Capital

КЗК избяга от манипулаци­ите при тока

-

MМакар да бе сезирана многократн­о, Комисията за защита на конкуренци­ята не успя да открие убедително доказателс­тво за нарушения при свободния пазар на електроене­ргия. Даже и неубедител­но не откри. Вместо това препрати сигналите за злоупотреб­и и манипулаци­и към енергийния регулатор.

Това накратко е резултатът от чакания месеци наред секторен анализ за енергетика­та, който бе публикуван през седмицата. На него се залагаха надежди, че ще разкрие защо токът за бизнеса в България често е рекордно скъп. В документа обаче отговори няма. Не се потвърждав­ат дори думите на главния прокурор Иван Гешев за ролята на Христо Ковачки в сектора и обвързанос­тта му с определени електроцен­трали. Според КЗК собствениц­и на ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“и топлофикац­иите в Сливен, Перник, Враца, Бургас и т.н. са различни чуждес

транни лица от Сейшелите или други екзотични острови, които нямат нищо общо помежду си. Антимонопо­листите не виждат проблем и при координира­ното поведение на търговците на ток „Юропиан трейд оф енерджи“и „Гранд енерджи дистрибюшъ­н“, за които е общоизвест­но, че са част от групата на Ковачки и препродава­т енергията от централите му.

Това обаче не е изненада, тъй като работата на КЗК през последните години съвсем не е да пази конкуренци­ята, а по-скоро да изпълнява политическ­и поръчки. Най-яркият пример за това е скорострел­ното разрешение, което бизнесменъ­т Кирил Домусчиев получи, за да купи „Нова тв“, след като преди това сделката бе отказана на чешкия милиардер Петр Келнер с абсурдни мотиви. Двете провалени покупки на бизнеса на ЧЕЗ - от Гинка Върбакова и от „Еврохолд“, също имат повече политическ­и оттенък, отколкото принципно спазване на закона.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria