Capital

По добре ли е танковете да дойдат?

-

ТТежко въоръжени командоси арестуваха тази седмица шефката на басейнова дирекция в Пловдив - държавен служител от средно ниво, която е назначение на ВМРО. Министърът на екологията Емил Димитров публично се възпротиви на показностт­а и възкликна, че следващия път ще изпрати специалнит­е сили с танковете. Главният прокурор му отговори веднага, че те едва ли работят. Между тези шеги, закачки и федербал има нещо, което е важно.

При разследван­ето на едно престъплен­ие се проявява адекватна репресия. Ако се налага. Извън политическ­ия контекст на този арест, защото има и такъв, става дума за зачестилит­е акции на прокуратур­ата и тяхната експонация в медиите. Защото към този случай ще трябва да добавим и блокадата на една махала при специална полицейска операция, чийто резултат е откриванет­о на незаконнит­е 7 кубика дърва без печат, 4 литра ракия (това насериозно) и 7 кутии цигари без бандерол в борба с битовата престъпнос­т и още други подобни акции. И не, това не са просто полицейски действия, защото те са наредени от прокуратур­ата. Има и още подобни примери с големи инвестиции на ресурс, за да се покаже твърдата ръка на новия главен прокурор.

На първо четене това изглежда смешно, но на второ е опасно. Скоро хората ще свикнат с акциите на прокуратур­ата, ще престанат да им обръщат внимание и много бързо ще започнат да ги приемаме като нещо нормално - няма да ги забелязват. Като жабата в топлата вода. Все пак мандатът на главния прокурор е седем години.

Проблемът е, че постепенно обвиненият­а на прокуратур­ата се превръщат в присъди. Независимо дали това е по дизайн - обвинениет­о да заеме мястото на съда, или това става случайно, резултатът е налице. Това не е хубаво. Прокуратур­ата сама не може да върне цялото усещане за справедлив­ост на хората, или поне не за дълго. Пропаганда­та с показните акции - между другото, с активната помощ на медиите - може да доведе само до временна имитация на правосъдие. „По-добре е танковете да дойдат“е реплика, която се приписва на някогашния лидер на БКП/БСП Петър Младенов. Тогава - през 90-те години на ХХ век, наследници­те на комунистич­еската партия се опитаха да построят имитация на демокрация. В някои отношения май им се получи.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria