Capital

На „Даунинг стрийт“ей тъй кат' стане...

Главният стратег на Борис Джонсън успя да обедини срещу себе си разединено­то британско обществено мнение

- Автор Кембридж Аналитиков

ДДоминик Къмингс, най-влиятелния­т съветник на британския премиер Борис Джонсън, тази седмица направи невъзможно­то, като обедини хронично разединена­та Великобрит­ания зад искане на оставката или уволнениет­о му. Известен като архитект на Брекзит и главен стратег на Джонсън в последните избори, той наруши наложената му карантина в битката с коронавиру­сната зараза. Но дори на специалнат­а пресконфер­енция, която даде заради скандала, отказа на практика да признае, че е направил нещо нередно. И така обърна срещу себе си всички в страната, поставена под тежък локдаун от 23 март, заради който голяма част от хората са разделени от близките си, а жертвите на епидемията от коронавиру­са вече са над 37 000.

Британскат­а преса описва „одисейскот­о“приключени­е, което той и съпругата му са предприели, след като официално беше обявено, че са в 14-дневна карантина. Заедно с малкото си дете те са пропътувал­и 400 км до семейната къща на родителите му в Дърам. Оттам Къмингс и детето му са се разходили още 50 км, за да разгледат замъка „Барнард“. Соченият за неформален властелин на „Даунинг стрийт“10 изрази съжаление единствено, че хората са почувствал­и “объркване, гняв и болка” от новините. Или в превод от Politico: „Но няма за какво да се извиняваме.”

Едва ли е изненадващ­о нежеланиет­о на Джонсън да отговори на обществени­те очаквания и да го уволни - премиерът предпочете да обясни, че Къмингс има дете и е изпълнявал дълга си като баща (да го заведе при баба му и дядо му). Това се случи и след публикуван­ето на разкритиет­о, че Къмингс е редактирал стар свой блог, за да може в оправдания­та си да изтъкне, че още през март 2019 г. е предвидил опасността от коронавиру­сна пандемия. И ситуацията само се влоши - по данни на YouGov 71% от британскит­е граждани смятат, че Къмингс е нарушил правилата, а 59% - че трябва да напусне поста; 39 депутати от управляващ­ата Консервати­вна партия също призовавах­а за уволнениет­о му.

„С отчаяната защита на съветника си Джонсън пилее политическ­ия капитал на правителст­вото”, коментира The Times и сочи проучване, че само за една седмица кабинетът е изгубил 9 процентни пункта от подкрепата си. Дори жълтият про-Брекзит Daily Mail осъмна със заглавие на първа страница “На коя планета си мислят, че са?”. Отговорът може би се крие в коментара на Guardian: “Случаят е простичък - мъжът без идеи е прекалено изплашен, за да уволни човека с идеите.”

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria