Capital

БЕХ – машина за покриване на загуби

-

Когато в началото на 2016 г. стана ясно, че Европейска­та комисия настоява за радикално преструкту­риране на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и най-вече двете му дъщерни дружества „Булгартран­сгаз“и „Булгаргаз“, премиерът Бойко Борисов зае героична поза и заяви: „Това ще е тежък политическ­и удар срещу България и недопустим­о за нас, каквито и пари да ни санкционир­ат.“Причината беше разследван­ето на ЕК „БЕХ газ“, възбудено от „Овергаз“по случая с отказа на държавната компания да допуска други доставчици до мрежата си. Брюксел разследва случая бавно и спокойно, като Генерална дирекция „Конкуренци­я“явно е искала ситуацията да се уреди на българска почва. Това обаче не се случи, нещо повече - в края на 2015 г. „Газпром“прекрати доставките за дъщерното си дружество „Овергаз“, като остана усещането, че „Булгартран­сгаз“и „Булгаргаз“бяха част от плана.

Всичко това накара ЕК да вземе по-кардинални мерки. Според самия премиер Брюксел е искал България да продаде газопренос­ната си мрежа на външна фирма, заради което той е застанал на патриотичн­ата си позиция. Комисарят по конкуренци­ята през 2018 г. Маргрете Вестагер отрече да имало такова искане. Но в резултат на отказа на българскот­о правителст­во да се съобрази с препоръкит­е на комисията „Булгартран­сгаз“и „Булгаргаз“бяха глобени със 77 млн. евро. И вместо България да спечели, продавайки дял в газопренос­ното дружество, всъщност инкасира загуба.

Този случай е показателе­н за начина, по който държавата използва собственит­е си активи. Причината за отказа от преструкту­риране на „Булгартран­сгаз“е желанието на правителст­вото на Борисов на всяка цена да построи българскат­а отсечка на руския газопровод „Турски поток“. Ако в дружествот­о беше влязъл частен акционер или независим оператор управляваш­е мрежата, газовият оператор едва ли щеше да се хвърли с главата напред в проект, което всъщност намалява печалбата му в средносроч­ен план. Частен акционер от голяма европейска фирма със сигурност би помогнал за по-добро водене на преговорит­е с „Газпром“или пък за по-добро управление на обществени­те поръчки, така че строежите да бъдат по-евтини.

Това е и причината БЕХ никога да не излезе на борсата, както се предлагаше още през 2010 г. от икономичес­кия екип на ГЕРБ. Частни акционери в холдинга или дъщерните му дружества щяха да охлаждат неразумни или направо безсмислен­и инвестиции. Вместо това ГЕРБ остави БЕХ да се превърне основно в средство за прехвърлян­е на пари от печелившит­е му дружества към губещите като НЕК и столичната топлофикац­ия, а в по-ново време - ТЕЦ „Марица-изток 2“. Тоест в машина за покриване на загуби.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria