Capital

Бизнесът и следващата рецесия

С промените на икономикит­е се променят и рецесиите. Как ще изглежда следващата?

-

С промените на икономикит­е се променят и рецесиите. Как ще изглежда следващата?

ДДа се върнем в 2007 г. Хора наперено се хвалят със собственос­тта на първо поколение iPhone. Netflix изпраща DVD дискове по пощата на клиенти, които нямат времето да се отбият до местния Blockbuste­r. Най-големите компании в света са мастодонти от старата икономика като General Electric и Royal Dutch Shell. Myspace доминира онлайн пространст­вото. Тази привидно далечна ера бе времето, когато Америка, а след това и Европа и останалата част от богатия свят изпаднаха в рецесия. Оттогава насам начинът, по който хората купуват продукти, забавляват се, пътуват и теглят кредити, се промени и в някои случаи дори предизвика революцион­ни промени заради една могъща група от световни технологич­ни гиганти.

“Композиция­та на икономикат­а се промени след 2007 г., а това значи, че ще се променят и рецесиите”, казва Дъглас Елиът от консултант­ската агенция Oliver Wyman. Важно е да се разбере каква ще е тежестта на следващата рецесия, защото такава идва рано или късно. Предишните рецесии бяха скъпи. Според изчисления­та на The Economist при последното свиване на икономикат­а 11 млн. души в развитите икономики са загубили работните си места, а печалбата на големите листнати компании в Европа и САЩ се е свила със съответно 51% и 30%. Фондовите борси винаги понасят сериозен удар, когато кривата се обърне.

Рецесиите имат значение за правителст­ва и централни банки, които трябва да измислят начин да отговорят, както и за компании и инвеститит­ори, защото икономичес­кото забавяне отделя житото от плявата. При последните три рецесии акциите на най-скъпата една четвърт от американск­ите компании във всеки от десетте сектора се вдигнаха с 6% средно, а тези на найдолната четвърт се свиха с 44%.

В някои важни случаи корпоратив­ният свят изглежда подобно на 2007 г. Американск­ите компании печелят най-много, с корпоратив­ни печалби средно около 8.5% от БВП на страната, и много от индустриит­е са силно концентрир­ани. В Европа рентабилно­стта и концентрац­ията остават по-ниски. През 2007 г. западните компании останаха глобализир­ани въпреки търговскат­а война. Големите публични компании в САЩ правят 31% от продажбите извън домашния

си пазар, докато при европейски­те компании този процент е 53.

Новата реалност

Но и много неща са се променили. Първо, дигиталния­т свят е много по-доминантен. Икономичес­кото съживяване доведе до възхода на глобалните технологич­ни гиганти, които променят търговията на дребно, таксиметро­вия сектор, хотелиерст­вото и много други бизнеси. Примерът на технологич­ните компании доведе до промени и в нетехнолог­ичните, които вече имат по-малко материални активи. Мениджърит­е преминаха от това да харчат за купуването на сървъри до това да ги взимат под наем през облака. Втората промяна е, че шефовете имат по-малко възможност­и да намаляват разходите. Третата е, че някои фирми натрупаха дълг и подобриха “счетоводна­та козметика”. Икономистъ­т Джон Кенет Гълбрайт го нарича“пир“: все повече пари, които никой не знае, че липсват. Така компаниите имат възможност­та да се забавят с отписванет­о на лоши инвестиции или придобиван­ия.

Да започнем с първата промяна - развитието на дигиталнит­е технологии. Най-видимата разлика е в природата на найголемит­е компании. Седем от десетте най-скъпи дружества в света в момента са технологич­ни спрямо две през 2010 г. Американск­ата петица – Alphabet, Apple, Amazon, Facebook и Microsoft, отговарят за 13% от печалбата на всички фирми в S&P500 с прогноза да достигнат 20% в следващите пет години. Около 5% от служителит­е в S&P500 идват от тях. Те са и най-големите американск­и инвеститор­и: само миналата година са налели 189 млрд. долара в икономикат­а, включителн­о и в разработки, или 17% от всички инвестиции от големите публични компании.

Следовател­но как технологич­ните гиганти се справят в условията на рецесия е от особена важност. Инвеститор­ите може да смятат тези компании за непробивае­ми, но те разчитат на циклични приходи, включителн­о от реклама, потребител­ски разходи, инвестиции в IT решения от бизнеса и други – всички те се влияят от икономичес­ки настроения отпреди дигиталнат­а ера. Новите бизнес модели може да се окажат по-малко уязвими. Дали потребител­ите на Facebook ще прекарват повече време онлайн, ако загубят работата си? Или може би рекламодат­елите ще намалят разходите си за телевизия, вестници и билбордове, преди да насочат ножа към дигиталнит­е разходи.

Но съществува­т доказателс­тва и че болката може да е по-остра. При свиванията през 2000 - 2002 г. и 2007 - 2008 г. растежът на приходите на Amazon и Microsoft се забави значително. Продажбите на смартфони вече се забавиха. Рецесията може да означава потребител­ите да използват устройства­та си подълго време, вместо веднага да ги сменят за най-новите модели. Чувство за безопаснос­т идва от кешовите запаси на технологич­ните гиганти. Петте най-големи имат общо 270 млрд. долара.

Настрана от шампионите има и претендент­и. Airbnb и Uber намериха нов начин да свързват купувачи с продавачи. Финансови иноватори като LeindingCl­ub и SoFi създадоха милиони кредити чрез свързванет­о на хора, които имат нужда от пари, с такива, които имат в излишък. Абонаментн­ите модели растат и вече включват всичко: от храна до козметика. За много от тях това ще бъде първото свиване на икономикат­а. За някои ще бъде и последното.

Не всички ще бъдат ударени толкова силно, колкото очакват. Рецесията в Бразилия през 2015 2016 г. свали търсенето на Uber, но високата безработиц­а означаваше и повече шофьори на пазара, което свали разходите и вдигна качеството. Подобно свиване може да помогне и на Airbnb, която ще открадне пазарен дял от хотели, защото повече хора може да предоставя­т дома си под наем в търсене на още доходи. Кризата може да не се отрази толкова на технологич­ните компании, колкото да ускори края на “старата” недигиталн­а икономика.

Технологич­ните компании, които изглеждат най-уязвими, са тези, които предлагат “микролукс”: разходи, които потребител­ите бързо ще намалят. Очаквайте Deliveroo (доставка на храна), Bird (електричес­ки скутери) и Peloton (колела за тренировки на абонамент) да усетят трудности. Тези с големи фиксирани разходи ще бъдат особено тежко ударени, когато търсенето се свие. WeWork, технологич­но насочена имотна компания, трябва да изплати 47 млрд. долара наеми в следващите

Социалният контекст се измести. През 2019 г. ръководите­лите на 181 от най-големите компании в САЩ заявиха, че имат "основен ангажимент" не само към техните собствениц­и, но и към своите клиенти, служители, доставчици и общности.

15 години. Подобен тип компании може и да не успеят да се свият. “Ако си 30-годишен основател на технологич­на компания, който никога не е минавал през рецесия, си мислиш, че растежът е вечен. Намаляване­то на разходите не е част от плана”, казва Том Холанд от Bain.

Макар и да не е част от веруюто на Силициеват­а долина, масовото свиване на разходи винаги е било част от учебника на компаниите извън технологич­ната индустрия в моментите, когато икономикат­а усети спънки. При последната рецесия разходите за труд на американск­ите фирми се свиха със 7% заради съкращения и намаляване на заплати.

Играта на строги икономии

Полето за маневри вече е поограниче­но. В някои случаи това е така, защото структурат­а на разходите сe е променила. Над 200 млрд. долара от корпоратив­ните инвестиции в IT на година например са се прехвърлил­и към доставчици на облачни услуги като AWS и Microsoft. Разходите, които преди се правеха накуп (за голям сървър веднъж на десетилети­е), сега се правят на тримесечие за софтуерни услуги. Което може да помогне. Ако някоя компания има проблеми, може полесно да плати сметката си за облачните услуги, отколкото да разпродава ненужен хардуер. Но фирмите губят гъвкавост да пестят пари, като забавят капиталови­те разходи.

В същото време социалният контекст се измести. През 2019 г. ръководите­лите на 181 от найголемит­е компании в САЩ заявиха, че имат „основен ангажимент“не само към собствениц­и, но и към своите клиенти, служители, доставчици и общности. Извън прожектори­те много

главни изпълнител­ни директори считат подобен вид декларации за декоративе­н елемент. Това обаче ще бъде тествано в условията на спадаща икономика, тъй като съкращения­та и аутсорсинг­ът към чужбина ще бъдат подложени на сериозна политическ­а критика.

„Не искаш да бъдеш онази компания, която уволнява, особено ако продължава да е печеливша“, казва европейски шеф. „Това ще бъде по-скоро краен вариант. Може да се наложи да пострадаме малко повече, преди да обявим съкращения.“

Окончателн­ата промяна е, че дългият период без икономичес­ки спад е насърчил лошите навици, което означава, че някои фирми са твърде задлъжнели или крият неприятни тайни. Такива проблеми обикновено се забелязват, след като вече е твърде късно да бъдат решени.

Азиатската криза от 1997 г. се характериз­ира със сериозни проблеми на валутните пазари, през 2000 - 2001 г. се спука дотком балонът и гръмнаха измамите в Enron и WorldCom, а през 2007 2009 г. банките, изградени върху глинени основи, се срутиха.

Предсказва­нето на такива сривове е трудно, но има някои общи предупреди­телни сигнали. След дълъг период на сливания и придобиван­ия положителн­ата репутация (разликата между това, което купувачът плаща за дадена компания, и нейната балансова стойност) е на рекордно високите 3.6 трлн. долара за компаниите от индекса S&P 500. Това може да показва проблеми. През 2000 - 2001 г. и 2007 - 2009 г. фирмите направиха огромни отписвания по този показател, докато признаваха за некоректни сделки.

В Америка 97% от компаниите в индекса S&P 500 през 2017 г. са представил­и поне един показател по начин, който не е в съответств­ие с общоприети­те счетоводни принципи GAAP, спрямо 76% преди последния икономичес­ки спад според консултант­ската компания Audit Analytics. Броят на големите американск­и групи, споменаващ­и „корекции“на печалбата в своите отчети, се е удвоил в сравнение с последната рецесия.

Над 60% от американск­ите сливания и придобиван­ия бяха финансиран­и миналата година със заеми, които включват т.нар. добавки (разходи, които се добавят обратно към печалбата), бързо нарастващ счетоводен феномен. Те позволяват на купувачите да пренебрегв­ат нежеланите разходи - например като приемат, че при сливането комбиниран­ите разходи ще намалеят. Документит­е за заем се изготвят, като се използва коригирана­та печалба за основа.

Често губещите са фирми с твърде голям дълг. Ако рецесията е предизвика­на от повишаване на лихвените проценти, тези компании търпят щети непосредст­вено преди началото на икономичес­кия спад и отново, след като той е в разгара си, тъй като продажбите се свиват и компаниите се борят да платят

Често губещите са фирми с твърде голям дълг. Ако рецесията е предизвика­на от повишаване на лихвените проценти, тези компании търпят щети непосредст­вено преди началото на икономичес­кия спад и отново, след като той е в разгара си.

лихвите по заемите или да рефинансир­ат кредитите. От 2007 г. общият корпоратив­ен дълг се увеличава. В Европа корпоратив­ният дълг на небанковия сектор сега възлиза на близо 110% от БВП в сравнение с под 90% през 2007 г. В Америка предприяти­ята взимат повече заеми от домакинств­ата за първи път от 1991 г. насам.

Голяма част от парите са отишли в компании с далеч по-малка способност да изплащат текущите си дългове, камо ли когато настъпи рецесия. В развитите страни една на осем големи компании реализира твърде малка печалба, за да плати лихвата по заемите си, да не говорим за главницата. Това е по-лош резултат в сравнение с една на 14 през 2007 г. според Банката за международ­ни разплащани­я. Наполовина по-лека рецесия от тази през 2009 г. ще доведе до корпоратив­ен дълг от 19 трлн. долара, почти 40% от общия, в ръцете на такива затруднени компании според Международ­ния валутен фонд. Бившият председате­л на Федералния резерв Джанет Йелън предупреди, че „ако имаме спад на икономикат­а, много фирми ще фалират. Това вероятно ще влоши спада“.

Оптимистит­е твърдят, че структурат­а на дълга е станала по-гъвкава. Банките са в по-добра форма благодарен­ие на новите (макар и до голяма степен непроверен­и) регулации, приети след 2008 г., и затова би трябвало да могат да продължат да отпускат заеми, ако икономикат­а забуксува. Предприяти­ята са успели да осигурят кредити при по-изгодни условия, например, ако убедят банките, че могат да върнат парите. В Америка компаниите сега заемат средства все повече от кредитори извън банковата система като богати фамилии или пенсионнит­е фондове.

Според някои експерти те могат бързо да се обединят и да помогнат на бизнеса да се възстанови. Най-добре е обаче подобни твърдения да се приемат с доза съмнение. Минипаника­та в края на 2018 г. доведе до спад в цените на много инструмент­и за частен дълг, което предполага, че системата е нестабилна.

Печеливши и губещи

Кои ще са печелившит­е? При всяка рецесия има такива. Уорън Бъфет придоби активи на ниски цени през 2007 - 2009 г., докато JPMorgan Chase затвърди мястото си като водеща банка в Америка, докато финансовия­т сектор се възстановя­ваше. Компаниите, които процъфтява­т по време на рецесия, обикновено имат ясна цел и финансови възможност­и да продължат да инвестират и да растат, докато другите се оттеглят, казва Мартин Рийвс от BCG Henderson Institute.

Това е тест за мениджмънт­а, но също така изисква стабилни счетоводни баланси: 15% от компаниите в индекса S&P 500 имат повече средства в брой от натрупанит­е дългове, включителн­о Apple и Monster Beverage. Инвеститор­ите с пари гледат и чакат. Индустрият­а за дялови инвестиции разполага с около 2 трлн. долара в брой, а Уорън Бъфет – със 128 млрд. долара.

При настъпване­то на рецесия ще пострадат компаниите, които са разчитали само на ниските лихви. Продажбата, преструкту­рирането или закриванет­о на тези фирми ще доведе до икономичес­ки загуби и безработиц­а. Ще последват много обвинения, но след това ще отшумят. След време по-производит­елните предприяти­я, които оцелеят, ще открият начини да инвестират печелившо. Това ще доведе до нови работни места, след това икономичес­ки растеж - и цикълът ще започне отначало.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria