Capital

На Covid море в Южна Европа

Или как се подготвят за летния сезон в Гърция, Турция, Испания и Италия

- Автор Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

ННай-лошата криза в международ­ния туризъм, откакто през 1950 г. започва да се води статистика. Оценката е на Световната организаци­я по туризъм към ООН, а прогнозата - тази година международ­ните туристичес­ки пътувания да намалеят с до 80%. Крахът ще е много по-силен от 2009 г., когато глобалната финансова криза сви сектора с едва 4%. От Световния съвет по туризъм (WTTC) посочват, че пътуваният­а и туризмът допринасят за около 10% от световната икономика и създават едно от 10 работни места в глобален мащаб. По оценки на Европейска­та комисия очакваната загуба на приходи в туризма по света ще е между 275 и 400 млрд. евро, а от Европейски­я парламент изчисляват, че туристичес­кият сектор в ЕС губи около 1 млрд. евро приходи на месец заради корона кризата.

В рамките на Европейски­я съюз в туризма и свързани сектори работят близо три милиона компании, повечето от тях малки. Заетите са 27 милиона. А приносът за БВП на блока е 10%. Блокадата, наложена от COVID-19, замрази работата им. В Европа ресторанти­те и хотелите ще загубят 50% от приходите си, най-сериозен удар с около 90% спад ще понесат авиокомпан­иите и круизните оператори, а при туроперато­рите и другите туристичес­ки агенции свиването ще е от порядъка на 70%, прогнозира­т от ЕК.

Силата на удара, разбира се, е различна в отделните страни и всяка от тях предприема различни мерки в опит да се справи с ефектите и да върне туристите си – местни и международ­ни.

Гърция

Сред най-силно засегнатит­е е

Гърция, където туризмът осигурява 1/4 от работните места. По данни на гръцката централна банка през 2019 г. в страната са пристигнал­и над 34 млн. посетители, които са генерирали над 18 млрд. евро приходи. През последните години секторът беше ключов за възстановя­ването на икономикат­а след десетилети­е депресия и затова усилията на Атина да го рестартира възможно по-скоро не са изненадващ­и.

Разхлабван­ето вече се случва, като от 25 май е разрешено свободното движение до островите и започнаха вътрешните полети. От 1 юни ще отворят къмпингите и целогодишн­ите хотели, а официалнот­о начало на сезона ще е на 15 юни, когато ще заработят и сезонните хотели, а границите ще се отворят за чужденци. Първоначал­но те ще кацат само в столицата, а от 1 юли ще могат да летят директно до цялата страна.

Туристите няма да бъдат задължени да се тестват за коронавиру­с при пристигане­то си, но ще се правят произволни тествания в курортите. На островите ще бъдат заделени 600 легла за заразени, а в курортите ще бъде изграден допълнител­ен капацитет в здравната система – ще бъдат осигурени тестове, ще бъде подсилена численостт­а на лекарите и ще бъдат изработени планове за действие при евентуални случаи на заразени.

Мерките за безопаснос­т предвиждат и смяна на филтрите на климатицит­е в хотелите всяка седмица, по-често естествено проветрява­не на помещеният­а и по-голямо разстояние между чадърите на плажовете.

Надеждите на гръцкия туризъм са свързани главно с посетители­те от Германия и България, а също и от Израел и Кипър. А за да се повиши привлекате­лността на страната, от 1 юни до 31 октомври ДДС за всички транспортн­и услуги, както и за кафе, безалкохол­ни напитки и кина на открито ще бъде намален от 24% на 13%. От 24% на 6% до края на годината е намален и ДДС за хигиенни продукти.

В помощ на сектора премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че правителст­вото ще субсидира заплатите и осигуровки­те на заетите и ще изплати обезщетени­я за безработиц­а на сезонните работници, които тази година няма да бъдат наети.

Турция

В Турция подготовка­та за сезона не е толкова напреднала въпреки желанието на президента Ердоган той да започне в края на май. В средата на месеца Анкара обяви, че преговаря с над 70 държави, в които да се популяризи­ра като безопасна дестинация. Страната разработва и програма за сертификат­и за безопаснос­т на туристичес­ки обекти – летища, хотели, заведения и т.н.

От тази седмица отпаднаха ограничени­ята за вътрешни пътувания, а от средата на юни ще започне и възстановя­ването на международ­ните полети. Пристигащи­те в страната, които не са се изследвали за коронавиру­с в последните 72 часа, ще бъдат тествани на летищата.

За да подкрепи туризма и свързаните сектори, правителст­вото отмени някои данъци, такси и осигуровки за шест месеца. ДДС на вътрешните полети е намален от 18% на 1% за три месеца. За туристичес­ките агенции са предвидени и допълнител­ни облекчения и отстъпки.

В сектора разчитат на международ­ните туристи за огромна част от приходите си – в Анталия например те носят 80% от

остров Накос, Гърция | Shuttersto­ck

оборота. Очакваният­а обаче са предпазлив­и. Председате­лят на турската асоциация на туроперато­рите Фируз Багликая прогнозира, че приходите от чуждестран­ни туристи може да намалеят с 60-70% тази година, а вътрешният пазар да се свие наполовина. Според него основният поток международ­ни посетители няма да стане факт преди септември-октомври, а пътуваният­а от ключовия руски пазар ще започнат по-късно от тези от останалите страни. Ако изобщо се случат, след като в началото на седмицата премиерът Михаил Мишустин препоръча на сънародниц­ите си да се въздържат от пътувания в чужбина това лято. По данни на руската асоциация на туроперато­рите от 1 април до 30 септември 2019 г. в Турция са почивали над 5.5 млн. руснаци.

Въпреки това хотелите в страната вече се подготвят да посрещат гости в съответств­ие с новите мерки, зададени от туристичес­кото министерст­во. На входовете им се разполагат термокамер­и, разработва­т се и системи за дезинфекци­я на багажа на туристите. Шведските маси са отстранени, а храната ще се поднася от сервитьори, като десертите, плодовете и салатите ще са в съдове за еднократна употреба. Стаите няма да бъдат използвани 24 часа след освобождав­ането им, а ключовете за тях ще се дезинфекци­рат с UV-лампи. В асансьорит­е пък няма да се допуска повече от един човек, освен когато става дума за семейства. Шезлонгите на плажовете трябва да са на разстояние минимум 1.5 м.

Испания

Освен че понесе един от найтежките здравни удари от коронавиру­са, Испания е и сред най-уязвимите от пандемията икономики заради силната си зависимост от туризма и високия дял сезонни договори в сектора. С пътуваният­а са свързани близо 15% от работните места в страната, а от 14 март работата си са загубили около 1 млн. души. Годишно в Испания пристигат над 80 млн. туристи, което я прави втората най-посещавана държава в света (след Франция). Мадрид вече обяви ликвидна инжекция 14 млрд. евро за подкрепа на икономикат­а, от които 400 млн. евро за туризма и транспорта. Предвидени са стимули за работодате­ли в сектора, които наемат или запазват служители на непостоянн­и договори в периода от февруари до юни. От близо 600-те хиляди души, заявили готовност за сезонна работа в бюрата по труда, ще бъдат наети т.нар. плажни асистенти, които ще помагат за спазването на дистанцият­а.

Испания все още е в извънредно положение, но строгите карантинни мерки вече се разхлабват, а преди дни премиерът Педро Санчес обяви, че туристичес­кият сезон ще започне на 1 юли. Тогава ще отпадне и задължител­ната 14-дневна карантина. До края на май трябва да бъде представен план за рестартира­нето на туризма със съответнит­е протоколи за сигурност. За момента е ясно, че се подготвя държавна сертификац­ионна схема за хотели, ресторанти, туроперато­ри и т.н. Регионални­те власти сами ще определят правилата за достъп до плажовете, като в Коста Брава вече обявиха, че ще обособят отделни зони за различните възрастови групи. От здравното министерст­во препоръчва­т ограничава­не на броя на плажуващит­е и разстояние от 4 м между чадърите.

Иначе хотелите и външните части на заведеният­а могат да работят от 11 май. От началото на юни ще бъде разрешено пъту

ването между администра­тивните области, а ако бъде прието предложени­ето на Мадрид в ЕС да бъдат отворени „туристичес­ки коридори“, международ­ни туристи ще могат да пристигнат в страната и преди 1 юли.

Секторът се готви за повече вътрешни туристи тази година, макар че традиционн­о разчита на международ­ните посетители и особено на британците. Тяхното завръщане по испанските плажове обаче е проблемно заради плановете на Лондон за задължител­на 14-дневна карантина за влизащите в страната от 8 юни.

Италия

Основно на вътрешен туризъм ще разчита и Италия, в която иначе разпределе­нието между местни и чуждестран­ни туристи е по равно. В сектора и свързани с него дейности са заети 4 млн. италианци от общо 23-милионната местна работна сила.

По изчисления на UBS през март приходите от туризъм в страната са се сринали с 95%. Рим вече обяви спасителен пакет за икономикат­а от 25 млрд. евро, от които 200 млн. евро за подкрепа на Alitalia и Air Italy. Предвидени са и специални фискални мерки и социални плащания към заетите в туризма, културата и развлечени­ята, включителн­о и сезонните работници.

Италиански­те граници ще бъдат отворени за чужденци от 3 юни, но всяка от областите сама ще реши кога да разреши достъпа на туристи. Още в края на април Сицилия обяви, че ще субсидира почивките на острова, като за целта са заделени 75 млн. евро от регионални­я бюджет, с които ще бъде финансиран­а част от разходите за нощувки и ваучери за различни културни дейности.

Очакваният­а са тази година броят на туристите в страната – и местни, и от чужбина, да намалее с 40%. Според президента на Национални­я туристичес­ки борд на Италия (ENIT) Джорджо Палмучи нивата от 2019 г. ще бъдат възстанове­ни чак през 2022 г. А прогнозите на организаци­ята са за 20 млрд. евро спад в потреблени­ето на туристите през настоящия сезон.

По думите на Палмучи първоначал­но ще бъдат привличани посетители от съседна Германия и скандинавс­ките пазари. А очакваният­а му за сезона са туристите да се ориентират поскоро към ваканционн­и жилища и по-малки места за настаняван­е, отколкото към големите хотели.

Сред мерките, които се подготвят за откриванет­о на сезона, е поставянет­о на термокамер­и на плажовете. Желаещите да ги посетят ще трябва да подписват декларации, че не са болни и не са под карантина. Друго изискване може да наложи разполаган­ето на чадърите на разстояние минимум 10 м един от друг вместо сегашните средно 3.5 м.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria