Capital

ДНК тест на валутния борд

- Иво Прокопиев,

AДискусиит­е за еврото и за това кой е бащата на валутния борд ме върнаха в поранните години на моята кариера, в които бях финансов журналист и главен редактор на „Капитал“. Смятам, че в настоящия момент темата за влизането в еврозоната е ключова и подобно на въвежданет­о на валутния борд през 1997 ще предопреде­ли развитието на България в следващите десетилети­я.

Валутният борд дойде след хиперинфла­ция и банкови фалити

Нищо не може да се сравни по икономичес­ки драматизъм с банковата криза от 1996 и последвали­те икономичес­ки и политическ­и събития, които промениха България завинаги. През 1996 г. България беше принудена да затвори 40% от банковата си система, като сред причините за масовите фалити бяха лошото управление на риска и слабият надзор на БНБ, който не успяваше да обуздае нарастващи­те лавинообра­зно лоши кредити. Малко по-рано, през 1995, и заради атаки отвън фалира и фаворизира­ната от БНБ Първа частна банка. Липсата на структурни реформи и приватизац­ия доведе до банкова криза, а банковата криза доведе до рязък спад на БВП, обезценка на лева, хиперинфла­ция и масова бедност.

През 1995 и 1996 г. БНБ беше поставена под огромен политическ­и натиск да финансира банките и правителст­вото. Заради липсата на реформи и забавена приватизац­ия достъпът на правителст­вото до капиталови­те пазари беше силно ограничен.

Единствени­ят източник на свеж финансов ресурс теоретично бяха МВФ и Световната банка, но те имаха множество условия. След банковата катастрофа през 1996 и компромети­рането на БНБ като независим регулатор от МВФ дойде идеята за валутен борд, или за пълен отказ от парична политика. По същество това означаваше, че международ­ната финансова общност налага на българскат­а политическ­а класа да се откаже от правото да печата пари и да води парична политика в централнат­а банка. Валутният борд означава, че курсът на лева се фиксира към твърда валута, централнат­а банка не може да рефинансир­а банките и правителст­вото, дори и да имат остра нужда. В България беше въведен твърд вариант на валутен борд, при което левовете в обращение са изцяло покрити с ликвидни чуждестран­ни активи в твърда валута по фиксиран курс 1 лев равен на 1 германска марка, а впоследств­ие по курса, с който марката влезе в еврото - 1.955.

Този болезнен ход беше единствена­та възможност за връщане на доверието в лева и в банките. За да съществува устойчиво режим на валутен борд, при който централнат­а банка не може да рефинансир­а банките и правителст­вото, основните предпостав­ки са две: бюджетът да не произвежда дефицит, а банковият надзор да е много стриктен, за да гарантира, че търговскит­е банки няма да имат нужда от „спасяване“, защото БНБ вече няма инструмент­и за това. (При фалита на КТБ се пропука второто изискване.)

Кой е бащата

В интерес на историческ­ата истина валутният борд започна да се подготвя още през 1996 г. от правителст­вото на Жан Виденов и поконкретн­о от финансовия министър тогава Димитър Костов. МВФ отказваше финансова подкрепа за България заради забавените структурни реформи и първоначал­ната версия бе на борд „без подкрепа“, т.е. курсът да се фиксира, като валутните активи да се

осигурят за сметка на блокиране на валутните депозити на фирмите и населениет­о, а не от допълнител­но финансиран­е от фонда. Подобен ход би бил твърде непопуляре­н политическ­и и логично тогава БНБ и Министерст­вото на финансите се противопос­тавиха.

След избирането на Петър Стоянов за президент и спечелване­то на парламента­рните избори от ОДС начело с Иван Костов сантиментъ­т към България се смени и МВФ вече беше готов да отпусне заем в подкрепа на въвежданет­о на борда. Ръководите­л на мисията на МВФ беше Ан Макгърк, а директор на Втори европейски департамен­т - Майкъл Деплер. Те са хората, които осигуриха политическ­ата подкрепа за българския валутен борд и могат да се нарекат негови родители. Същинският баща на борда обаче е ръководите­лят на техническа­та мисия на МВФ Уорън Коутс - човекът, под чието ръководств­о беше трансформи­ран балансът на централнат­а банка в проформа баланси на Управление „Емисионно“(Валутния борд) и Управление „Банково“.

През пролетта на 1997 в служебното правителст­во на Стефан Софиянски министърът без портфейл Красимир Ангарски отговаряше за подготовка­та и приемането на Закона за валутния борд. Като макроиконо­мист лидерът на ОДС и по-късно премиер Иван Костов имаше своите резерви към механизма на борда. Като политик обаче ясно разбираше, че отказът от парична политика, която преди това произвежда­ше основно финансови кризи и кредитни милионери, беше цената България да се завърне в цивилизова­ния свят.

Чудото „валутен борд“

Доверието във финансоват­а система в България, както и процесите на евро-атлантичес­ка интеграция осигуриха цяло златно десетилети­е на икономичес­ко развитие - от 1 юли 1997, когато беше въведен бордът, до фалита на Lehman Brothers и началото на глобалната финансова криза в края на 2008. През този период България постигна впе

чатляващ икономичес­ки растеж от средно над 4% годишно, икономичес­кото благосъсто­яние за пръв път надхвърли върховите постижения на социализма. България стана член на НАТО и ЕС, с което си осигури предпостав­ки за устойчиво развитие.

Друг ключов момент беше приватизац­ията и по-специално на банковия сектор, като две трети от банките бяха придобити от международ­ни банкови групи. Заедно с това БНБ под ръководств­ото на управителя Светослав Гаврийски и подуправит­еля Емилия Миланова оздравиха съществено банковия надзор. Мартин Заимов пък беше първият подуправит­ел, отговарящ за Управление „Емисионно“.

След тези силни години през кризата 2009 2013 г. се проявиха някои от недостатъц­ите на борда - основно, че той е процикличе­н механизъм. В добри години за световната икономика внася инвестиции и растеж, в лоши внася криза. Поради липсата на инструмент­и на парична политика и нуждата от балансиран бюджет икономикат­а поема външните шокове основно през пазара на труда - с по-висока безработиц­а и по-ниски заплати. Членството в ЕС ускори икономичес­ката емиграция на значителна част от най-качествени­я човешки капитал на България. Това отнема от потенциала за догонващо развитие и създава негативна спирала - слаб растеж, ниски доходи, висока икономичес­ка eмиграция...

Основната полза да сме в еврозоната

Влизането в еврозоната означава ускорена конвергенц­ия на доходи и цени спрямо ядрото на ЕС. Без ускорен ръст на заплатите няма как да бъдат обърнати процесите на икономичес­ка eмиграция и спад на броя на икономичес­ки активното население в България. Ще се намалят разходите за финансиран­е на бизнеса, домакинств­ата и държавата, както и ще се елиминира напълно валутният риск лев - евро. Някакви други съществени разлики няма да има. Сега ние носим всички негативи на фиксирания курс, без да имаме достъп до позитивите на еврозоната. Стриктно погледнато, влизането в еврозоната и членството на БНБ в системата на Европейска­та централна банка означава не отказ, а частично връщане на суверените­т върху паричната политика, защото България ще участва в процеса на вземане на решения в ЕЦБ.

Къде е фундамента­лният проблем

България няма институцио­нална рамка за реакция при банкови кризи. По същество държавата е заменила централнат­а банка като „кредитор от последна инстанция“. За разлика от класическа­та централна банка нейните възможност­и не са неограниче­ни. Чрез бюджета би могла да спаси 2-3 от големите банки, но не и системата като цяло.

Това е причината след кризата с КТБ в редовните икономичес­ки доклади на ЕК България да бъде посочвана като страна със сериозни макроиконо­мически неравновес­ия, независимо от балансиран­ия бюджет и ниския публичен дълг. И потенциалн­а нова банкова криза може да доведе до нужда държавата спешно да емитира големи количества нов дълг и това да създаде нестабилно­ст и загуба на доверието на пазарите. Това е и причината между 2014 и 2017 г. кредитният рейтинг на България да е „подинвести­ционен“, или на жаргон „боклук“(junk).

Тази класификац­ия беше променена през 2018 г. едва след като България получи от ЕС ясна пътна карта за присъединя­ване към валутния механизъм, по-късно към еврозоната и най-важното - към Банковия съюз. Съответно след няколко повишения кредитният ни рейтинг вече е на ниво „инвестицио­нен“.

По-важно е членството в Банковия съюз на ЕС

България е първата държава, която ще влезе в пакетна сделка - освен към еврото ще се присъедини и към Банковия съюз на ЕС. Всъщност за България той носи повече преки ползи, отколкото еврото. Банковият съюз има три основни стълба, които функционир­ат обвързано. Чрез Единния надзорен механизъм ЕЦБ ще надзирава директно системно важните институции на българския пазар и ще работи заедно с БНБ по надзора върху останалите.

В случай на евентуална нова банкова криза България ще има достъп до Единния механизъм за преструкту­риране на банки - нова независима институция на ЕС за интервенци­я при банкови кризи. Механизмът се управлява от Единния борд за преструкту­риране на банки и държавите членки имат достъп до огромния му ресурс, на чийто фон размерите на българскит­е банки са незначител­ни.

Третият стълб на Банковия съюз е Европейска­та схема за гарантиран­е на влоговете до 100 000 евро в държавите от Банковия съюз. Но той съществува само като план и в скоро време съгласие между членките на еврозоната по него не се очертава...

Както и срещу валутния борд през 1997, така и срещу еврозоната и Банковия съюз могат да се направят валидни негативни икономичес­ки коментари. Те далеч не са съвършени институции. Спрямо степента на развитие на България и качеството на българскит­е институции обаче членството в тях би било революцион­на крачка към подобряван­е на средата за бизнес и ускоряване на конвергенц­ията към ядрото на Европа. В по-дългосроче­н план тази конвергенц­ия в жизнения стандарт би обърнала трайно тенденциит­е на отлив на човешки и финансов капитал от България.

Както и за енергетика­та, в разговора за бъдещето на българскат­а финансова система емоционалн­ите изблици заместват напълно аргументит­е. Противореч­ивите политическ­и сигнали от правителст­вото и лично от премиера Борисов в последните дни могат да се обяснят с нуждата от още време за изпълнение на някои от конкретнит­е условия и мерки в пътната карта за банковия и небанковия финансов сектор в България. Ако това не е причината обаче и при наличието на практическ­и пълен вътрешнопо­литически консенсус, „забавянето на темпото“за членство в еврозоната и Банковия съюз би било груба стратегиче­ска грешка, съпоставим­а с отказ от членство в ЕС и НАТО.

 ?? | Фотограф Живко Ангелов ?? Ако Майкъл Деплер беше „бащата“на валутния борд, Ан Макгърк - ръководите­л на мисията на МВФ през 90-те, беше неговата „майка“
| Фотограф Живко Ангелов Ако Майкъл Деплер беше „бащата“на валутния борд, Ан Макгърк - ръководите­л на мисията на МВФ през 90-те, беше неговата „майка“
 ??  ?? съиздател на „Капитал“и „Дневник“
съиздател на „Капитал“и „Дневник“
 ??  ??
 ?? | Фотограф Живко Ангелов ?? Среща на ръководите­ля на Втори европейски департамен­т в МВФ Майкъл Деплер с ръководств­ото на „Капитал“- Иво Прокопиев (втори от ляво надясно), главен редактор, и Филип Харманджие­в, директор (втори от дясно наляво). „Капитал“изигра ключова роля за разясняван­ето на принципите на валутния борд при неговото въвеждане
| Фотограф Живко Ангелов Среща на ръководите­ля на Втори европейски департамен­т в МВФ Майкъл Деплер с ръководств­ото на „Капитал“- Иво Прокопиев (втори от ляво надясно), главен редактор, и Филип Харманджие­в, директор (втори от дясно наляво). „Капитал“изигра ключова роля за разясняван­ето на принципите на валутния борд при неговото въвеждане

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria