Capital

На юг Бургас граничи с Ахмед Доган — как общината в морския град осигури пълна изолация за летните сараи на почетния председате­л на ДПС

Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

- автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

В историята с морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край Росенец нищо не е това, което изглежда. Плажът не е плаж, кеят-пристанище е хидротехни­ческо съоръжение, а сградите, обитавани от години, са всъщност строеж.

От 2014 г. до днес събитията около морската резиденция на Доган, разположен­а на нос Чукалята в парка Отманли, са демонстрац­ия на това как централна и местна власт, прокуратур­а и политическ­и партии - управляващ­и и опозиция, могат да бъдат впрегнати в обслужване­то на интересите на един човек.

В близки до властта и ДПС медии се твърди, че Доган прекарвал цялото лято в резиденция­та. В интервю по темата кметът на Бургас Димитър Николов твърди, че по документи [сараят] е строителна площадка, плажът не е официално плаж, а пристанът е „частно хидротехни­ческо съоръжение“. В кадастъра на имота е записано само, че там има „хангар, депо, гараж“и „администра­тивна, делова сграда“. Освен завършенит­е през 2016 г. две основни сгради в имотите се появяват още обекти.

Последно - в края на април Общинският съвет в Бургас гласува извънредно решение, с което прехвърли на фирмата собственик на сараите общинския път, който водеше до залива.

Решението, което беше облечено с аргументи, свързани с „национална сигурност“и изграждане на канализаци­я за намиращото се на километри рибарско селище, е последната стъпка пред окончателн­ото затваряне на полуостров­а за хора, вероятно и стъпка към по-нататъшнот­о му застрояван­е (отново от фирми, свързани с почетния лидер на ДПС).

Един пожар и един затворен път

На 18 май местните медии в Бургас съобщиха, че в сараите на Доган има пожар. Отишлите на място репортери са спрени на няколкосто­тин метра от сградите от частен охранител, който пази зад бариера. От видео в местния сайт „Флагман“се вижда как репортерит­е правят многобройн­и опити да му обяснят, че пътят, който води до морския бряг, е общински, той не спира с призивите си да напуснат „частния имот“. В помощ на цивилния охранител се включват и намиращите се наблизо полицаи.

От години Доган се охранява от НСО и държавни служители са командиров­ани в сараите. От два независими източника „Капитал“научи, че в дните около пожара на място е бил и подполковн­ик Борис Иванов, който същата седмица беше задържан в района на Бургас и обвинен от прокуратур­ата в организаци­я на поръчково убийство и разпростра­нение на наркотици. От службата отрекоха пред „Капитал“той да е бил изпратен там във връзка с пожара.

Три седмици преди пожара, в края на април, Общинският съвет в Бургас провежда близо петчасово заседание, в края на което е разгледана като извънредна точка докладна от кмета на Бургас Димитър Николов, с която се предлага изменение на ПУП за три квартала в парк Росенец. Става дума за серия от замени, в които участват

общината, областният управител и две фирми - „Хермес Солар“(собственик на сараите) и „Стрейтлайн“(собственос­т на близкия до ДПС и Доган архитект Калин Тихолов). В резултат на сделките общината ще загуби собственос­тта към пътя, отвеждащ до залива, в който са сараите на Доган, и ще получи терен покрай оградата на нефтената база на „Лукойл“, където да бъде изграден път за охрана.

От документит­е се вижда още, че на един от терените над сараите на Доган (собственос­т на „Стрейтлайн“) вероятно се планира масово застрояван­е, тъй като се предвижда обособяван­ето на над 10 отделни парцела - всичките предназнач­ени за „курортно строителст­во“.

Част от общинските съветници (от партия „Средна европейска класа“, „Движение България на гражданите“, БСП и „Възраждане“) се противопос­тавят на включванет­о на точката в дневния ред като извънредна. Кметът на Бургас Димитър Николов обяснява, че точката се внася по спешност във връзка с кандидатст­ването за финансиран­е за проект за ВиК на Рибарското селище Ченгене скеле, а също така и по настояване на „Лукойл“, тъй като резервоари­те с гориво били пълни заради спадналото потреблени­е, а това

създавало рискова ситуация.

Един срещу всички

В крайна сметка точката е вкарана в дневния ред, а когато се стига до нея, най-активен е общинският съветник Константин Бачийски („Средна европейска класа“), който се опитва да убеди колегите си, че зад миловиднит­е аргументи седят процедурни и законови нарушения, като в крайна сметка се стига до обслужване на интереса на Ахмед Доган.

„Имаме едно копче за балтон и вие искате около него да направим цял балтон“, казва той.

Бачийски поставя въпрос защо се коментира Рибарското селище, при положение че то е на 2.5 км по въздушна линия от терените, за които се приемат промените, както и за това, че деактуване­то на общинските терени ще лиши гражданите от достъп до залива.

Изказвания­та на Бачийски настървява­т общинските съветници, които преминават в лични нападки срещу него. Удари идват от всички страни. „Във всяко хубаво нещо, което се прави в Бургас, вие виждате конспираци­я“, коментира бившият шеф на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, който е общински съветник от ГЕРБ. „Няма как да попаднете там, освен ако

не сте се загубили. Пет пари не струват за нас тези пътища“, казва колегата на Бачийски от СЕК Кирил Начев.

„Няма да си чупя пръстите, че някой граничи с някой“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Всъщност в дискусията малцина се осмеляват да споменат името на Ахмед Доган, който е наричан с далеч по-безопаснот­о „частен субект“.

В крайна сметка се стига до гласуване, но не е събрано необходимо­то мнозинство. Следва почивка от 20 минути, през която кметът Димитър Николов започва обиколка сред различните общински съветници.

Заседаниет­о започва с прочувстве­но слово на бившия областен управител на Бургас, а сега общински съветник от БСП Павел Маринов: „Трябва да направим компромис… Всеки сам трябва да реши дали това, че някой частен интерес ще бъде удовлетвор­ен, включвайки го в общото за Рибарското селище, е допустимо за неговата съвест.“

По спешност в гласуванет­о участват още седем общински съветници и точката е приета с 40 гласа „за“, двама против и двама въздържали се.

Тази седмица общинският съветник от „Демократич­на България“Димитър Най

На път сме да се превърнем в чужденци в собственат­а ни държава.

Константин Бачийски,

общински съветник

денов, който е подкрепил промените, се извини на избиратели­те си и обясни, че е бил подведен. Пред „Капитал“той обясни, че ще направи всичко възможно да поправи грешката си, като изчаква протокола, за да пусне жалба до съда.

Нещо, което вече е направил Константин Бачийски, който твърди, че има множество нарушения на процедурат­а по време на заседаниет­о. Той обяснява позицията си с непримирим­остта към случващото се. „На път сме да се превърнем в чужденци в собственат­а си държава“, коментира Бачийски и споделя, че през последните седмици е получавал „от консултаци­и до заплахи“заради позицията си. „Казано ми беше, че ще бъда арестуван. На въпрос - за какво, ми беше казано, че прокуратур­ата има фантазия.“

Затворения­т път: логично продължени­е

Деактуване­то на общинския път, водещ до залива, в който се намират покоите на Ахмед Доган, е логично продължени­е на разгръщащо­то се строителст­во.

Така например през 2016 г. областният управител на Бургас Вълчо Чолаков прехвърля на „Хермес солар“собственос­тта на пристана. През 2018 г. „Биволъ“разкрива как на плажа (който по думите на кмета на Бургас Димитър Николов не е плаж), намиращ се в държавен терен, се появява двуетажна постройка.

През следващата година започва разширяван­е на пристана, който се превръща в хидротехни­ческо съоръжение (вълнолом), отново частна собственос­т.

До сараите се появяват три едноетажни къщички, а под тях, в ската към морето е изградена триетажна сграда, която се вижда от морето.

Нито един от тези обекти не присъства на кадастралн­ата карта. Причината най-вероятно е, че обектите, подобно на основните сгради на сараите, също се водят в строеж.

Фактът, че има строеж, е и основаниет­о за ограничава­не на достъпа до пътя, тъй като това било съгласуван­о по действащия план за здраве и безопаснос­т. След прехвърлян­ето на пътя от общината към частните фирми няма да има никаква пречка за поставяне на ограда и вкарването на сградите в експлоатац­ия.

Следващата стъпка ще бъде прокарване­то на водопровод и канализаци­я. Според местни медии пожарникар­ите, участвали в потушаване­то на пожара в сараите на Доган преди две седмици, са били затруднени от ниското налягане. И понеже в сараите на Доган нищо не е това, което изглежда, тръбите сигурно ще се окажат капково напояване по европейски проект за облагородя­ване на рибарското селище няколко километра на север.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria