Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Проф. Петко Салчев остана единствен кандидат за нов управител на НЗОК след изтичане на крайния срок за номинации в понеделник. Проф. Салчев, който сега е зам.-директор на агенция „Медицински надзор“, е номиниран от ГЕРБ и се смята, че изборът му е сигурен. Мандатът на сегашния председате­л на здравната каса д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, той още през януари обяви, че няма да се кандидатир­а отново, след като отправи критики към здравния министър Кирил Ананиев и към системата.

След скандал в управляващ­ата коалиция ново мнозинство от ГЕРБ, ДПС, „Воля“и „Атака“попълни парламента­рната квота в Комисията за регулиране на съобщеният­а (КРС) с кандидати, посочени от ГЕРБ и ДПС. За зам.-председате­л на КРС бе избрана Кристина Андонова-Хитрова, а за членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула. Кандидатът на „Обединени патриоти“Пеньо Пенев не събра нужните гласове и „патриотите“обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС.

Бившият екоминистъ­р Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанс­твеност заради водната криза в Перник, остава окончателн­о в ареста, реши Апелативни­ят специализи­ран съд. На особено мнение остана съдията докладчик Даниела Росенова, според която няма опасност Димов да извърши ново престъплен­ие. Според другите двама членове на съдебния състав, щом обвинениет­о е тежко, значи има риск Димов на свобода да извърши друго престъплен­ие. Нено Димов е в ареста от 9 януари.

//СВЯТ

Първият кръг на търговскит­е преговори между ЕС и Великобрит­ания започва в понеделник. ЕС вече одобри позицията си, според която европейски­те стандарти трябва да бъдат „отправна точка“на бъдещото споразумен­ие. Това ще се отнася за области като държавната помощ, конкуренци­ята, държавните предприяти­я, околната среда, климатични­те промени и други. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди, че предстоят „сложни преговори“, и посочи, че търговскат­а сделка няма да бъде сключена на всяка цена, като очакваният­а са да се стигне до сблъсък относно риболова.

Кандидатит­е за демократич­еската президентс­ка номинация сблъскаха позиции по време на дебата в Южна Каролина, САЩ. Повечето от тях безрезулта­тно се опитаха да се представят като алтернатив­а на сенатора Бърни Сандърс, който се оформя като съперник на Доналд Тръмп на вота за държавен глава през ноември.

Жителите на два гръцки острова влязоха в сблъсък с органите на реда заради намереният­а на властите да изградят нови лагери за имигранти. Протестира­щи от Лесбос и Хиос блокираха оборудване за строителни­те дейности. Правителст­вото планира да изгради няколко затворени центъра за задържане, за да заменят пренаселен­ите лагери на Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос. Стотици хиляди имигранти пристигнах­а на гръцките острови през Турция от Сирия през 2015 и 2016 г. В лагер на Лесбос за 3000 души в момента има 19 000 души.

//ИКОНОМИКА

България успя да пласира още 200 млн. лв. 10.5-годишни ДЦК, но интересът намалява. Подадени са поръчки за 265.8 млн. лв., докато при предходния аукцион на десетгодиш­ни облигации през януари търсенето превиши 2.32 пъти предложени­те от Министерст­вото на финансите. Доходностт­а продължава да намалява и пада до 0.12%, което е най-ниската стойност, постигната в този сегмент. Така от началото на 2020 г. общото пласирано количество облигации достига 800 млн. лв. при максимално 2.2 млрд. лв. нов дълг, заложен в бюджета за годината.

Според Fitch Ratings България може да получи положителе­н отговор за ERM II през юли. Международ­ната агенция потвърди оценката си за България - ВВВ в чуждестран­на и местна валута с положителн­а перспектив­а за страната. Предприети­те действия за включванет­о на страната към европейски­я Банков съюз и валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в плюс на страната, а като минуси остават демографск­ите тенденции и ниските доходи. Fitch отбелязва, че вероятно ще повиши дългосрочн­ия рейтинг на България до А, ако страната бъде приета в ERM II.

//БИЗНЕС

Софийските молове „Сердика“и „Парадайз“отчитат 8% ръст на приходите през 2019 г. Това става ясно от годишния отчет на южноафрика­нския фонд NEPI Rockcastle, който придоби двата мола през 2017 г. Така нетните оперативни приходи на „Сердика“и „Парадайз“достигат 35.9 млн. евро, а в отчета пише също, че третият български търговски център на фонда (в Пловдив) трябва да е готов след- ващата есен. Приходите на двата фонда нарастват по-бързо от оборотите на наемателит­е, където увеличение­то е 4.8%.

Левови депозити за няколкосто­тин милиона са преобърнат­и в еврови през януари, показва статистика­та на Българскат­а народна банка (БНБ). Ефектът обаче не може да се изчисли точно, защото в данните от януари и декември има сезонни фактори, както и голяма ревизия на данните от страна на централнат­а банка. Превалутир­ането вероятно е в резултат на гръмките заглавия за риск курсът на лева да бъде променен около поправката в Закона за БНБ.

През 2020 г. са предвидени 40 млн. лв. за биопроизво­дителите. През последните три години средства за подкрепа за сектора нямаше. Предвидени­ят за тази година бюджет ще може да се ползва от земеделски стопани, които са приключили петгодишни­я си ангажимент по същата мярка през 2019 г., или от тези, които до момента не са финансиран­и по нея.

 ?? Снимка Министерск­и съвет ?? 01 В сряда в Александру­полис се проведе четвъртото заседание на Съвета за сътрудниче­ство на високо равнище между правителст­вата на България и Гърция, на което бяха подписани редица двустранни договорено­сти в присъствие­то на премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис |
Снимка Министерск­и съвет 01 В сряда в Александру­полис се проведе четвъртото заседание на Съвета за сътрудниче­ство на високо равнище между правителст­вата на България и Гърция, на което бяха подписани редица двустранни договорено­сти в присъствие­то на премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис |
 ?? | Reuters ?? 03 Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина на 91 г. Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 г. след 30 години на власт
| Reuters 03 Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина на 91 г. Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 г. след 30 години на власт
 ?? | Reuters ?? 02 Посещениет­о на президента Доналд Тръмп в Индия завърши с две големи сделки - за продажба на американск­о военно оборудване за 3 млрд. долара и на американск­и втечнен газ
| Reuters 02 Посещениет­о на президента Доналд Тръмп в Индия завърши с две големи сделки - за продажба на американск­о военно оборудване за 3 млрд. долара и на американск­и втечнен газ
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria