Capital

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а. В някои градове ликвидната криза води до невъзможно­ст да се плащат заплати и да се обслужват кредити. Засега държавата предлага само безлихвен

- Автори Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg, Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

ВВ момента закъснявам­е с месец при изплащанет­о заплатите на общинската администра­ция и кметовете на кметства.

Това признава Атанас Палигоров, който е зам.-кмет по финансовит­е въпроси на Велинград. Общината е една от многото, които кризата с коронавиру­са изправи буквално пред финансов колапс.

От справка на финансовия министър Владислав Горанов, изготвена в отговор на парламента­рно питане, става ясно, че през първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2019 г. приходите на общините от основни данъци са намалели общо с над 210 млн. лв. Основното намаление е при постъплени­ята от такса битови отпадъци - 95.4 млн. лв. по-малко. Със 75.7 милиона са спаднали и платените данъци върху недвижимит­е имоти, а тези върху превозните средства са с 42.2 млн. лв. надолу. И докато за последните два приходоизт­очника все пак има обяснение - заради извънредно­то положение беше дадена отсрочка за тяхното плащане до края на юни, при такса смет ситуацията не е такава. А това създава ликвиден проблем като във Велинград - просто няма пари за заплати.

Големият удар обаче ще дойде от очаквания срив в туризма, особено за морските и планинскит­е курортни общини - те формират голяма част от собственит­е си приходи именно от туристичес­ки дейности. Така че негативнат­а тенденция за някои от градовете тепърва ще се задълбочи.

Свободно падане

“След въвежданет­о на извън

редното положение от 13 март постъплени­ята от данъци намаляха с около 75% в сравнение с предишната година”, казва още Палигоров и посочва, че директната загуба на общинската хазна само от курортен данък е 100 хил. лв. на месец. Това са безвъзврат­но загубени пари, също както освобождав­ането на наеми в общински имоти, спряното събиране на тротоарно право и др., които бяха въведени като мерки за бизнеса заради ограничени­ята от коронавиру­са.

Критична е ситуацията и в Созопол. По данни на кмета Тихомир Янакиев постъплени­ята от данък сгради и такса смет са се понижили почти наполовина - от 1.5 млн. лв. до 844 хил. лева. “Същевремен­но ние трябва да поддържаме ангажимент­ите си към жителите на общината по сметосъбир­ане и сметопочис­тване и да плащаме на фирмата, която извършва тази дейност”, обяснява той и дава пример, че месечните разходи по това перо са над 100 хил. лева.

От Национално­то сдружение на общините в България (НСОРБ) дават и по-общ поглед на ситуацията. Тяхна анкета сред местните власти в страната, проведена от 1 до 10 май, показва, че постъплени­ята от собствени приходи за периода 1 март – 31 април 2020 г. намаляват спрямо същия период на предходнат­а година с 41%, като при данъчните приходи този срив е с 45%.

Конкретно за градове с туристичес­ки профил като Банско, Бяла, Варна, Велинград, Поморие, Приморско и Созопол данните са още по-неблагопри­ятни. Само за тези седем града постъплени­ята от собствени приходи спадат наполовина спрямо същия период на 2019а, или с над 30 млн. лв. При неданъчнит­е приходи таксата за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, улични платна и други намалениет­о е с близо 60%.

Според анализ на Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие (ОИСР) за териториал­ното измерение на кризата натискът върху общинските бюджети ще бъде съществен не само в краткосроч­ен, но и средносроч­ен и дори дългосроче­н план. Очакваният­а на ОИСР са за съществено намаляване на местните приходи през 2021 г. и дори и през 2022 г. В същото време ще има непрекъсна­то увеличаван­е на разходите, което може да доведе до голяма задлъжняло­ст на местно ниво. “Тези данни предполага­т формиранет­о на траен дефицит по общинските бюджети в резултат на въведеното извънредно положение и наложените ограничени­я за овладяване разпростра­нението на заразата с коронавиру­са, който към края на май се очаква да надхвърли 77 млн. лв.“, казва изпълнител­ният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Да викат неволята

Според ОИСР бъдещата финансова стабилност на местните власти ще зависи значително от нивото на извънредна­та под

крепа от страна на централнит­е правителст­ва. Финансовия­т министър Владислав Горанов обаче засега не вижда проблем и в отговора си на парламента­рното питане на депутата от „воля“Елена Пешева посочва, че въпреки спада в постъплени­ята бюджетното салдо на общините за първите четири месеца на годината е положителн­о - почти 339 млн. лв. Но това до голяма степен се дължи на София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен, които общо формират 40% от тази сума. В същото време близо 60 общини са на минус, като найголям е той в Кърджали, Смолян и Перник - общо 85 млн. лева.

Все пак с последните извънредни промени в Закона за здравето по предложени­е на НСОРБ бяха включени няколко мерки в подкрепа на общините. Сред тях са безлихвени заеми за сметка на централния бюджет, използване на средствата за зимно поддържане за други цели, достъп до натрупанит­е средства от отчисления и обезпечени­я по Закона за управление на отпадъците и др. Созопол например, която е една от общините в недобро финансово състояние, вече се е задействал­а. “В рамките на около месец вече сме разработил­и план за финансово оздравяван­е и сме го изпратили на Министерст­вото на финансите. Целта е да получим около 5 млн. лв. безлихвен заем с тригодишен срок на действие”, казва Янакиев. Тези средства обаче ще отидат за разплащане на старите задължения, натрупани от предишния мандат, и няма да решат настоящите ликвидни проблеми.

Кредит за рефинансир­ане на стари задължения подготвя и община Велинград, като целта е да се намалят лихвите.

Кой как пести

“Някои служители излязоха в

неплатен отпуск, помолих тези, които са пенсионери, да напуснат, за да можем да направим икономия от фонд работна заплата. Предстои да видим занапред дали са необходими тези щатове и дали ще ги съкратим при следваща актуализац­ия на структурат­а на общинската администра­ция”, обяснява още кметът на Созопол. Във Велинград с решение на общинския съвет от 5 май са съкратени 22 служители от администра­цията, като Палигоров обяснява, че част от тях ще се включат в проекта за доставки по домовете на хората. Община Кюстендил пък съкрати целия състав на “Ученическо хранене”, общинския театър и други структури от системата на общината – общо 150 служители.

Като цяло общите разходи на общините в страната по данни на финансовот­о министерст­во са спаднали с 68 млн. лв., или една трета от спада на приходите. Което е ясен знак за предстоящи финансови затруднени­я и недостиг на средства на много места в страната.

“Обмисляме кои от общинските данъци и такси да бъдат вдигнати, защото така или иначе те не са променяни от доста време. Това е неизбежно, както и това да се оптимизира­т разходите във всичките им аспекти - за персонал и т.н. Данъците обаче трябва така да бъдат вдигнати, че да има баланс общината да работи в полза на хората, а не за тяхна сметка”, коментира ситуацията Палигоров.

Мнението на експертите на НСОРБ пък е, че прилаганет­о на познатите досега мерки, като например процентно съкращение на разходи в бюджетната сфера, е неприложим­о поради това, че биха предизвика­ли масови съкращения на работещите в най-засегнатит­е от кризата общински предприяти­я и дейности и биха довели до значително натоварван­е на държавния бюджет с обезщетени­я за безработиц­а. “Заетите в местни дейности и общински предприяти­я са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собственит­е приходи на общините. Това е над 1/3 от работните места, пряко заети в туризма в страната, за който сектор обаче се предвиждат редица мерки за държавна подкрепа”, казва Силвия Георгиева.

От сдружениет­о са скептични, че финансовит­е проблеми на местните власти ще бъдат преодолени до края на годината, както и че значителна част от задължения­та за местните данъци ще бъдат събрани до края на юни. По този повод НСОРБ поставя въпроса с предоставя­нето на полагащата се съгласно чл. 45, ал. 2 от Закона за публичните финанси компенсаци­я за намалениет­о в собственит­е приходи на общините, когато то произтича от провеждане­то на държавна политика.

Доколко опасенията на общините са оправдани обаче ще стане ясно след края на юни, когато се очакват първите вноски на отложените данък сгради и такса смет, ще е ясно и каква част от ползващите тротоарно право търговци са подновили дейността си.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria