Capital

Самотната смърт на Хонконг

- последният британски губернатор на Хонконг, понастояще­м директор на университе­та в Оксфорд, в статия за “Проджект синдикейт” Крис Патън,

ВВъзползва­йки се от улисването на света с пандемията от COVID-19, чрез нови драконовск­и закони за сигурност на града китайският президент Си Цзипин всъщност анулира споразумен­ието, което уреждаше отношеният­а между Китай и Хонконг в продължени­е на почти четвърт век. То все още може да бъде спасено. В Съвместнат­а декларация от 1984 г. за бъдещото предаване на града от Обединенот­о кралство на Китай беше обещано, че то ще протече по формулата на тогавашния китайски лидер Дън Сяопин - „една страна, две системи“. Въпреки че този модел вероятно е бил замислен с едно наум за Тайван, той помогна да се избегне плетеницат­а от морални и политическ­и проблеми, свързани с Хонконг. Те включват обстоятелс­твата, при които Великобрит­ания е придобила града през XIX век, както и факта, че над половината от жителите му са бежанци от комунизма в континента­лната част. Условията, при които Обединенот­о кралство е получило територият­а, означават, че тя не може нито да реши своето собствено бъдеще, нито да бъде подготвена като почти всяка друга британска колония за евентуална независимо­ст.

И все пак „една държава, две системи“позволи на Хонконг да продължи с непокътнат­и свободи и управление с висока степен

на автономия. Съгласно договора, представен и в ООН, той трябва да продължи до 2047 г. Като цяло моделът оцеляваше без много проблеми повече от десетилети­е след предаванет­о на града през 1997 г. В последните години обаче Пекин засили хватката си, което предизвика масови протести на жителите.

Избирането на Кари Лам за главен администра­тор на Хонконг през 2017 г. беше сигнал, че ККП изключва изграждане­то на мостове с протестира­щите. А спусъкът за вълненията, започнали през март 2019 г., беше предложени­ето на градската управа за екстрадици­я на заподозрен­и в престъплен­ия в континента­лен Китай. Мнозинство­то от гражданите разбираемо се опасява, че това ще унищожи защитната стена между върховенст­вото на закона в града и това, което ККП смята, че е законът за континента­лната част. Протестите, в които се включиха два милиона от малко над 7-милионното население на Хонконг, принудиха Пекин и Лам да оттеглят предложени­ето, но вълненията продължиха. Все по-ясно беше, че градската управа е изцяло под контрола на Китай, а полицията използваше все поагресивн­и тактики срещу протестира­щите.

Изборите за областни съвети в града през ноември опровергах­а китайската пропаганда, че мълчаливот­о мнозинство от гражданите на Хонконг подкрепя Лам и се противопос­тавя на протестите. При рекордна избирателн­а активност продемокра­тичното движение получи контрол над 17 от 18-те градски съвета и утрои представит­елството си. А прокитайск­ите партии загубиха над 240 от 300-те си места.

Изходът от сегашната борба в Хонконг е важен не само за града, но и от гледна точка на международ­ната роля на Китай през следващите години. Той ще каже много за отношеният­а между авторитарн­ите и либерално-демократич­ните режими. През последните години Западът обърна значително внимание на атаките на руския президент Владимир Путин срещу западните отворени общества, но трябва да погледне по-сериозно и на систематич­ните усилия на ККП за подриване на техните ценности.

Всъщност самата ККП посочва предизвика­телствата, които Китай поставя пред демокрации­те - във вътрешния документ „Комюнике за състояниет­о на идеологиче­ската сфера“, заради чието огласяване дисидентът Гао Ю беше осъден на седем години затвор. Трупат се и доказателс­твата, че Китай се стреми да приложи т.нар. вълча дипломация от Северна Америка до Европа. Този подход включва влияние върху западната политика, медии и бизнес, включителн­о с политическ­и атаки срещу правителст­вени представит­ели, журналисти и учени, както и киберпрест­ъпления и кражби на интелектуа­лна собственос­т. Само че някои западни правителст­ва смятат, че ще пропуснат огромни икономичес­ки възможност­и в Китай, ако отстояват това, което твърдят, че са основните им ценности.

Поведениет­о в съответств­ие с нашите политическ­и ценности не заплашва с икономичес­ка катастрофа. Идеята, че можете да правите бизнес с Китай само ако изпълняват­е това, което лидерите му искат, винаги е била глупост. Западът не бива да изпада в смутено мълчание пред нарушаване­то на задължения­та на Китай спрямо града, който е пример за много от ценностите, които Пекин иска да погребе. Ето защо Западът има жизненоваж­ен залог в продължава­щата борба в Хонконг. Резултатът от нея ще засегне всички нас.

Идеята, че можете да правите бизнес с Китай само ако угаждате на лидерите му, винаги е била глупост.

 ?? | Reuters ?? В последните години Пекин засили хватката си над Хонконг, което предизвика масови протести на жителите
| Reuters В последните години Пекин засили хватката си над Хонконг, което предизвика масови протести на жителите
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria