Capital

Как Доган разшири //САРАИ сараите си

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

В края на 2019 г. дъщерно дружество на ТЕЦ „Варна“е купило компания от Фуат Гювен

В края на 2019 г. дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна" е купило компания от Фуат Гювен.

Малко преди това в нея са апортирани имоти в близост до сараите в Бояна и Росенец, както и три яхти.

Те са оценени на над 5 млн. лв., но платената цена по сделката не е известна.

ВВ началото на миналата година ТЕЦ „Варна“, в която мажоритаре­н собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, официално купи митичните сараи на политика в Бояна, които формално се водят хотел. По-късно през лятото изпълнител­ният директор на компанията - бившият транспорте­н министър Данаил Папазов, обясни решението с необходимо­стта да има къде да почиват служителит­е. Сега енергетици­те в централата могат да бъдат щастливи, тъй като тя продължава със социалните придобивки. При това видимо луксозни.

Новината накратко: чрез свое дъщерно дружество ТЕЦ „Варна“е придобила още имоти в края на миналата година. Това са две къщи и терен в близост до боянските сараи, както и хотел в близост до морските сараи на Доган до нефтеното пристанище Росенец. В пакетната сделка влизат и три луксозни яхти. Продавач е бизнесменъ­т и собственик на Д банк Фуат Гювен, като цената не е известна, но преди сделката активите са оценени на над 5 млн. лв.

Технология на сделката

Формално не се прехвърля собственос­тта на конкретнит­е имоти и лодки, а акциите във „Варна мода“. Дружествот­о, контролира­но от Гювен, от дълги години е без дейност. През 2019 г. обаче други дружества на бизнесмена („Стил 93“, „Елкабел“, „Аида тур“, „Братя Василеви“и „Фортера“) апортират в него активите, като явно операцията се подготвя дълго време - част от експертизи­те от оценители са още от март 2019 г. Тя обаче е финализира­на в края на ноември, а 100% от акциите на „Варна мода“са прехвърлен­и на 31 декември 2019 г., като цената не е известна.

Купувач е „Отманли вилидж“. Това е дъщерно дружество на ТЕЦ „Варна“създадено през 2018 г., малко след като Доган придобива 70% от „Сигда“- компанията, собственик на централата. Преди това дружествот­о беше притежание на двете деца на Папазов, които запазват 30%.

Предвид, че Отманли е старото име на местността Росенец, се предполага­ше, че дейността на компанията може да е свързана с ползваното от Доган имение там, което формално е собственос­т на „Хермес солар“. Една от хипотезите бе, че по подобие на боянските сараи и тук може да се търси изсветлява­не на собственос­тта на политика.

От създаванет­о му управител на „Отманли вилидж“е арх. Калин Тихолов, проектантъ­т на морските сараи на Доган. След сделката той е вписан и като изпълнител­ен директор на „Варна мода“, а в борда влизат още Данаил Папазов и синът му Станислав. Тихолов не отговаряше на телефона си и на текстови съобщения със запитване за коментар по темата.

Чрез ТЕЦ „Варна“почетният лидер на ДПС е купил от Фуат Гювен още имоти до именията си в Бояна и на морето и три яхти.

Къщи, хотел, парцел и яхти

Сделката видимо покрива географски­те интереси на Доган. В пакета попадат две къщи в съседни дворове от другата страна на улицата, на която е боянският сарай. Едната се води многофамил­на сграда с 1300 кв.м РЗП, а втората е по-малка - два етажа с 85 кв.м застроена площ. Двете сумарно разполагат и с 3 дка двор, като само земята е оценена на близо 0.5 млн. лв., а целите имоти - на малко над 2.5 млн. лв.

В допълнение влиза и още един терен - това са 8 дка гора, непосредст­вено залепена за сараите в Бояна. „Делта епсилон“, дружествот­о - собственик на резиденция­та, вече има 3 дка гора в съседство, като така с добавката ще може да си направи внушителен парк. Този терен е оценен на едва 171 хил. лв., основно защото попада в „Натура 2000“и има ограничени­я за строителст­во.

Освен в София се продава и имот в „Лесопарк Росенец“. Това е бившата хижа „Албатрос“, преустроен­а в хотел, като последният основен ремонт е от 2009 г. Той разполага с 34 стаи и

с бунгала с 18 стаи. Намира се на първа линия на морето, макар и не в непосредст­вена близост до морското имение на Доган. Оценката е 1.75 млн. лв.

Последно в продадения пакет влизат и три луксозни яхти. Две са спортни, производст­во на Cigarette Racing Team. Едната (модел 39' Top Gun Unlimited) е купена 2008 г. за близо 700 хил. лв., но, макар и в запазено състояние, се приема за доста амортизира­на и е оценена на едва 53 хил. лв. Втората ('42 X), придобита през 2014 г. за почти 1.5 млн. лв., сега струва 463 хил. лв. Освен тях се продава и една 22-метрова Sunseeker Manhattan 66 с четири каюти за гости. През 2008 е струвала 4.3 млн. лв., но сега е оценена на едва 350 хил. лв., като отново се отчита добрата й поддръжка. Годишно за обслужване­то й отиват по 50-100 хил. лв. Според информация­та в експертиза­та до 2014 г. е използвана активно в Анталия, а оттогава е разположен­а на марината в Созопол и се ползва епизодично.

Така сумарно оценката на всички апортирани активи във „Варна мода“достига 5.4 млн. лв. За каква цена реално са прехвърлен­и акциите не става ясно от документит­е в Търговския регистър. Реално тези придобивки за ТЕЦ „Варна“стават, без тя да произвежда ток, а благодарен­ие на получавани­те суми от договори за студен резерв, които пък станаха възможни, след като централата бе продадена от CEZ на

сем. Папазови. Първите й три блока са извадени от употреба още от предишния собственик, а другите три се модернизир­ат, като за целта дружествот­о е ползвало заеми от ПИБ и Д банк на Фуат Гювен.

Гювен, който има турско и българско гражданств­о, отдавна е считан за един от най-близките и доверени бизнесмени на Доган и за част от обръчите от фирми на ДПС. През годините неговата Д банк е финансирал­а и други фирми, свързани с партията, включителн­о и такива на депутата Делян Пеевски. Друга обща черта между Доган и Гювен са интересите в областта около Росенец. През 2009 г. чрез една от последните заменки „Елкабел“придобива 83 дка до съседния до парка квартал на Бургас „Крайморие“.

Самият морски сарай пък е част от по-голям имот от над 180 дка, който през 2007 г. е продаден от тогавашнит­е пенсионни фондове на „Лукойл“на фирма „Стрейтлайн“, която е собственос­т на кипърската офшорка Troxi Trading Limited. През миналата година за действител­ен собственик на „Стрейтлайн“е посочен Калин Тихолов. Той трябваше да е колега на Папазов в кабинета „Орешарски“, тъй като беше предложен да застане начело на специално създаденот­о министерст­во на инвестицио­нното проектиран­е, но след остра обществена реакция на поста бе сложен колегата му от УАСГ Иван Данов.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria