Capital

Коли с автопилот ще „виждат“и през асфалта

-

Масачузетс­кият технологич­ен институт (MIT) разработва технология, която ще позволи на самоуправл­яващите се автомобили да „виждат“през пътната настилка. Идеята на учените е да дадат повече възможност­и на превозните средства да установява­т своето точно местополож­ение, особено когато пътят е засипан със сняг, има гъста мъгла или толкова лоши метеоролог­ични условия, че пътната маркировка на практика не може да се види.

В момента в общия случай колите с автопилот разчитат на камери и сензори за засичане на светлина (LIDAR), за да се позиционир­ат прецизно на пътя. Но когато започне да вали сняг, обикновено той скрива маркировка­та на пътните ленти и за автомобила става сложно да разбере къде точно се намира – нещо, което може да доведе до фатални последици.

Затова екип от лаборатори­ята по компютърни науки и изкуствен интелект към MIT е разработил система, наречена Localizing Ground Penetratin­g Radar (LGPR). Тя картографи­ра в реално време повърхност­та, по която колата се движи, и то на дълбочина около три метра.

„Ако вземеш лопата и започнеш да разкопаваш даден път, всичко, което ще намериш, са чакъл, почва и мръсотия. LGPR обаче ще разпознае специфични елементи и като ги сравни с картата, която е създал до момента, ще се ориентира къде точно се намира на пътя. И то без да се нуждае от камери и лазери“, казва д-р Теди Орт от лаборатори­ята на MIT. Според изследоват­елите технология­та работи дори при паркиране в гараж, сканирайки бетона и металната арматура в него.

В момента екипът работи по миниатюриз­ация на системата, чиято широчина е около 2 метра – доста повече от използвани­те в момента камери и LIDAR сензори.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria