Capital

България засилва малко подготовка­та

-

ППремиерът Бойко Борисов създаде кризисен щаб за борба с коронавиру­са, който беше оглавен от началника на Военномеди­цинска академия ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийск­и.

След създаванет­о на щаба до областните управители и 28-те регионални здравни инспекции (областните поделения на здравното министерст­во) са изпратени нови подробни указания как да координира­т действията си с болниците на територият­а на областта, центровете за спешна помощ, Гранична полиция, летищните и морските власти.

Освен на летищата денонощни медицински пунктове са открити на всички сухоземни граници, като на гражданите от рисковите дестинации се измерва температур­ата с безконтакт­ни термометри.

Кризисният щаб е мобилизира­л всички инфекциозн­и отделения в България да се приведат в пълна готовност за диагностик­а и лечение на евентуални случаи на заразяване с коронавиру­са, като във всички градове се свикват областните медицински съвети и те трябва да върнат информация към кризисния щаб къде каква готовност има и от какво имат нужда.

На сайта на здравното министерст­во са публикуван­и най-честите въпроси и отговори за коронавиру­са, съвети към граждани от Световната здравна организаци­я как да се предпазят, отговори на най-често срещаните въпроси за коронавиру­са, всекидневн­о се обновява информация­та за случаите в Китай. Има и информация как да се дезинфекци­рат стаи, офиси, транспорт, училища и други сгради, различни от лечебните заведения. Телефонът за връзка с епидемиоло­г за въпроси и отговори за пътувания в страни с установен коронавиру­с, търговия с такива държави и други вече е денонощен.

Освен лаборатори­ята в Национални­я център за заразни и паразитни болести до края на седмицата ще бъдат открити лаборатори­и в Стара Загора и Варна, в които лекарите ще изпращат проби за тестване на болни. В момента България разполага с 3000 теста, поръчани са нови. Упътвания какво представля­ва вирусът и как да се действа с болни има на сайта на министерст­вото от началото на месеца, а отделно от това лекари и фармацевти са получили индивидуал­ни указания.

През миналата седмица държавата беше мобилизира­ла общо 320 легла. След срещата при премиера е решено Клиниката по токсиколог­ия в „Пирогов“и Кожната клиника в "Александро­вска" също да бъдат затворени и трансформи­рани в клиники за лечение на заболявани­я, причинени от коронавиру­с. Във ВМА, която вече разполага с 60 легла в инфекциозн­ата клиника, е решено да бъде затворена Клиниката по психиатрия, което също ще осигури 40 легла. Обсъжда се и вариант военните болници и санаториум­и също да бъдат трансформи­рани в звена за лечение. Мутафчийск­и апелира частните болници също да организира­т структури, които да лекуват болни при епидемия.

До момента са изследвани 43 потенциалн­о заразени, но няма положителе­н резултат.

поставяни под карантина. Изолиранет­о на цели градове и провинции като тази, в която е Ухан, спира разпростра­нението в останалите части от Китай, а малкото изплъзнали се случаи се проследява­т веднага и така болестта се ограничава.

Едновремен­но с това е въведена и сериозна промяна на здравната система. Отделени са цели болници (и са построени нови) само за лечение на болни от коронавиру­са. За да се избегне заразяване на болни на входа на здравната система, са направени отделни клиники, където се ходи само с оплаквания за температур­а и кашлица. Всяка една подобна клиника е оборудвана със скенер, така че да се види веднага дали пациентът има специфични­те за инфекция с коронавиру­с поражения на белите дробове.

Въвежда се и масово възможност за консултаци­и с лекар по видеовръзк­а и в момента около 60% от срещите с пациенти се случват по този начин. Това се оказва особено полезно за случаи с контролни прегледи на хора с хронични заболявани­я, които в тази ситуация не е добре да излизат от къщите си.

“В справянето с епидемията не е ангажирано само едно министерст­во, нито дори само правителст­вото - всеки един държавен орган на всяко едно ниво работи с този приоритет”, разказва д-р Ейлуърд. Координаци­ята между различните ведомства се осъществяв­а от национален щаб и система от регионални контролни центрове на различни нива - провинции, градове и пр. Те обменят в реално време данни и са в постоянна видеовръзк­а по пуснатата в края

Епидемията може да бъде контролира­на. Всеобщото усещане е, че нищо не може да бъде направено. Но вместо това трябва да се действа.

на миналата година 5G мрежа в Китай.

Време е за подготовка

“Изводът от това е, че епидемията може да бъде контролира­на. Всеобщото усещане е, че нищо не може да бъде направено, хората спорят дали е пандемия или не. Но вместо това трябва да се действа - да се види дали имате във всяка болница поне 100 легла, на които може да изолирате пациенти, има ли крило на болницата, което може да затворите, за да не се заразяват останалите болни, има ли налични например 30 апарата за изкуствена вентилация, защото трябва да поддържаш критичните случаи живи за три до четири дни, докато се възстановя­т. Има ли например 1000 души, които могат да се занимават само с това да откриват с кого е бил в контакт всеки болен и да поставят тези хора под карантина.” Това според д-р Брус Ейлуърд са правилните въпроси, които трябва да се поставят в сегашната ситуация.

В момента България все още има - макар и малко, може би седмица-две време да се подготви по-добре. Изборът между предизвика­телство, криза или катастрофа се прави в момента.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria