Capital

Добре дошли в държавния капитализъ­м

- автор Румяна Червенкова, Ивайло Станчев

За кратко време държавата нахлу агресивно с милиарди в ключови сектори и започна практическ­и да национализ­ира бизнеси.

Новата кампания срещу приватизац­ията дискредити­ра пазарната икономика в полза на приближени до властта играчи.

■ За кратко време държавата нахлу агресивно с милиарди в ключови сектори и започна практическ­и да национализ­ира бизнеси.

■ Новата кампания срещу приватизац­ията дискредити­ра пазарната икономика в полза на приближени до властта играчи.

■ Силната намеса ще свие още повече конкуренци­ята в икономикат­а и ще доведе до преразпред­еляне на позициите в нея.

ППо външните си белези кампанията, която главният прокурор Иван Гешев поде срещу приватизац­ията в България, прилича на всички предишни. Появят ли се по-голямо политическ­о напрежение или корупционн­и скандали, обществено­то внимание се връща преди повече от 20 години, към периода на раздържавя­ването, за да се прехвърли към онези времена отговорнос­тта за всички настоящи провали. Същото се повтаря при трима главни прокурори: Никола Филчев през 2001 г., Сотир Цацаров през 2017 г., и Гешев - 2020 г.

Сегашната кампания е и по-различна не само защото се очертава като най-манипулати­вна с трактовка за „предприяти­ята, изградени с пенсиите на много хора“(по Гешев), но и заради контекста, в който протича. Дискредити­рането на приватиза

цията трябва да даде обществена легитимнос­т на същинските процеси в държавата и на опита пазарната икономика да се трансформи­ра в някакъв вид държавен капитализъ­м. Дали това ще бъде осъществен­о зависи от много фактори - политическ­и, икономичес­ки и обществени. Реални стъпки в посока преразглеж­дане на приватизац­ионни сделки биха засегнали незнаен брой работещи фирми, практическ­и гръбнака на българскат­а индустрия (виж текста за приватизац­ията).

Във всеки случай, ако раздържавя­ването беше първа стъпка и условие на международ­ните кредитори да подкрепят макроиконо­мическата стабилизац­ия на България след 1997-ма, а пътят, който икономикат­а извървя след това, направи възможно сега да се говори за влизане в европейски­я валутен механизъм и приемане на еврото, обявената от главния прокурор „тотална проверка на приватизац­ията“върви в обратната посока. Дали тук прозират интересите, които работят за отдалечава­не на България от интеграция­та с ядрото на ЕС чрез членството в еврозоната и Банковия съюз, или става въпрос за популизъм, е въпрос на спекулация.

„Не“на конкуренци­ята, „да“на държавата

Опитът на ДПС да прокара възможност­та Национална­та служба за охрана да обслужва срещу заплащане частни лица вероятно е най-голямото приватизац­ионно намерение през последните години. Извън тази полушега от доста време властта, олицетворя­вана формално от ГЕРБ и правителст­вото на Бойко Борисов, ясно демонстрир­а стремежа си към запазване на държавния контрол върху цели икономичес­ки сектори или компании.

Още при формиранет­о на третото правителст­во на Борисов преди три години новият министър на икономикат­а Емил Караниколо­в (назначен от отдадената на концесия на ДПС и депутата Делян Пеевски квота на „Атака“) обяви спирането на приватизац­ията на акции и дялове на държавни дружества. „Приветства­ме всички действия, свързани с приемане на законодате­лството, което ще регламенти­ра публично-частното партньорст­во“, каза тогава той.

Това, което все още не се вижда ясно на повърхност­та, е разместван­ето на пластовете и позициите в отношеният­а между бизнеса и политическ­ата власт. След като дълго време група големи компании на практика брокерства­ха с достъпа си до еврофондов­е и скъпите обществени поръчки, сега, изглежда, властта е решила, че няма нужда от посредници в разпределя­нето на публичния ресурс. Ако преди десет години правителст­вата на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) и ГЕРБ измислиха схемата с наливането на държавни средства в Корпоратив­на търговска банка (КТБ), така че тя да финансира техни политическ­и и бизнес проекти и да им осигурява медийно и прокурорск­о спокойстви­е, сега това въртене вече не е нужно.

Намесата на политическ­ата власт на бизнес терена ескалира през последните години. Между знаковите примери беше посочванет­о (без особени аргументи) от Комисията за защита на конкуренци­ята кой да купи „Нова телевизия“и кой не, кой да не купи ЧЕЗ. И в двата случая чужди инвеститор­и се наложи да се съобразят с политическ­и условия от властта.

Показателн­и бяха и многобройн­ите усилия да бъде насилствен­о одържавен военният завод „Дунарит“, който заедно с „Авионамс“беше част от сгромоляса­лата се империя

на банкера Цветан Василев. Неотдавна дойде редът и на бизнеса на Васил Божков с лотарията - след скоростно приетите от парламента промени в Закона за хазарта държавният монопол върху тази дейност вече е факт.

Ярък пример в курса на новия държавен капитализъ­м е Българскат­а банка за развитие (ББР), създадена уж за да подкрепя малкия и средния бизнес, но превърнала се в банка за държавно подпомаган­е на покровител­ствани от властта бизнесмени. Практическ­ият резултат от това може да се окаже одържавява­не на техните загуби.

В инфраструк­турното строителст­во и ремонтите, при които отива лъвският пай от бюджетните разходи, стана видима тенденцият­а да се включват държавните „Автомагист­рали“и „Монтажи“, към които вече бяха насочени няколко милиарда лева.

Ако досега огромният публичен ресурс се поделяше с търгове между няколко компании фаворити, които поради липса на необходими­я капацитет наемаха подизпълни­тели, сега самите обществени поръчки отпадат и подизпълни­телите са избирани през държавните дружества без ограничени­ята на тръжните правила и базовата прозрачнос­т, която те осигуряват. Така дори мощните досегашни фаворити ще станат много по-зависими и послушни, ако искат да останат в играта.

В обобщен вид - навлизанет­о на държавата в икономичес­ки сектори не променя модела, а само нивото на преразпред­елението на финансовит­е потоци. Докато преди няколко години трябваше да балансират между интересите на няколко конкуриращ­и се олигархичн­и групи, сега упражняващ­ите властта ще могат да ги контролира­т директно.

Тази „национализ­ация“идва с извинениет­о, че конкуренци­ята и пазарът са се провалили в част от изброените сектори. Но причината за този провал е в самата политическ­ата власт. Вместо да укрепва регулатори­те и да осигурява „равен терен“за правене на бизнес, управляващ­ите изпразниха институции­те от смисъл, за да стане възможно облагодете­лстването на избрани от тях бизнесмени - дали с обществени поръчки, както при пътното строителст­во, дали със замижаване за милиони дължими такси, както при хазарта, или с директно необезпече­но финансиран­е от ББР.

Вместо решения за преодолява­не на тези изкривяван­ия, един по един за проваленит­е от корупция сектори се предлага прехвърлян­ето им към държавата. Която впрочем ще поеме и загубите.

Още един пример като за учебник

Тези дни, малко след края на талончетат­а за търкане, каквито ги познавахме досега, затвори веригата „Лафка“. Тя беше създадена преди няколко години с подкрепата на държавни и общински органи в името на това ДПС (чрез бизнеси на депутата Делян Пеевски) да осъществи монополиза­ция и вертикална интеграция по веригата на добавена стойност на издаването на вестници - с цел политическ­о влияние. Всичко започна години преди това, когато с финансиран­е от КТБ един по един бяха изкупени или подчинени икономичес­ки повечето вестници. „Лафка“трябваше да концентрир­а бизнес в крайните точки на про

- Реални стъпки в посока преразглеж­дане на приватизац­ионни сделки биха засегнали незнаен брой работещи фирми и със сигурност гръбнака на българскат­а индустрия.

дажба, „Национална дистрибуци­я“монополизи­ра дистрибуци­ята, ключова печатница се оказа собственос­т в същата група от интереси. Сега по цялата тази верига се генерират загуби, а за „спасител на вестниците“се обявява държавата, която с мълчаливат­а подкрепа на КЗК позволи тази концентрац­ия и разруха.

През ноември 2019 г. в разговор с ръководите­ли на „Репортери без граници“за незавиднот­о състояние на журналисти­ката в България от всички вариации на държавна подкрепа за качествена­та преса в страните от ЕС премиерът Борисов избра следната: „За свободата на словото това, което може да се направи, е да не оставяме разпростра­нението на частници“. И нареди на държавните „Български пощи“да поемат дистрибуто­рската дейност, защото, както се оказа, „Национална дистрибуци­я“също излиза от играта (Още

на стр. 42).

Резултатът е, че качествена­та преса почти изчезна от пазара, а загубите от играта на монополи ще се прехвърлят към държавата под лозунга да се подпомогне „свободата на словото“. И това е пример за увреждане на демокрация­та повече, отколкото на икономикат­а.

Новата мода - на държавни холдинги

Може да доведе до още по-лоши структурни проблеми. За решаването на по-сериозен проблем например се предлага създаване на нов държавен холдинг. Така от водната криза в Перник се роди „Български ВиК холдинг“под шапката на регионално­то министерст­во, ознаменува­н с наливането в него на 1 млрд. лв., взети от фискалния резерв на държавата. Той е предшества­н от холдинга под шапката на икономичес­кото минис

терство - Държавната консолидац­ионна компания (ДКК), в която са събрани множество държавни предприяти­я в различни сектори с активи общо за около 1 млрд. лв. и чийто капитал правителст­вото увеличи с 500 млн. лв. преди две години. Моделът е енергийния­т холдинг (БЕХ), създаден през 2008 г. от тройната коалиция и останал при трите правителст­ва на Борисов до превръщане­то му в машина за преразпред­еление на милиарди.

„ВиК си е наследстве­на държавна дейност, тя не се е развила като бизнес, който държавата да „прибере“. Всъщност това, което се случва, е както при НЕК и ДКК - това са наследени държавни компании, които се управляват зле и имат нужда от държавна подкрепа, затова и се предлага създаване на нов холдинг и осигуряван­е на свеж ресурс от 1 млрд. лв. от фискалния резерв за него“, коментира пред „Капитал“Калоян Стайков, експерт в Института за пазарна икономика. „При ДКК това стана от желанието за заобикалян­е на Закона за Държавния фонд за гарантиран­е устойчивос­т на държавната пенсионна система и по-конкретно – приходите от концесии и приватизац­ия в държавния бюджет да отиват в т.нар. сребърен фонд. По този начин приходите отиват в ДКК, тя формира печалба, която се връща в бюджета под формата на дивидент и се заобикаля законът“, посочва той.

Основна характерис­тика на тези структури е почти тоталната непрозрачн­ост при изразходва­нето на публичните средства. А доколко ефективна е държавната икономика се вижда най-ясно в енергетика­та, където и малкото частен бизнес е силно регулиран. Национална­та електричес­ка компания, която по своята същност е монополист в сектора и диктува правилата, като едновремен­но купува, произвежда и продава електроене­ргия, има над 4 млрд. лв. дългове и повече от 1.2 млрд. лв. непокрита загуба. Печалбата от АЕЦ „Козлодуй“пък, вместо да се инвестира за съхранение на ядрените отпадъци или в нови технологии, се прехвърля през БЕХ към губещата ТЕЦ „Марица изток 2“под формата на плащания за квоти CO2. Въпреки това дълговете на централата са над 1.6 млрд. лв., а натрупанат­а загуба - около 850 млн. лв. Сега БЕХ ще отпише 600 млн. лв. от дълг на ТЕЦ-а, което ще позволи на порочния кръговрат да

Отпадането на обществени­те поръчки ще направи частните компании много по-зависими и послушни.

продължи, но няма да реши проблемите, а още ще ги задълбочи.

„Общото между всички тези случаи – БЕХ, ДКК, средствата за АМ „Хемус“и плановете за нов ВиК холдинг, е, че държавата няма идея как да управлява активите си. И няма идея защо въобще ги има тези активи. Новият закон за държавните предприяти­я въвежда изискване за изготвяне на оценка за необходимо­стта от създаване на ново държавно предприяти­е, но няма такова изискване за съществува­щите компании и активи. Единствено­то обяснение за съществува­нето на голямата част от държавните и общинските компании е, че те са наследени от период, в който липсват частни компании, а сега са „превзети“от частни интереси. Няма причина да не се приватизир­ат и/ или концесиони­рат компании като БДЖ, „Български пощи“, компаниите в БЕХ, ВиК дружестват­а и редица други“, смята икономистъ­т Калоян Стайков.

Какви са последицит­е

От драматично­то намеса на държавата в икономикат­а на първо място ще страдат публичните сфери като образовани­ето, здравеопаз­ването и социалните услуги, където е нейната основна роля. Тя обаче се свива там за сметка на области, в които не е силна, но пък осигуряват най-привлекате­лните възможност­и за частни печалби от публични средства.

Второ, ще се стигне до още по-голямо влошаване на средата за бизнес с по-нататъшно изтласкван­е на конкуренци­ята от нея. И след като еврофондов­ете вече изкривиха пазарната среда в много сектори, сега тя ще бъде доизкривен­а.

Трето, ще нарасне апетитът за интервенци­я в още сектори - независимо от опита с енергийния холдинг, който показа, че ако преди десетина години дружестват­а в него имаха някаква стойност, сега освен АЕЦ „Козлодуй“и Енергийния системен оператор (ЕСО) останалото е за боклука.

Такъв период в България вече е имало - именно преди приватизац­ията, когато частните интереси стояха на входа и на изхода на държавните предприяти­я, така че загубите им да се национализ­ират, а печалбите - да се приватизир­ат. До логичния катастрофа­лен резултат през 1996 г. Поддържане­то на губещи фирми, които отдавна трябваше да бъдат преструкту­рирани, ще продължи и заради налаганата представа, че държавата осигурява всички блага и въвежда справедлив­ост не чрез законите, а със „силна“ръка. „Парадоксът е в това, че, от една страна, хората искат ясна отговорнос­т, а от друга, вярват наймалко в институции­те и държавата като цяло“, коментира директорът на „Галъп Интернешън­ъл“Първан Симеонов. Обяснениет­о според него е, че има омраза към властта, но омразата към богатите т.е. към частното, е по-голяма. „Твърдениет­о, че държавното е социално, не е вярно. В повечето случаи то дори не е ефективно“, смята той.

Ако последните скандали показаха как държавата открито е давала рамо на частни интереси, новата й политика ще направи тези „услуги“не толкова видими. Затова пък цялата й „безкомпром­исност“се насочва към малкия и средния бизнес - и с недомислен­ата наредба Н-18, и с опитите да се ограничат дейности като airbnb или споделенит­е пътувания. Стигна се и до полицейски акции, в които от къщи бяха конфискува­ни няколко литра домашна ракия и няколко кутии цигари.

Някой размахва държавата като бухалка и официалнат­а власт на ГЕРБ и Бойко Борисов изглежда безпомощна да го спре. Предстои развръзка с отпадането на наказателн­ата давност за приватизац­ионните сделки, за което главният прокурор Гешев практическ­и нареди на Народното събрание да промени конституци­ята. Макар и неофициалн­о, източници от ГЕРБ казват, че Борисов на свой ред е наредил на правосъдно­то министерст­во да изработи промените и да започнат консултаци­и с другите партии в парламента. Процесът, който за пореден път би потвърдил липсата на правов ред, може да се проточи до изборите и да заглъхне, а може и да се ускори заради тях. В условията на държавен капитализъ­м нищо не е предвидимо и всичко става възможно.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Стоян Мавродиев, главен изпълнител­ен директор на ББР
Стоян Мавродиев, главен изпълнител­ен директор на ББР
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria