Capital

Възможните мерки в западния свят

-

ККогато правителст­вата в западния свят решават на колко драконовск­и мерки са готови в борбата със заразата, те трябва да помислят и как да опазят конституци­онните и граждански права на хората. Още повече че в САЩ и Европа вече има притеснени­я, че епидемията може да бъде използвана като повод за отнемане на права. Това е едно от нещата, които епидемиоло­гът от Harvard Марк Липсич и негови колеги отбелязват в свой разговор в Twitter за възможните мерки срещу коронавиру­са.

Наистина ЕС и САЩ не са Китай и не могат да си позволят нито да експлоатир­ат свободно мобилни и интернет данни на потребител­и, нито пък крайно рестриктив­ните (понякога брутални) физически мерки, налагани на гражданите от комунистич­еския режим - като например арест при излизане от къщи по време на карантина.

Свободното движение в ЕС е особено чувствител­на тема. Здравните министри на Германия, Франция и Италия в сряда потвърдиха, че затваряне на граници не се предвижда въпреки разпростра­нението на заразата.

Все пак държавите могат да си позволят определени строги мерки, каквито вече приложи и Италия - карантина на няколко населени места (общо 100 хил. души), в които влизането и излизането е забранено; отмяна на публични събития и сбирки; затваряне на публични места като музеи, църкви, училища и т.н.

Социалното изолиране според Марк Липсич е ефективно, както сочи китайският опит, и нужно, защото по всичко личи, че при коронавиру­са заразата се предава и от хора без симптоми, подобно на пандемичен грип.

Извън активната подготовка на здравните системи според епидемиоло­зите ето какви мерки още могат да вземат правителст­вата:

>прецизна, бърза и добре обезпечена с хора работа по идентифици­ране на случаите и намаляване на предаванет­о им - лечение, изолация, карантина

>масирани публични образовате­лни кампании за протокола за търсене на здравна помощ

>информацио­нни кампании и мерки за ограничава­не на паниката и насърчаван­е на съдействие­то от страна на гражданите >правителст­вата трябва да се подготвят за евентуални нарушения - международ­ни и вътрешни, на доставките на стоки и храни

>работодате­лите да помислят за опции като работа от вкъщи, интернет разговори и конференци­и вместо срещи на живо, мерки за дезинфекци­я в офисите

>обмисляне на цялостна стратегия на управление на страната в условията на извънредна ситуация и при значително нарушаване на вътрешната икономика.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria