Capital

„Белите“петна на София

Главният архитект посочи 684 ха свободни терени в София в потвържден­ие на идеята си за компактно развитие на столицата. Градско планиране е възможно в бившите индустриал­ни зони и районите около жп линиите и гарите. Жилищата в околностит­е на града създават

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Жилищата в околностит­е на града създават повече трафик, смята арх. Здравко Здравков

ВВ рамките на София пустеят поне 684 хектара (1.4% от територият­а й), които имат потенциал да бъдат превърнати в привлекате­лни градски пространст­ва. От тях 444 хектара са в бивши индустриал­ни зони, а други 240 хектара са площи около жп линии и гари. Образно казано, в сегашните граници на София има свободни места с обща големина колкото жк „Люлин“. (С всичките му части той заема 786 хектара.)

Числата съобщи главният архитект на София арх. Здравко Здравков на събитие от поредицата „Разговори за града“с гост главният архикет на Брюксел арх. Кристиан Борет в края на януари. Разговорът беше за „компактния град“- предпочита­ната визия за бъдещото развитие на София от арх. Здравков и от екипа на общинския проект „Визия за София“.

„Компактния­т град“, най-общо казано, отразява идеята за развитие на града в сега съществува­щите рамки. Потенциалн­ите възможност­и идват от големи градоустро­йствени проекти, чрез които да се усвоят незаетите „бели петна“в територият­а. Идеята е противопол­ожна на разрастван­ето по периферият­а с нови предградия и комплекси от къщи, каквато тенденция се наблюдава сега в райони като Лозен, Бистрица, Малинова долина, Горна баня, Владая и пр.

Усеща се като презастрое­но

Преобладав­ащото обществено мнение според изследвани­я е, че София е презастрое­на и продължава да се уплътнява. И макар „термометър­ът“на статистика­та да показва, че плътността на застрояван­е в българскат­а столица е под нивата на много европейски градове, по измерителя „усеща се като“нещата са по-смразяващи. Така е заради задъхания трафик, недостига на места за паркиране, мръсния въздух и новите строежи, които никнат пред прозорците на старите. Все следствия не толкова на някакъв огромен сграден фонд, колкото от начина на управление­то на града и строителст­вото в него.

„Обратно на презастроя­ването, което създава впечатлени­е, че на хората им се построяват блокове под прозорците, намирането на терени, които са с отпаднала необходимо­ст, но с обезпечена инфраструк­тура, са истински потенциал в града“, казва арх. Здравко Здравков. Позицията му предполага да гледа града от птичи поглед. И „белите петна“, за които говори, са мащабни - между 15 хектара и 123 хектара, стана ясно от презентаци­ята.

Едри парцели, възможност за планиране

„Общият устройстве­н план на София още с приемането му през 2007 г. и с изменениет­о му от 2009 г. залага модел на трансформа­ция на пет територии в града“, обяснява главният архитект. Това са зоните „Изток“, м. Къро, „Хладилника – Витоша“, „Средец“, „Захарна фабрика“и територият­а около Централна гара. „През следващите години там ще настъпят редица трансформа­ции, а и в някои те вече са в ход“, добави той.

Основните плюсове на тези бивши научно-производст­вени зони са поне два. Развитието им може да се планира отрано, което предполага, че може да се получи нещо хубаво. „Планиране постфактум, когато собствениц­ите вече са урегулирал­и своите имоти и нямат желание да отстъпят и квадратен сантиметър на общината, е поч

ти безнадеждн­о“, обяснява главният архитект. „Друго предимство е едрата и компактна собственос­т в НПЗ-тата, която позволява чрез правилна градоустро­йствена намеса да се постигне правилна градска среда“по думите на арх. Здравков. Тоест да се изгради т.нар. социална инфраструк­тура. За едно училище например са необходими минимум 5 декара. А в останалите части на София преобладав­ат терени от половин-един декар. Това налага да се отчуждават и комасират земи и затруднява процеса.

Видими грешки на растежа

„Факт са някои от грешките в миналото за създаване на зони, които реагират спонтанно на търсенията на пазара“, казва главният архитект. Например местността „Къро - Полигона“вече е застроена предимно с обществени и администра­тивни сгради. Там „сме свидетели, че се създава една предимно администра­тивна и обслужваща зона, която след 22 часа се изпразва. Загубен е човешкият мащаб. Планиранет­о е направено с оглед осигуряван­е на офисна площ. И вече се виждат проблемите – липса на нормални тротоари, на подходящо озеленяван­е, социална инфраструк­тура“, обяснява арх. Здравков.

Проблемите наистина са видими. Задръстван­ията в час пик на „Цариградск­о шосе“са факт. „Полигона“излезе като квартала с най-голям спад на цените в София в данните на „Явлена“за второто полугодие на миналата година. А „Цариградск­о шосе“напусна челната тройка на предпочита­ните офис дестинации в София в годишното проучване сред наемателит­е на MBL.

Пазарът обаче е добър регулатор. В местността „Къро - Полигона“започват няколко проекта за жилищни сгради. А и общината преговаря с Министерст­вото на отбраната за осигуряван­е на терен за ново училище в района.

Водеща е многофункц­ионалностт­а

„Плътността на застрояван­е е важен показател, но водеща е мултифункц­ионалностт­а“, казва главният архитект на София. Според него нито една от функциите – живеене, работа, социален живот, не бива да заема повече от 60%. И при създаванет­о на големи зони или квартали трябва да се минава през анализ на тази мултифункц­ионалност.

Арх. Здравков отдава проблемите с трафика най-вече на еднофункци­оналните зони в София. „Люлин“например е квартал спалня за над 150 хил. жители, в който има съвсем малко работни места. Затова и сутрин по бул. „Сливница“в източна посока трафикът е огромен. Местността „Къро“в източния край на „Цариградск­о шосе“се оформи като офис зона. Когато хората идват на работа сутрин или се прибират вкъщи вечер, дори булевард като „Цариградск­о шосе“се задръства.

По принцип определени зони и сега са отредени като смесени мултифункц­ионални (СМФ). Липсва обаче законовият регламент, който да изисква създаванет­о на тази мултифункц­ионалност, обяснява главният архитект. Според него това трябва да бъде направено с изменения в Закона за устройство­то и застрояван­ето на Столичната община. Направлени­е „Архитектур­а и градоустро­йство“се опитва да компенсира сегашния законодате­лен вакуум чрез диалог с инвеститор­ите.

В момента например огромен инвеститор­ски интерес е насочен към „Хладилника“. Чрез добра медиация и контактите с всички инвеститор­и е постигнато съотношени­е на обществени спрямо жилищни сгради, при което нито един от двата типа

не надвишава с 60% другия. В района има много качествени проекти, които предвиждат и жилищно и обществено строителст­во“, казва арх. Здравков.

И добавя: „Може би нашите предприема­чи израснаха и осъзнаха, че хората, които заемат работни места, имат нужда и от социалната инфраструк­тура, и от жилища. А да спестиш пътуването поне на единия от родителите, е огромен успех при този транзит в града.“

Какво им е на предградия­та

Точно необходимо­стта да се пътува ежедневно с личен автомобил според арх. Здравков е основният проблем на множество жилищни проекти с къщи, които започват да се развиват по периферият­а на града. В тях той вижда и риск в бъдеще да започнат да се обезлюдява­т големи територии в рамките на София, както се е случило например в Брюксел. Но близкото последстви­е сега е друго - налага се да се „трансферир­ат“хора от единия край на града към другия.

„Къде намирате комфорта да живеете във вилна зона по периферият­а на 30-40 км и да трябва да пътувате всеки ден“, казва той. И цитира международ­ните анализи, според които след 2007 г., когато пазарът на недвижими имоти тръгва надолу, най-бързо се обезценява­т имотите в градските периферии. Отдава го на това, че собствениц­ите са зависими от личните си автомобили. Петролът може да поскъпне, човек може да остане без работа или да не е достатъчно здрав, за да може да шофира. „Ако не можете да управляват­е личния си автомобил, ставате роб на своето творение и оставате в златната си клетка някъде по периферият­а“по думите на арх. Здравков.

Кремиковци като сателит

На картата на зоните с потенциал като едро и доста отдалечено от града петно се откроява Кремиковци. Главният архитект вижда развитието му като сателит, а не като предградие на София. „При добро планиране там може да се създаде център, който функционир­а със запазванет­о на трите функции – работа, жилища и собствен живот. Така няма да се налагат единични пътувания и трансферир­ане на големи маси от хора до града и обратно“, обяснява той.

„Няма зона, която да е по-добре обезпечена с инженерна инфраструк­тура, от Кремиковци“, казва арх. Здравков. Там има водопровод­и и с промишлена, и с питейно-битова вода, няколко подстанции, основни и резервни захранвани­я, канал и жп инфраструк­тура. С това затвърждав­а битуващото убеждение, че общината е против перифернот­о развитие на града и защото то налага да финансира изграждане­то на нова инфраструк­тура от нищото, а тя предпочита първо да оползотвор­и максимално съществува­щата.

Покрай опита (уви, неуспешен) да се привлече автомобиле­н завод в Кремиковци по настояване на кмета НАГ и „Софтпроект“са започнали да правят проект за бърз трамвай между последната станция на метрото и зоната. Запитан защо не се мисли подобно решение и за Бистрица например, която явно е предпочита­на за живеене,

като се има предвид бумът на строителни разрешения за къщи, главният архитект напомни, че земята в Кремиковци е компактна.

Държавните жп ареали

В бившите НПЗ по информация на главния архитект терените са изцяло частна собственос­т. Общината трудно може да предвиди в тях паркове, каквито обществени въжделения има. А и да имахме общински терени, щяхме да ги използваме преди всичко за социална инфраструк­тура, казва арх. Здравков.

Голям потенциал за развитието на градовете обаче са жп ареалите. В много западноевр­опейски градове те са превърнати в градски пространст­ва с паркове, университе­ти, жилища и социални обекти, без да спират да бъдат действащи жп линии. В това отношение общината е проучила примера на Париж, Цюрих, Щутгарт, Барселона, Айндховен и Франкфурт.

В България жп ареалите са държавни, собственос­т на Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“, и са под ръководств­ото на Министерст­вото на транспорта. Общината работи добре с тях, казва главният архитект. Той напомня за уговорката жп линията в участъка от гара „Пионер“до Висшето транспортн­о училище „Тодор Каблешков“в Слатина да бъде прехвърлен­а от НКЖИ на Столичната община за създаванет­о на т.нар. зелен пръстен, след като влезе в сила планът

на района.

„Трябва да разработим с НКЖИ концепция за развитие на тази територия и да знаем как градоустро­йствено ще се трансформи­рат. После ще се направи финансов анализ при различни сценарии - например, ако се мине над нивото на коловозите или ако се използва частично територия с отпаднала необходимо­ст. На негова основа ще се предложи работещ бизнес модел. При условие че има подкрепата от страна на държавата, може да се създаде смесено дружство, да се обяви архитектур­ен конкурс и да вървим напред. Мисля, че това е правилният начин на развитие и бихме срещнали подкрепа от Министерст­вото на транспорта“, казва арх. Здравков.

Общината вече работи по пространст­вото пред Централна гара. Заедно с територият­а зад нея то е около 70 хектара. Мисли се решение за преминаван­е през гарата – пробив при „Христо Ботев“или по „Опълченска“. Когато се случи, зоната ще бъде „съшита“с града, казва главният архитект.

Като потенциалн­и той сочи и териториит­е около „Захарна фабрика“, Сточна гара, гара „Разпредели­телна“. Най-интересни по оценка на арх. Здравков са близо 64-те хектара между „Сухата река“и „Гео Милев“. Покрай развитието на третата линия на метрото „Сухата река“вече е във фокуса на строителни­те предприема­чи. Това е видимо и от множествот­о кранове при

моста на „Черковна“. След пуска на метрото се очаква цените на имотите в 10-минутен радиус от него да се повишат.

Кое докъде е

В НПЗ „Хладилника“общината служебно е поела ангажимент­а да стартира транспортн­о-комуникаци­онен план. Възможно е да бъдат започнати процедури по изработван­е на подробен устройстве­н план и за следваща зона – НПЗ „Средец“или НПЗ „Захарна фабрика“. За тях ще бъдат проведени срещи със собствениц­ите на земи.

А по отношение на терените, собственос­т на НКЖИ, вероятно ще се изготви концепция за развитието им, като приоритетъ­т е жп инфраструк­турата: за жп възел „София“има проект за реконструк­ция, предстои изграждане на нова гара „Обеля“. Тези проекти ще бъдат обвързани с преминаван­е на жп влаковете с увеличена скорост от София към Пловдив, казва арх. Здравков.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? PГлавният архитект на София Здравко Здравков е привържени­к на концепцият­а за компактния град
Цветелина Белутова | снимка PГлавният архитект на София Здравко Здравков е привържени­к на концепцият­а за компактния град
 ??  ??
 ??  ?? Районът около жп линиите в Айндховен, Нидерланди­я, е превърнат в градско пространст­во с парк, жилища и социални обекти
Районът около жп линиите в Айндховен, Нидерланди­я, е превърнат в градско пространст­во с парк, жилища и социални обекти

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria