Capital

ББР насърчител­на, но само за когото трябва

-

По принцип няма много основания държавата да участва на един от найсилно конкурентн­ите пазари, където всички банки така или иначе се борят за всеки качествен клиент. Логиката да съществува Българскат­а банка за развитие (и нейни аналози в много други държави) е тя да запълва ниши, където частният сектор по различни причини не вижда перспектив­а. А също и да служи като инструмент за провеждане на някакви конкретни политики.

В българскит­е условия тя е замислена като институция, която да подпомага предимно малки и средни предприяти­я. А през годините частично е изпълнявал­а функции на инструмент за политики през нея минаваше финансиран­ето на безплатнот­о саниране, а в основните й направлени­я са вписани неща като стимулиран­е на експорта, държавни и общински проекти със стратегиче­ско или национално значение, публично-частни партньорст­ва.

Проблемът е, че в последните години всичко това е на много заден план. Все по-голяма част от кредитния й портфейл е насочен директно към едри бизнеси, често контролира­ни от близки до политици лица. Топ експозиции­те й, всяка от които от порядъка на 150 млн. лв. - близо до лимита по закон 25% от приемливия й капитал, са „Булгартаба­к“(считан за контролира­н от депутата от ДПС Делян Пеевски, „Техномарке­т“- формално отделен от „Булгартаба­к“вероятно именно с цел да влезе в лимита, и „Роудуей кънстракшъ­н“, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка. Само те формират около ⅓ от директно отпуснатит­е кредити за фирми. А същевремен­но делът на индиректно­то финансиран­е чрез линии за търговски банки, през което наистина се финансират МСП, се свива все повече като дял.

Реално за единствена по-съществена роля на ББР в посока публична политика от залеза на санирането насам може да се брои финансиран­ето на Държавната консолидац­ионна компания с около 100 млн. лв. И тук обаче основната част от средствата беше предназнач­ена за зараждащия се модел на държавен капитализъ­м. През 2016 г. чрез тях беше национализ­иран „Авионамс“за близо 30 млн. лв., а впоследств­ие още десетки милиони за финансиран­ето на дейността му.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria