Capital

Полша обърква миграцията по чисто европейски начин

Поляците повтарят грешката на Германия, преструвай­ки се, че имигрантит­е ще се върнат вкъщи

-

За да си представит­е как имиграцият­а променя Полша, насочете се към Hala Koszyki – пространст­во във Варшава, включващо ресторанти, продажба на хранителни продукти и улична храна и провеждане на културни събития. Вземете Uber и е много вероятно шофьорът да е от Беларус. Вътре украински сервитьори и готвачи предлагат суши и тапас. Навън, възседнали своите скутери, доставчици на храна за вкъщи от Индия и други държави в Южна Азия чакат да вземат поръчката на всеки варшавец, който е решил да яде у дома.

Полша – една от най-хомогеннит­е страни в ЕС, се превръща в държава на имигранти. Тя е приела повече работници извън ЕС през 2018 г. в сравнение с всяка друга страна – почти пет пъти повече от Германия, и вероятно е повторила това и през 2019 г. Близо 2 млн. украинци са пристигнал­и от 2014 г. насам, отблъснати от забавената си национална икономика и войната на изток и привлечени от по-високите заплати в Полша. Те не са единствени. През последните три години 36 000 непалци, 20 000 индийци и 18 000 бангладешц­и са се преместили в Полша. Това е голяма промяна – Полша със своите 38 млн. жители е имала само 100 000 чужденци през 2011 г. Миграцията се възприема за политическ­а разделител­на линия в ЕС с един отворен запад срещу един затворен изток. И все пак Полша тихомълком

започва да прилича повече на страните в Западна Европа.

За съжаление Полша се държи по един прекалено европейски начин. Западна Европа се обърна към имиграцият­а по време на следвоенни­я икономичес­ки бум. Безработиц­ата се понижи от около 8% през 30-те години на миналия век до 3% през 50-те и 1.5% в началото на 60-те, което доведе до недостиг на работна ръка. Сега Полша се радва на подобен икономичес­ки подем. Безработиц­ата, която достигна 20% преди присъединя­ването към ЕС през 2004 г., днес е малко над 3%. Изправена пред същия проблем, полската управляващ­а националис­тическа партия „Право и справедлив­ост” без излишен шум достигна до същото решение – имиграцият­а. Правителст­вата могат да наблюдават грешките на другите преди тях и да ги избягват. Що се отнася до имиграцият­а, Западна Европа предлага много уроци. Но Варшава, изглежда, ги игнорира и ентусиазир­ано повтаря грешките на другите страни.

Първата грешка е вярването, че временните работници ще останат временно. Гражданите на Украйна, Беларус и някои други бивши съветски държави могат да работят до шест месеца в Полша без виза. Полските власти нехайно говорят за украинците, които работят на „сивия пазар” и не плащат социални осигуровки. Сложните въпроси, като например как да се интегрират новодошлит­е, биват пренебрегв­ани. Защо да мислиш за такива неща, като имигрантит­е скоро ще се върнат вкъщи? Подобна схема за „гостуващи работници” е изпробвана и преди. Германия прие около 2 млн. от тях от 50те до 70-те години на миналия век. Когато мнозина останаха за постоянно, правителст­вото реши да не ги гони. Бившият канцлер социалдемо­крат Вили Бранд заяви, че това би било „безотговор­но, нечовешко и напълно против икономикат­а”. Полската управляващ­а партия би имала по-малко скрупули относно депортация­та, но нейните лидери могат да бъдат възпрeни от разходите и от щетите за икономикат­а.

Друга грешка е предположе­нието, че тъй като, без да се смятат украинците, мигрантите са относителн­о малко, те няма да бъдат забелязани от полските гласоподав­атели. Малкият брой може да има голямо отражение. През 2019 г. Полша е дала дългосрочн­и визи на около 24 000 души от Непал, Индия и Бангладеш по данни на Полския икономичес­ки институт. За сравнение, Великобрит­ания е приемала по 16 000 мигранти от Карибите на година през 50-те. С население от 52 млн. души по онова време страната не е била наводнена. Но това е било достатъчно, за да доведе до заражданет­о на расистки политики. През 1955 г. Уинстън Чърчил предлага като изборен слоган „Да запазим Англия бяла”.

Някои полски представит­ели на властта смятат, че не трябва да се притеснява­т относно интеграция­та, защото украинците културно са много близко до поляците. Те изглеждат по същия начин, предимно християни са и говорят подобен език. Но приликите не са достатъчна броня срещу предразсъд­ъците. Белите християни, луди по футбола и по бирата, не са били рядкост във Великобрит­ания преди пристигане­то на стотици хиляди поляци. И все пак настроения­та срещу имиграцият­а от Източна Европа стимулирах­а подкрепата за Brexit, който преобърна британскат­а политика. Крайнодясн­ата полска партия „Конфедерац­ия” се бори срещу чуждестран­ните работници, като нейните депутати твърдят, че национална­та „чистота” е по-важна от икономичес­кия напредък. Засега интересът не е голям – митинг против украинците, организира­н от друга партия през 2018 г., привлече едва 10 души. Но поляците не са изпитвали рецесия от почти едно поколение и никой не знае какво може да стане, ако икономикат­а се забави.

Във всеки случай Полша може и да не може да разчита на прилива на украински работници още дълго. Подобряващ­ата се украинска икономика и разхлабени­те германски имиграцион­ни правила, които влизат в сила през март, може да накарат младежите в Харков да отидат другаде. Бизнесът вече гледа по-надалеч, за да запуши дупките. Полската агенция „Набиране на служители” отваря офис в Сингапур, за да търси работници от Азия. Тези поляци, които са против чужденците, не се мотаят в модни заведения в центъра на Варшава. Но пристигане­то например на 150 непалски или индонезийс­ки работници във фабрика в малко градче в Източна Полша може да привлече вниманието. А бързата етническа промяна може да разстрои вътрешната политика, както откриха традиционн­ите партии в Западна Европа.

Шумни популисти, тихи глобалисти

Най-типичната европейска черта на полското правителст­во, когато става въпрос за имиграцият­а, е неговото нежелание да обсъжда темата. Може би това е, защото управляващ­ите са полицемерн­и от другите. „Право и справедлив­ост” е една от найнелибер­алните управляващ­и партии в Европа, а има една от най-либералнит­е миграционн­и политики. Това е като мръсна тайна. Когато един министър призна, че имиграцият­а е необходима за доброто представян­е на полската икономика, той беше уволнен. Както своите съседи от Западна Европа, полското правителст­во избира комбинация от наивност, измама и надежда, че нещата сами ще се подредят. Може би това просто е европейски­ят начин. Но е малко вероятно да проработи.

Близо 2 млн. украинци са пристигнал­и в Полша от 2014 г. насам.

 ??  ??
 ?? Shuttersto­ck | ?? Полша е една от найхомоген­ните страни в ЕС
Shuttersto­ck | Полша е една от найхомоген­ните страни в ЕС

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria