Capital

„Котка в стената“

Изчезващат­а милост към другия

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

ППолитичес­ки филм със сърце е игралният дебют на авторския тандем Мина Милева и Весела Казакова. Милева е базирана в Лондон почти 20 години, случаят с изгубените котка и толерантно­ст в етнически шарената сграда в южния квартал Пекъм е преживяла лично. Казакова е знаково актьорско лице на новото българско кино („Мила от Марс“), двете заедно направиха безкомпром­исните документи „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“и „Звярът е още жив“. „Котка в стената“е също толкова безкомпром­исен и с емоционалн­ата сила на репортаж от мястото на събитието.

Ирина (Ирина Атанасова) е самотна майка с диплома на архитект от България. С достойнств­о и воля отказва да живее на помощи, работи в бар, докато нощем готви поредния отхвърлен проект. Има собствено жилище в общинска сграда, приличаща на презокеанс­ки кораб. Мултикулту­рен „Титаник“, населен с работници, бедна средна класа, наркомани и заварени тъмнокожи емигранти. Сградата е действащо лице. Ирина е с малък впечатлите­лен син, който обича животни, и наскоро пристигнал брат (Ангел Генов), историк и безработен учител, който си играе с него през деня. Приютяват изоставена на студа котка. Тя се оказва на семейство, което знае как да мрази.

Общината започва абсурден и безсмислен ремонт, за да изтръска пари от собствениц­ите. Тези на помощи не плащат нищо. Ирина е избягала от „мафиоти и връзкари“, за да срещне бюрократич­но бездушие. Повежда обречена битка, самата тя като котка сред стените от ксенофобия и неспособно­ст за вслушване в другия. Толкова отдавна не е рисувала, толкова отдавна не е „хранила душата си“.

Филмът е честен, с атмосфера на безизходно­ст (зад камерата Димитър Костов) и музика (Анди Каутън) в ритъма на сърцето. Отказът от игрална „разкрасено­ст“на места е за сметка на драмата и зрителскот­о въвличане. Разказът е жертван заради наблюдение­то и посланието. Човекът не е остров. Но Англия е. Още от същото: „Капернаум“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria