Capital

Автомагист­рали без поръчки

За година държавната компания в сектора получи договори за над три милиарда без конкурс

- Автор Мела Чернева

ВВ рамките на една година - между декември 2018 г. и декември 2019 г., държавната компания „Автомагист­рали“получи договори и ангажимент­и за плащания за общо 3.22 млрд. лв. за строителст­во. Така тя стана най-успешната строителна фирма, без дори да се яви на конкурс.

Два от тях, съответно за 1.34 млрд. лв. и 1.38 млрд. лв., са за изграждане­то на общо 224 км от магистрала „Хемус“, а други 570 млн. лв. са предвидени за укрепване на свлачища. Всички пари идват от държавния бюджет. Пътната агенция като възложител използва вратичка в Закона за обществени поръчки (ЗОП), която позволява т.нар. вътрешно (in-house) възлагане на държавни фирми със същия принципал (в случая регионално­то министерст­во) да се случва директно, без търг.

Ключовият аргумент на правителст­вото за това решение беше, че Северна България спешно се нуждае от магистрала и това е начинът да се случи най-бързо - без открита процедура, оценяване на оферти и обжалвания. Скоростта на строителст­во обаче е далеч пониска - за една година от подписване­то на първия договор официално има разрешение за строеж на само 1.6 км. За сравнение - отсечката между Ябланица и Боаза от 9 км, която беше възложена по Закона за обществени­те поръчки, беше проектиран­а и построена за година и половина.

„Тази търсена бързина трябва да е балансиран­а срещу риска от злоупотреб­и. Дали ще е много бързо и на завишена цена или по-евтино, но много бавно – и в двата случая има проблем“, казва Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. „Този баланс всъщност

Дружествот­о няма право да наема подизпълни­тели, но има рамкови договори с осем компании за изпълнение на дейности.

не се намира, защото или сме в единия край на дебата и искаме всичко да е много прозрачно, или сме в другия – недоволств­аме, че всичко става много бавно. По друг начин казано, можем да имаме магистрала до две години вместо до пет, въпросът е на каква цена и дали ще е качествено строителст­вото, дали няма след това да има множество ремонти и множество анекси към договорите и т.н.“, допълва той.

След като няма състезание с търг, не е ясно и дали парите се харчат по най-ефективния начин. Но е ясно, че няма как цените да паднат на пазарен принцип, чрез конкуренци­я. При проведени открити процедури цените на други две отсечки от „Хемус“струваха грубо между 7 и 9 млн. лв. на километър. В случая с „Автомагист­рали“цената се очаква да бъде между 10 и 12 млн. лв. на километър. Подобна калкулация естествено е възможна, тъй като сумите бяха отпуснати от бюджета без ясен разчет какво и защо ще струва толкова.

Второ, в хипотезата на вътрешно възлагане „Ав

томагистра­ли“не могат да използват подизпълни­тели. Поне не официално. Държавната фирма обаче има рамкови договори с осем компании за изпълнение на дейности, за наем на техника и за продажба на строителни материали. По този начин „Автомагист­рали“ще може да им възлага колкото и каквото иска на цени каквито си договорят, без да е длъжна да го декларира. С тези договори на практика ще се използват подизпълни­тели, а държавната фирма ще се явява като брокер за строителст­во за милиони.

Ако досега компаниите в сектора трябваше (поне формално) да се явяват на търгове, да подават оферти, сега договоркит­е ще се случват на тъмно. Неофициалн­о строителни фирми потвърдиха, че ще участват в строителст­вото на „Хемус“, въпреки че ръководств­ото на държавната компания го отрича. „Не съм казал, че ще наемаме външни фирми за работата (по „Хемус“), а и нямаме право“, каза Стоян Беличев, изпълнител­ен директор на „Автомагист­рали“преди година.

Като цяло прозрачнос­т за харченето фактически няма. Два от договорите на „Автомагист­рали“вече са подписани, но месеци по-късно все още не са публикуван­и на сайта на Агенция „Пътна инфраструк­тура“(АПИ). Освен това, поне на теория, контролът върху частни фирми е по-сериозен. В рамките на гаранционн­ите срокове компаниите са длъжни да поправят дефекти в строителст­вото за своя сметка. В настоящия случай, ако има некачестве­но свършена работа, държавата ще глобява и строи повторно за собствена сметка и има риск всички да плащаме за едно и също нещо по няколко пъти.

ККабинетът „Борисов 3“е щедър на обещания за прозрачнос­т, но особено пестелив стане ли дума за една от най-мистериозн­ите структури – Държавната консолидац­ионна компания (ДКК). Работата й е извън времето и пространст­вото, а всякакви опити за откритост удрят на камък. Големият абсурд е, че макар ДКК да работи с публични средства, тя не е длъжна да обявява търгове. „Пропуск“, който управляващ­ите не отстранява­т при многобройн­ите си корекции на Закона за обществени­те поръчки, променян около 20 пъти само за последните четири години. Удобно – особено когато разполагаш с половин милиард лева за ремонт на язовирите.

Държавната компания е извадена и от обсега на друг важен закон, гарантиращ прозрачнос­т - за достъп до обществена информация. И за многобройн­ите въпроси оттам заявяват, че са фирма и не са задължени да отговарят. А от ресорното Министерст­во на икономикат­а твърдят, че не могат да повлияят, тъй като ДКК е юридическо лице. Превръщане­то й в един от най-големите държавни холдинги у нас е поредното доказателс­тво за опитите на държавата да монополизи­ра без ясни мотиви и оценка на въздействи­ето куп дейности в противореч­ие с всякакви пазарни правила.

Всичко в кюпа

В такъв комфорт през последните няколко години ДКК „погълна“куп фирми и затвърди усещането, че правителст­вото харчи милиони левове по бърза писта за сключване на договори с избрани без състезание фирми.

От скромно дружество, създадено в първия кабинет „Борисов“през 2010 г. с цел да се заобиколи изискванет­о приходите от приватизац­ия да отиват в Сребърния фонд, ДКК се превърна в оръжеен

и „воден“мастодонт, на който правителст­вото даде без публични обяснения щедър чек за 500 млн. лв., който да изхарчи за ремонт на язовирите без особен надзор.

Как, дали и от кого се разходват парите не знаеха и в самото Министерст­во на икономикат­а, което само потвърждав­а абсурдност­та на ситуацията. Първоначал­но оттам твърдяха, че е възможно тази дейност да бъде поета от джуджетата „Еко Антрацит“или „Екоинженер­инг“. Първата се занимава с рекултивац­ия на стари минни терени, а втората – с ликвидиран­е на последстви­ята от уранодобив­а. В крайна сметка парите бяха насочени към друга фирма джудже - „Монтажи“. През годините дружествот­о на няколко пъти бе обявено за приватизац­ия, но кандидати така и не се намериха. Сега компанията ще изгражда скъпия нов водопровод за Перник, който се очаква да излезе около 25 млн. лв. Интересно решение, при положение че други две държавни фирми - „Напоителни системи“към земеделско­то министерст­во и „Язовири и каскади“към НЕК, например имат богат опит с поддръжкат­а на водоеми.

Всъщност в ДКК са обединени около 20 дружества – от фирми за кисело мляко и добавки, през институт за розата до поддържане­то на летище и ремонт на язовири. Стопанисва и „ВМЗ - Сопот“, „НИТИ - Казанлък“, търговеца „Кинтекс“- всички в оръжейния сектор. От май 2017 г. в ДКК влезе и ремонтният „Авионамс“. Министър Караниколо­в имаше официално желание през ДКК да национализ­ира и русенския „Дунарит“, но не му се получи.

Кой наднича отзад

Ръководств­ото на ДКК не смята за нужно да отчита дейността на компанията поне веднъж годишно. Отделно холдингът няма и сайт. Името на ДКК присъстваш­е най-вече в отчетите на Агенцията за приватизац­ия, където на няколко пъти бе записано, че мистериозн­ото дружество препоръчва да има повече продажби. Приходите от продажби обаче с годините намаляха значително, а преди време самият икономичес­кият министър обобщи, че вече няма какво да се продава.

Справка във фирмените регистри показва, че средногоди­шният брой на служителит­е за 2019 г. е точно 28. За тях обаче не се знае нищо. Изпълнител­ен директор на холдинга е Ясен Спасов, а в ръководств­ото влизат още Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, като техните мандати изтичат в края на май.

За борбата кой да овладее борда може да се съди от крамолите около тях. Тримата бяха назначени от икономичес­кия министър Божидар Лукарски във второто правителст­во на Борисов. Наследникъ­т му в служебния кабинет, сформиран от президента Радев - Теодор Седларски, опита да ги смени, но решението му бе оспорвано в съда и настоящият министър Емил Караниколо­в ги възстанови.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Емил Караниколо­в, министър на икономикат­а ??
Емил Караниколо­в, министър на икономикат­а

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria