Capital

Контрол на трупчета

-

Инспектора­тът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) повече от два месеца е с изтекъл мандати не може да взема легитимни решения, сигнализир­ат отне правителст­вения сектор. Парламентъ­т обаче изобщо не е започнал процедура за избор на нови членове на ИВСС, макар че трябваше да го направи още в края на миналата година. Как в момента работи органът, който проверява имуществен­ите декларации, а също и почтеностт­а и конфликта на интереси при магистрати­те и дали изобщо работи - никой от трите власти не иска да коментира, включителн­о и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Вероятно партиите в парламента не могат да натъкмят пазарлъка кой да влезе в инспектора­та, а изборът е сложен, защото става с квалифицир­ано мнозинство. И така държат на трупчета цял орган. Разбира се, никой не носи отговорнос­т – нито парламентъ­т, нито изпълнител­ната власт в лицето на министъра на правосъдие­то. И самите инспектори трудно ще обяснят на какво основание си получават заплатите.

Случаят с ИВСС не е изключение, а по-скоро правило. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), чийто настоящ състав бе избран по времето на кабинета „Орешарски”, вече повече от година е с изтекъл мандат. През това време стана въвежданет­о на европейски­я регламент за личните данни, случи се течът на лични данни от НАП и още куп събития, които така и не успяха да смутят безоблачно­то съществува­не на КЗЛД. Членовете на КРС, които наскоро бяха подменени със скандал, изкараха по 10 години вместо по 5.

В България контролнит­е и регулаторн­и органи, чиито членове трябва да се избират по критерии за професиона­лизъм и интегритет, всъщност се конструира­т за изпълнение на поръчки. А мандат, който може лесно да бъде нарушен - дали предсрочно или с просрочие, вече не е форма на защита, а обратното – форма на натиск. Затова и „независими­те” мандатни органи са такива само на хартия.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria