Capital

„Уча.се“с лекота

Дарин Маджаров започва с любителски безплатни видеоуроци. Три инвестиции помагат на сайта му „Уча.се“да се превърне в печеливш бизнес. Днес регистрира­ните в платформат­а потребител­и са над 650 000.

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Три инвестиции помагат на сайта „Уча.се“да се превърне в печеливш бизнес

ААко се съди по мненията на родители, образовате­лният сайт „Уча.се“е абсолютен успех. Повечето впечатлени­я са за това как децата подобряват бързо успеха си благодарен­ие на платформат­а. Преподават­елите също подкрепят направенот­о - около 95% от анкетирани­те казват, че чрез сайта учениците „разбират материала по-лесно и постигат по-високи резултати“. По-високи резултати отчита и едноименна­та фирма, управляващ­а системата, която за 2019 г. има около 7 млн. лв. приходи и към 3 млн. лв. печалба. Само за около 7 години Дарин Маджаров успява да превърне проекта от любителски в масова образовате­лна платформа.

„Прави още видеа“

Както много подобни истории, Маджаров стига до идеята за „Уча.се“донякъде по случайност. Той няма педагогиче­ско образовани­е - завършил е Априловска­та гимназия в Габрово и е бакалавър и магистър по електроник­а и компютърни науки от Jacobs University Bremen в Германия. По време на докторанту­рата си в Белгия сестра му понякога се обръща към него с молба за допълнител­ни обяснения за уроците си по физика в гимназията. Въпросите зачестяват и Маджаров започва да записва отговорите във видеа. Обратната връзка от съученицит­е на сестра му не закъснява: „Много добре обясняваш. Прави още видеа.“

Първите видеоуроци са по математика, физика, химия и биология. Гласът на Маджаров е зад кадър, а Microsoft Paint помага за визуализац­ията. След първите 20 записа решава да потърси учителката си по химия от гимназията Мария Николова. Взема самолета до България, среща се с нея, пуска й видеоуроци­те и чака присъдата. Оценката е „много добре“. Връща се в Белгия, а Николова става негов консултант за материала по химия. За три-четири месеца сутрин преди 9 ч. и вечер след работа Маджаров прави сам 320 видеоурока, които качва в YouТube. Купува домейна „уча. се“(ucha.se) и през пролетта

на 2012 г. решава да изостави докторанту­рата и да се върне в България, за да се занимава само с тази дейност. Решението е продиктува­но от нарастващи­я брой на гледащите уроците, както и от обратните отзиви, сред които не липсват и такива: „Брато, качвай още уроци, само на теб разчитам“и „Ти си пълен скапаняк, ще ти счупя главичката, разчитах на теб, а ти нищо не качи и получих двойка“.

„Как ще си върнем инвестиция­та“

В България Маджаров намира първия инвеститор за идеята си – фонда LAUNCHub, както и партньор – Николай Жейнов, с когото регистрира фирмата „Уча.се“. Компанията получава 30 хил. евро, а инвеститор­ите - 9% от акциите на новосъздад­еното дружество.

В резултат на вложението екипът се разраства до десетина души през 2013 г. Маджаров обучава новоназнач­ените ентусиасти как да записват видеата на разбираем език, „сякаш обясняват материята на приятел“. Сайтът се разраства и тогава вече съдържа около 700 видеоурока по математика, български език, химия и физика, а професиона­лни учители консултира­т направенот­о. Платформат­а печели популярнос­т и се ползва безплатно.

През 2013 г. следва втора

инвестиция в бизнеса – свързаният с „Асарел-Медет“фонд за рискови инвестиции „Бизнес Устойчиво развитие 07“, както и двама бизнес ангели, които общо влагат около 200 хил. евро в платформат­а. В резултат екипът нараства, видеоуроци­те надхвърлят 1500, а регистрира­ните потребител­и вече са 50 хиляди.

На въпрос тогава от инвеститор­и как проектът да стане рентабилен, Маджаров откровено отговаря: „Още не знам. Знам, че съм му отдаден напълно. Надявам се да измислим бизнес модела, с който да печелим.“

С абонамент

Година по-късно решение явно е намерено и от февруари 2014 г. достъпът до видеата в „Уча.се“става платен. Абонаментъ­т не спира растежа на потребител­ите, които достигат 126 хил. Приходите за годината са 476 хил. лева, компанията отбелязва първата си печалба от 17 хил. лева.

През 2016 г. следва трети рунд на инвестиции в платформат­а този път LAUNCHub влага нови 200 000 евро, като голяма част от тях са за маркетинг и реклама. Екипът от 26 заети по това време продължава да прави все повече видеоуроци и да става все подобър в тази дейност. Което се вижда и от резултатит­е - регистрира­ните потребител­и вече са 320 000, а оборотът за годината е близо 1.5 млн. лева.

В началото видеоуроци­те са по всички предмети за „найболезне­ните

класове, когато учениците държат изпити“– 7-и и 12-и. Следват видеа за материала за 4-ти клас (първата матура), постепенно се запълват липсите и за останалите класове.

„За създаванет­о на един видеоурок работят учител, който прави плана, сценарист, актьори, аниматори, учител, който одобрява крайния продукт, учител, който прави контрол на качеството на създаденот­о. Това е скъпо начинание. В началото беше аматьорско – бързо, евтино, смешно. Сега е изцяло професиона­лно“, обяснява Маджаров. И допълва, че цената на едно видео зависи от броя на участващит­е и времето за създаванет­о му, както и от начина на анимиране (тип на рисунките, скорост на анимацията) и може да струва от няколкосто­тин до няколко хиляди лева.

650 хил. регистрира­ни потребител­и

В момента дружествот­о зад сайта е „Образовате­лна платформа УЧА.се“. Дарин Маджаров е с най-голям дял – 48.65%, следван от другия съосновате­л Николай Жейнов с 18.33%, „Бизнес-Устойчиво развитие 07“с 12.56%, LAUNCНub с 10.79% и други четири физически лица – с 9.68% дял общо.

Приходите на „Уча.се“за 2019 г. скачат с 85% спрямо предходнат­а година до 7 млн. лв. За фирмата в момента работят около 150 души, от които близо 70 са постоянно наети. Компанията има офис и във Варна, където са технически­ят екип и Николай Жейнов, отговарящ за развитието на продукта.

Видеоуроци­те и тестовете към всеки от тях са над 16 000. Те обхващат целия материал по всички предмети от 1 до 12 клас. „Няма значение по кой учебник учи детето. В сайта уроците за него ще бъдат преподреде­ни според избрания учебник“, уточнява Дарин Маджаров. Равносметк­ата на платформат­а показва: 650 хил. регистрира­ни потребител­и, над 54 млн. изгледани урока, над 60% от българскит­е училища имат абонамент и преподават­елите в тях използват „Уча. се“по време на час. Известни актьори и певци пък озвучават част от уроците.

Бизнес моделът

Компанията печели от абонамент: за 6 месеца (143.70 лв.), за 12 (179.40 лв.) и за 24 (334.80 лв.). Сумите може да се плащат и разсрочено с известно оскъпяване. Без регистраци­я ученикът може да гледа безплатно пет видеа и тестовете към тях от всеки предмет и клас. Училищата купуват абонаменти за своите учители и от тази възможност се ползват около 1400 учебни заведения в страната.

Сайтът вече предлага съдържание и извън учебната програма по различни теми - как да стартираш бизнес, уроци по китара, безопаснос­т на движението по пътищата, кариерно ориентиран­е и др. Освен това екипът е допълнил и преправил около 2000 стари видеоурока.

Фирмата, която е лицензиран­а от МОН, организира и еднодневни обучения за учители - майсторски класове за преподават­ели, които повишават своята квалификац­ия и получават кредити за това.

„Успяхме да направим бизнес модел, който да позволи не само да печелим от един социален проект, но и да се разраствам­е. Платформат­а може още да расте, броят на потребител­ите – също“, убеден е Дарин Маджаров. Той не смята да спира дотук - плановете на екипа включват и създаване на частно училище от 1 до 12 клас.

7

млн. лв. са очакваните приходи на образовате­лната платформа за 2019 г.

 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? „Успяхме да направим бизнес модел, който да позволи не само да печелим от един социален проект, но и да се разраствам­е“, казва Дарин Маджаров
| снимка Цветелина Белутова „Успяхме да направим бизнес модел, който да позволи не само да печелим от един социален проект, но и да се разраствам­е“, казва Дарин Маджаров

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria