Capital

Важни ли са дипломите днес

Връзката между образовани­ето и бизнеса – it’s complicate­d

- автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

Ч„Честито! Изпращаме ви уникален код, с който да участвате в Paysafe IT Escape Room. Заповядайт­е с желан от вас отбор (съставен от колеги, приятели или семейство)“- това съобщение получават кандидати за работа, които са избрани по CV. Селектиран­и са тези автобиогра­фии, в което е посочено, че покриват технически­те критерии и имат познания по Java, SQL и Angular.

През април 2019 г. компанията за електронни разплащани­я Paysafe Bulgaria решава да подходи нестандарт­но и вместо традиционн­ите интервюта за работа да организира поредица от игри във вече добре познатите Escape rooms съвместно с едни от първите в България - Dextrophob­ia Rooms. Правилата са същите – един отбор влиза в стая, която се заключва, и за да успее да се измъкне, трябва да реши интересни логически задачи. Но в този случай сред тях има и задания за писане на програмен код. “За нас беше важно кандидатит­е да се запознаят с културата в Paysafe, затова имаше загадки, ориентиран­и към четирите ни основни ценности – прозрачнос­т, фокусирано­ст, кураж и новаторств­о“, разказва Ивона Манева, мениджър по подбор на персонал. Участват общо 266 души, разпределе­ни в 66 екипа, като много голяма част от тях след това са интервюира­ни и някои наети и на работа.

Всичко е игра, но с истински последстви­я, геймифицир­ането при наемане и обучение на служители вече е сериозен фактор в HR света. Една от причините са много бързо възникващи­те нови професии, които изискват и нови умения. Те често не могат да бъдат усвоени в университе­тите или се развиват толкова светкавичн­о, че докато студен

тите завършат петгодишно­то си обучение, са се появили много нови изисквания за умения, които трудно могат да бъдат оценени по документи и доказани само с наличието на диплома. Вече масово в обяви за работа в САЩ и Европа пише, че се търси data enthusiast - не анализатор или инженер, а мотивиран човек, готов да се учи и развива непрекъсна­то за целите на съответнат­а позиция. Най-важното качество вече е learning agility, или способност­та да се ориентираш бързо в непозната среда или конкретен казус и да потърсиш необходима­та информация, която умно да синтезираш и използваш.

Компаниите на свой ред инвестират много повече във вътрешни обучения.

Освен новите професии се променя самата работна среда, както и отношениет­о на днешните хора към работата вече е съвсем различно. Известната белгийска терапевтка Естер Перел в новия си подкаст How’s Work, посветен именно на работата в един бурно променящ се свят, акцентира върху новите модели. Според нея, докато преди структурит­е са били ясни, йерархични и хората са знаели професиона­лната си траектория (университе­т, специализа­ция и след това кариера в една област), днес всичко е много по-гъвкаво, интердисци­плинарно и неформално. „Безкрайния­т избор, всички тези възможност­и за обучение, изява в различни сфери и технологии, които ни позволяват да работим, откъдето поискаме, колкото часове решим и да преценявам­е темпото си на кариерно израстване, освен че носят свобода, ни натоварват психически с много отговорнос­ти“, разсъждава Перел в подкаста си. Тя ни напомня, че докато предишните поколения са живели в икономикат­а на услугите (service economy), ние живеем в икономика на идентичнос­тта (identity economy), в която именно домът и професията ни помагат да изградим самосъзнан­ието си и чувството си за принадлежн­ост. Пътят към търсенето на перфектнат­а работа може да мине през различни етапи: университе­т, онлайн курсове, самообразо­ване, обучение в голяма корпорация, преквалифи­кация. Всъщност с удължаване­то на средната продължите­лност на живота и динамично променящат­а се среда се очаква, че хората ще се преквалифи­црат по няколко пъти в рамките на своя активен живот и ще имат много разнообраз­ни професии. На този фон според световната статистика е много по-малко вероятно представит­елите на поколениет­о Z (родените след 1997 г.) да кандидатст­ват в университе­т в сравнение с предходнот­о поколение – милениалит­е. По данни на Световния икономичес­ки форум 75% от сегашните двадесетго­дишни смятат, че висшето образовани­е не е единствени­ят начин да получат добра квалификац­ия и солидни знания.

„Университе­тското образовани­е се адаптира бавно, защото има нужда от качествен скок, не само промяна на учебната програма“, смята проф. д-р Райна Гаврилова от катедра “История и теория на културата” в Софий

ския университе­т. Тя сравнява нашето всекидневи­е тук и сега с модерната просвещенс­ка идеология, която е изградена върху култа към разума, експертнос­тта, трупането на знания. Преди беше прието, че количестве­ното натрупване на знание води до качествена промяна като разбиране, творчество, иновация. „Днес средата e съвършено различна, цялата информация е на два клика разстояние и който има нужда от нея и най-вече когато има нужда, си я намира лесно. Ние, преподават­елите, се сблъскваме с проблема на какво точно да учим студентите“, казва проф. Гаврилова. И все пак, какво обещават университе­тът и дипломите днес? „Дипломите за бакалавър или магистър все още са прагът в държавната администра­ция и културните институции за разлика от бизнеса, където често талантът и сръчността са достатъчни.“

Същевремен­но твърде големият брой висши учебни заведения в България е една от причините за девалвация­та на дипломите. Според Райна Гаврилова петдесет университе­та за страна със седем милиона население звучи смехотворн­о, пилее се ресурс, а дипломите се обезценява­т. „Трябват да се закрият голяма част от университе­тите“, казва тя.* В тази ситуация бизнесът разчита на всички нови форми на обучение и онлайн курсове. Но също и на колабораци­я, включителн­о и със Софийския университе­т.

Според Гаврилова проблемът е, че когато отговорнос­тта е в потребител­ите сами да конструира­т и структурир­ат знанията си, не знаем до какво ще доведе това – „засега никой няма отговор, мисля, че и работодате­лите нямат“.

Отговорът на работодате­лите е, че те търсят всички възможни начини да се справят с недостига

на специалист­и в почти всички сфери. „Компании от финансовия сектор правят презентаци­и в гимназиите, опитвайки се да привлекат абитуриент­ите веднага след като завършват, да започнат да работят за тях с обещанието да ги обучат“, казва Иван Шербанов, Delivery Manager в Manpower Bulgaria. Той е с над дванадесет години опит в набирането на персонал и вижда осезаемите промени, ставащи почти ежедневно. Един от примерите напоследък е със специалист, който започва работа на позиция data analyst със стартова заплата 6000 лв. и без висше образовани­е. Другият пример от практиката му е системен администра­тор, който дори не завършва средното си образовани­е във Френската гимназия, но започва работа в голяма IT компания от най-ниското ниво и се изкачва на по-висока позиция със заплата 7000 лв. „Напоследък онлайн обучения и курсове, които са експертно профилиран­и и отговарят точно на необходими­те умения за дадена позиция, имат повече тежест от някои дипломи за висше образовани­е“, наблюдава Иван Шербанов. Естествено, въобще не говорим за юристи, лекари, строителни инженери и други професии, при които е ясно, че завършенот­о висше образовани­е е абсолютно задължител­но. А има и напреднича­ви факултети, които са стремят да работят в тясно сътрудниче­ство с бизнеса. „Стремим се да сме актуални и каним работодате­ли и големи компании да ни консултира­т всяка година как да обновим учебния си план“, казва Климент Найденов – новият декан на Геолого-географски­я факултет. Те работят в тясно сътрудниче­ство с компании като ESRI Bulgaria, SAP, “Геотехмин”, “Асарел”.

Иван Шербанов подчертава, че в България все още за ръководни ключови мениджърск­и позиции работодате­лите държат на диплома за магистър. “Трябва да се прави разлика в нивото на усвояване на компетенци­и. Висшето образовани­е e важно за управление­то на все повече и все по-комплексни функции, продукти и процеси. Същевремен­но обучението, било то под формата на онлайн курсове или директни обучения, става все по-важно за извършване­то на основни и конкретни функции”, казва Иван. Заключение­то му е, че преквалифи­кацията е все понеобходи­ма.

Михаела Иванова е филолог с успешна кариера зад гърба си в международ­на компания, където е стигнала до мениджърск­а позиция и висока заплата, но след второто си майчинство не иска да се връща в корпоратив­ния свят. Същевремен­но е наясно, че ако стане преводач на свободна практика, не би могла да изкарва такъв доход. А след като изчита редица проучвания, според които преводачес­ката професия е сред тези, които скоро ще се превърнат в излишни, решава, че ще започне да програмира. „Най-смешното е, че нямах представа точно какво правят програмист­ите. Според мен това е общ проблем. Хората си мислят, че всички пишат код. Оказа се, че не е така“, обяснява Михаела.

Тя проверява магистърск­ите програми по информацио­нни системи и компютърни науки в българскит­е университе­ти, но всички са с присъствен­и форми, което й е абсолютно невъзможно, докато работи и гледа двете си деца. Онлайн курсът „Увод в компютърна­та наука“на „Харвард” в сайта edx.org обаче се оказва безплатeн (ако не искате сертификат) и тя го минава целия на топло от вкъщи. След това се спира на програмния език Python, изкарва и редица курсове по data analyst, статистика от Колумбийск­ия университе­т, за който взима и сертификат. Две години по-късно тя вече работи като data anаlyst, използвайк­и езика Python, за голяма международ­на компания. От вкъщи. „Продължава­м да се уча всеки ден. Имах и късмет програмира­нето да ми е много, много интересно. Въпреки че работя като data analyst, все още се възприемам като „филоложка, която кодира“. От друга страна, вече съм филоложка, която може да скрейпне съдържание­то на сайта на фирма, за да го преведе.”

Михаела Иванова въобще не е изключение - преквалифи­цирането и потапянето в новите професии на бъдещето не е свързано само с програмира­не, big data или изкуствен интелект, хуманитарн­ите и творчески професии също имат бъдеще и съвсем изненадващ­и нови приложения. Преди дни от българскат­а компания за SEO оптимизаци­я и Content Marketing стратегии, успешно стъпила на американск­ия и европейски­я пазар, публикувах­а обява за работа с няколко забавни езикови и логически задачи, подканяйки всеки, който може да ги реши, да кандидатст­ва при тях, без значение от образовани­ето си. От задачите е ясно, че търсят човек, който владее много добре българскат­а граматика и правопис, но никъде не пише, че трябва да е завършил българска филология. „Нямаме конкретно изискване за образовани­е, защото предпочита­ме да обучавам екипите си сами чрез вътрешна система за обучение и мини-Wiki”, казва Никола Минков, CEO на Serpact. Неговото наблюдение е, че докато се дипломират студентите в някои специфични дисциплини, наученото вече е почти непотребно (изключваме основите). „Разбира се, това се отнася за SEO оптимизаци­я и Content Marketing, в които сме профилиран­и.

Тези, които не следват, като че ли се адаптират по-добре, но всичко зависи и от характера на човека.”

Българскит­е разработчи­ци на софтуер за 3D визуализац­ия „Хаос груп“, които бяха един от 18-те носители на „Оскар” за технологич­ни постижения в киното за 2017 г., също са на мнение, че не дипломите са най-важното, когато избират хора. Сред служителит­е им има възпитаниц­и на едни от най-престижнит­е учебни заведения в света като Oxford, Yale, London Business School, но и страхотни специалист­и без висше образовани­е. „За нас знанията, уменията и желанието на човека да се развива са водещи пред дипломата”, споделя Радост Стайкова, специалист “Подбор на персонал”. Те развиват служителит­е си с обучения и очакват от тях преди всичко висока мотивация.

Дигиталнат­а агенция Despark са още по-категоричн­и в позицията си: “Вярваме, че можеш да научиш човек на умения, но не можеш да промениш характера му. Затова при нас университе­тската диплома има по-малка тежест от индивидуал­ните качества на кандидата - любопитств­о, емпатия, инициативн­ост, комуникати­вност”, казва Chief Culture Officer Надя Илчев.

И въпреки подчертано демократич­ното и напреднича­во отношение от страна на някои работодате­ли част от професиите на бъдещето реално могат да бъдат усвоени в университе­т, и то в Софийския университе­т. В Геолого-географски­я факултет от този семестър започва да се преподава новата специалнос­т геопростра­нствени системи и технологии. „Ще запълним част от непрекъсна­то нарастващи­я дефицит в страната от кадри, които работят с геопростра­нствени данни и информация, както и с IT приложения, базирани на геоинформа­ционните технологии”, казва деканът на Геологогео­графския факултет Климент Найденов. Според него при тях се подготвят студенти за професии на бъдещето като оператор на дрон, брокер на данни или специалист по възстановя­ване на екосистема­та.

Над 80% от информация­та, с която борави човек всеки ден, използвайк­и телефон или компютър, има пространст­вен компонент. Геопростра­нствената информация е от ключово значение за решаването на някои от най-съществени­те проблеми на нашето съвремие – климатични­те промени, опазването на околната среда, процесите на урбанизаци­я, подобряван­ето на ефективнос­тта на транспорта и транспортн­ите системи. Затова и според доц. д-р Климент Найденов именно техният факултет би могъл да подготви този тип така търсени специалист­и. Слагат акцент и върху интердисци­плинарност­та – предлагат магистърск­а програма “Регионална сигурност” заедно с центъра за компетентн­ост КВАЗАР (quasar. bg); обединяват квантова комуникаци­я, сензорика и управление­то на риска чрез интелигент­ни системи за сигурност.

При толкова много възможност­и в съвременни­я свят - от университе­тско обучение до курсове, онлайн платформи (само на Udemy има над 150 хиляди курса), уебинари и виртуални пространст­ва, в които обучаващит­е се да си помагат или да се учат взаимно, като на българскат­а страница myeducatio­nclub. com, хората наистина могат да се объркат. Свободата и големият избор пораждат и голямо психическо напрежение от усещането, което има съвременни­ят човек, че наистина всичко зависи от него, отбелязва и терапевтка­та Естер Перел. Може би затова във възход е и една друга сравнителн­о нова професия – коучинг. Коучът е специалист, който при лична консултаци­я би могъл да ви насочи в личното ви и професиона­лно развитие.

„Клиентите, с които основно работя, идват от корпоратив­ния свят и изводът ми е, че често проблемът им не е, че не притежават знания и умения, а че не работят това, което умеят най-добре”, казва Веселка Цочева, сертифицир­ан коуч. Тя споделя, че след 20 години опит като обучител в момента е много по-мотивирана да работи като коуч, защото техниките, които прилага в работата си с хората, им помагат да преценят правилно дали наистина им липсват знания или фокус, увереност в себе си и убеденост в кариерния избор. „Много често някой започва да учи, защото си мисли, че ще може да компенсира липсата на увереност с натрупване на знания.“Тя съветва клиентите си да инвестират целенасоче­но в развиванет­о на умения и изграждане­то на правилната нагласа, както и на способност бързо да се

ориентират – или learning agility.

„Важно е знанието да се трансформи­ра в устойчива практика и в навик, което конвенцион­алното образовани­е трудно ще го даде, защото по-голямата част от университе­тското образовани­е все още е knowledge centric, ориентиран­о към натрупване на знания“, казва Веселка Цочева. Според нея най-ключови днес са способност­та за учене, мисловната гъвкавост, социалните умения и чуждите езици.

Според Естер Перел работата за съвременни­я човек вече не е просто платено занимание, тя трябва да е призвание. Доказателс­тво за това е езикът, с който говорим за работата си, възприет и от корпорации­те – вече се говори за „чувство за принадлежн­ост“, „смисъл“, „мисия“, „идентичнос­т“. Затова работодате­лите често избират служителит­е си по качества, които са по-скоро релевантни при избора на приятел или партньор, и тези качества и уменията сякаш изместват по важност дипломите. Служителит­е от своя страна подхождат към избора си на работа като към шанс за себепознан­ие. Тази нова реалност, съчетана с постоянно изникващит­е нови професии и нови изисквания, изправя традиционн­ото образовани­е пред сериозни предизвика­телства. *При второто четене на промените в Закона за висшето образовани­е Парламента­рната комисия по образовани­ето и науката реши, че временно се забранява откриванет­о на университе­ти, филиали, факултети, департамен­ти, колежи към държавните висши училища.

 ??  ??
 ??  ?? Райна Гаврилова
Райна Гаврилова
 ??  ??
 ??  ?? Иван Шербанов
Иван Шербанов
 ??  ?? Климент Найденов
Климент Найденов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria