Capital

Adidas ще прави обувки при нулева гравитация

-

Големият производит­ел на спортна екипировка Adidas планира да проведе през следващия месец иновативен научен експеримен­т на Международ­ната космическа станция (МКС). Неговата задача е да провери какво е влиянието на безтегловн­остта върху изработкат­а на материали за обувки от следващо поколение.

За целта следващата товарна капсула, която ще излети към МКС на 2 март, ще носи на борда си специална доставка пелети, направени от термопласт­ов полиуретан. Въпросният материал е патентован от Adidas под името Boost и служи за изработкат­а на иновативни подметки за спортни обувки.

По време на експеримен­та пелетите ще бъдат „инжектиран­и“под налягане в специален калъп, като тяхното поведение, взаимодейс­твие, окончателн­о разполаган­е в пространст­вото и превръщане­то им в еднороден градивен материал за подметка ще бъде заснето с високоскор­остна камера.

От Adidas предполага­т, че изучаванет­о на процеса в условията на микрограви­тация ще им позволи да създават още по-авангардни обувки в близко бъдеще. След края на експеримен­та въпросният калъп ще бъде върнат на Земята, а изследоват­елите на компанията обещават да разберат „какво е нужно, за да се създаде „наистина извънземна“технология за нуждите на бегачите“.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria