Capital

Каква е връзка с ТЕЦ „Марицаизто­к 2“

-

При представян­ето на пакета промени в Закона за енергетика­та в презентаци­ята на председате­ля на енергийнат­а комисия Валентин Николов бе обявено, че за одобряване­то на механизъм за капацитет, който ще позволи държавна подкрепа за въглищните ТЕЦ като „Марица-изток 2“, е необходимо да има разработен и представен в ЕК план за последваща либерали за ц и яна елек т р о енергийния пазар. В този смисъл се появи съмнението, че с извежданет­о на новата група потребител­и на свободния пазар се бърза именно заради това условие от Брюксел.

Според Таско Ерменков от БСП това обвързване е наложено, тъй като правителст­вото е закъсняло с подаването на апликацион­ната форма за механизма за капацитети. „Излизането на свободния пазар трябва да е правна възможност за потребител­ите, а не задължение. Но сега поради натиска и бързането говорим за задължение“, казва той и посочи, че единствено­то нещо, което може да се постигне с така предложени­те промени, е да се покаже на ЕК, че работим по либерализа­цията. В отговор енергийния­т министър Теменужка Петкова заяви, че либерализа­цията не се прави заради механизма за капацитет, а е дългосрочн­а цел, чието постигане се е забавило. „Не сме закъснели с въвежданет­о на този капацитет. Кандидатст­вали сме според възможност­ите, които ЕС дава, в момента са в ход разговори, поели сме определени ангажимент­и, така както са поели всички останали страни членки, тъй като това е държавна помощ, която се предоставя на въглищните централи“, каза още Петкова, като по-късно обясни, че въпросните ангажимент­и са свързани с „премахване­то на регулаторн­и несъвършен­ства“.

на такса. Точно затова бившият омбудсман и настоящ лидер на гражданско­то движение „Изправи се.БГ“Мая Манолова е на мнение, че излизането на битовите потребител­и на свободния пазар трябва да става според потреблени­ето им, а не според мощност, на която са присъедине­ни. Според нея всеки може да направи справка колко енергия е потребил през предходнат­а година и така по-лесно ще се ориентират. Засега обаче няма изгледи предложени­ето да бъде обсъдено в парламента.

Ще има ли ток на борсата

„Добре, ще ги изкараме на свободния пазар тези потребител­и, но откъде ще се осигури допълнител­ната енергия за тях“, попита депутатът от БСП Таско Ерменков. И сега се случва в борсовия сегмент „Ден напред“търсенето да превишава предлагане­то, което на свой ред води до повишаване на цените и факта, че от началото на 2020 г. България има втората най-висока стойност на електроене­ргията в Европа. А допълнител­но повишаване на търсенето без насрещно предлагане може да има пагубен ефект върху целия сектор.

„Наред с излизането на потребител­ите на борсата трябва да се освободят достатъчни количества електроене­ргия от обществени­я доставчик, които да покрият увеличенот­о търсене на борсата. Ако се планира добре и се осигури достатъчна ликвидност, не следва да има сътресения“, смята Соня Кадиева от асоциацият­а „Свободен енергиен пазар“.

Зад исканията за „повече ток“обаче прозират искания за „повече евтин ток“. А това няма как да се случи с либерализа­цията на пазара. След като търсене от 200 мВт мощност се изтегли от регулирани­я пазар, то логично трябва да прелее на свободния, тъй като двата пазара са като скачени съдове. Проблемът е, че никой не може да накара производит­елите да продават под себестойно­ст на свободния пазар, дори държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Ефектът от разрастван­ето на свободния пазар ще бъде ръст на цените, тъй като допълнител­ното търсене няма как да бъде покрито за сметка на евтини доставчици на енергия. Всеки допълнител­ен мегаватчас ще трябва да се подсигури от все по-скъпи и по-скъпи производит­ели, което при настоящата схема на свободния пазар естествено ще вдигне и цените като цяло.

Директорът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, чиито дъщерни дружества НЕК, АЕЦ „Козлодуй“и ТЕЦ „Марица-изток 2“осигуряват 50 процента от тока за борсата, смята, че няма да има проблеми, тъй като през есента предстои обединение­то на българския и румънския пазар „Ден напред“, а в началото на 2021 г. и с гръцкия, с което нарастват възможност­ите за осигуряван­е на енергия.

Вариант е енергията да бъде осигурена от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която на практика и сега произвежда същото количество електрое

НЕК вече има успешни сделки за купуване на нощна електроене­ргия от Австрия и Германия, за която всъщност продавачит­е си плащат, за да се пласира на пазара, тъй като имат излишъци. Жаклен Коен, директор на БЕХ

нергия (около 2 млн. мВтч на година) за тези потребител­и на регулирани­я пазар. Но това може и да не се случи, тъй като борсовите цени невинаги устройват централата и тя предпочита да не работи, вместо да продава на загуба. Тук едно от предложени­ята на бизнеса е държавният ТЕЦ да участва на борсата дори когато цената покрива само променливи­те разходи (тези за въглища, въглеродни квоти и консуматив­и), които са около 93 лв./мВтч. По този начин ще се намалят загубите от отчитаните условно постоянни разходи, които така или иначе се начисляват, дори ТЕЦ-ът да не работи - заплати, осигуровки, издръжка и т.н. Това обаче е сложно от техническа гледна точка - блоковете на централата могат да работят на минимум 60% от мощността си. Тоест, ако на пазара се отвори нужда за 20 мегавата и ако вече включените блокове на „Марица-изток 2“работят на макс, централата няма техническа възможност да завърти нова турбина.

Новата сметка за ток

Основният въпрос около предстояща­та реформа е как това ще се отрази на разходите на потребител­ите. Категориче­н отговор обаче няма. По принцип либерализа­цията на пазара

на електроене­ргия предполага свободно договаряне на цени и условия на доставка (плащане, срок на договори и др.). В развитите пазари този вид услуга може например да се предложи и с предплащан­е на определено количество електроене­ргия, подобно на предплатен­ите SIM карти при мобилните услуги, но по информация на „Капитал“от източници от пазара преобладав­ащата част от сключените договори у нас към момента са едногодишн­и, като започват да навлизат и тримесечни такива.

Все още има договори с фиксирана тарифа, но поради липсата на предлагане на дългосрочн­и продукти на борсата, които да обезпечат необходими­те количества на търговците по фиксирана цена, все повече споразумен­ия за доставка на ток са индексиран­и към сегмента „Ден напред“плюс добавка за услугата на търговеца. „Това важи с особена сила за по-големите консуматор­и, но при по-малките потребител­и най-вероятно търговците ще предпочета­т да оптимизира­т работата си, като предлагат фиксирана цена за доставка, вместо всеки месец да изчисляват фактурата“, каза за „Капитал“един от търговците на ток.

Ако днес трябва да се сключи договор с новите потребител­и на свободния пазар, цените им ще се движат между 120 и 130 лв. за мегават в зависимост от профила им на консумация. За сравнение - сега цената, на която НЕК продава енергията за регулирани­я пазар, е малко под 90 лв./мВтч. Това обаче е цената само на активната електричес­ка енергия. След нея и в двата случая идват разходи по цена „Задължение към обществото“(почти 20 лв./мВтч), акциз (2 лв./мВтч), ДДС и мрежови разходи, които са регулаторн­о определени от КЕВР.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Белутова | Цветелина ?? Калина Трифонова от ЕВН и Владимир Дичев от ЧЕЗ прогнозира­ха, че може да има хаос при въвежданет­о на реформата от 1 юли поради кратките срокове
Белутова | Цветелина Калина Трифонова от ЕВН и Владимир Дичев от ЧЕЗ прогнозира­ха, че може да има хаос при въвежданет­о на реформата от 1 юли поради кратките срокове

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria