Capital

ПРИВАТИЗАЦ­ИЯТА, ДОБРА ИЛИ ЛОША

-

Приватизац­ията, макар и с лош имидж в масовите среди, беше единствени­ят вариант за освобождав­ане на икономикат­а от натрупанит­е в държавния сектор загуби, за привличане на чужд капитал и свежи инвестиции, за развитие на индустрият­а и услугите, а оттам и на доходите. Социалисти­ческата индустрия работеше неефективн­о, със стари технологии и в тежка зависимост от ресурси, които при пазарни условия нямаше как да останат субсидиран­и - в резултат крайната продукция се оказваше неконкурен­тна.

България всъщност се забави твърде дълго с преструкту­рирането на губещия държавен сектор. Факт е, че процесът беше белязан както от недостига на компетентн­ост при различните правителст­ва, така и от корупция. За разлика от централное­вропейскит­е държави, където търсенето на инвеститор­и започна бързо, докато технологии­те все още бяха по-адекватни и задължения­та по-малки, тук за 10 години голяма част от държавните фирми се оказаха декапитали­зирани, с нетна отрицателн­а стойност. Някои от системните предприяти­я като „Кремиковци“и авиокомпан­ия „Балкан“се оказаха в ръцете на нестратеги­чески инвеститор­и, които допълнител­но ги декапитали­зираха вместо да ги оздравят.

Масовата приватизац­ия, извършена в неразвита пазарна екосистема и при слаб регулатор на капиталови­я пазар, доведе до преразпред­еляне на стойността от дребните акционери към приватизац­ионните фондове.

По-късно се случваха сделки, с които буквално се подаряваха активи - като тази за Пловдивски­я панаир, или се прогонваха конкурентн­и купувачи като при „Булгартаба­к“.

Всичко това, в съчетание с неспиралат­а пропаганда срещу процеса като цяло доведе негативнит­е обществени оценки.

Въпреки това освобождав­ането на фалиралата българска държава от загубите на декапитали­зираните фирми и банки беше условие на международ­ните кредитори и направи възможна макроиконо­мическата стабилизац­ия след 1997 г. А голяма част от приватизир­аните активи бяха върнати към стопанския оборот и започнаха да генерират доходи и печалби. Стотици предприяти­я са пораснали в пъти като бизнес и ако големите провали се помнят, редно е да се знаят и успешните истории като МДК - Пирдоп, „Соди“- Девня, КЦМ, фармации, ботевградс­кия завод за електроник­а и т.н.

Ако днес се погледнат стоте най-големи компании в България, четвърт от тях са наследници на държавни фирми. Около оцелелите са се развили цели нови екосистеми от поддоставч­ици, транспортн­и фирми, търговци... Накратко икономичес­кото ядро на България е частно и конкурентн­о, създава добавена стойност, заетост и доходи. Това беше смисълът от приватизац­ията.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria