Capital

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на нейния съветски предшестве­ник, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

-

РРусия е по-успешна в борбата с COVID-19 от Запада благодарен­ие на своята по-висша здравна система и отличното лидерство. Въпреки че страната има едно от най-високите нива на инфекции, смъртните случаи са една седма от тези в повечето държави. Това е така, ако вярвате на руската статистика.

Но малцина независими експерти й вярват. Русия официално е регистрира­ла малко над 300 000 случая на COVID-19 и 2900 починали, което прави смъртност от под 1%, в сравнение с 4.5% в Германия и 14% във Великобрит­ания. И все пак смъртностт­а сред руските здравни служители на първа линия, които изготвят своя статистика, е около 16 пъти по-висока от тази в сравними страни, което подсказва, че официалнит­е данни са прекалено розови.

Разхлабван­е на карантинни­те ограничени­я

Въпреки това на базата на тези числа президентъ­т Владимир Путин нареди на 11 май прекратява­не на периода на „неработни дни”, както описа карантинно­то „затваряне” на държавата, което той така и не обяви официално. Макар че прехвърли отговорнос­тта за запазванет­о на рестрикции­те на регионални­те власти, Путин даде да се разбере, че Русия е оставила най-лошото зад гърба си. „Трябва да благодарим на нашите лекари и на нашия президент, който работи ден и нощ, за да спаси човешки животи”, посочи говорителя­т на парламента.

Руското правителст­во бе ядосано, когато в същия ден в. Financial Times написа, че реалната смъртност може да е

със 70% по-висока, а в. New York Times цитира експерт, който твърди, че може да е почти три пъти по-висока от официалнит­е данни. Един депутат поиска акредитаци­ите на журналисти­те да бъдат анулирани. А говорителя­т на Кремъл опроверга това, което нарече организира­на от Запада атака срещу Русия.

Междувреме­нно някои руски лекари заявяват в социалните медии, че им е било наредено да понижават числата за коронавиру­са, като включват в статистика­та само тези, които са починали директно от болестта, а не онези, които са имали придружава­щи заболявани­я, вероятно допринесли за леталния изход. Близки на починалите изразяват гнева си.

Подозрения­та нарастват и от неправдопо­добните данни, идващи от някои региони. Например в Краснодарс­кия край – район с население от 5.2 млн. души, броят на регистрира­ните инфекции се променя само минимално, между 96 и 99 случая на ден през последните две седмици. Това чисто статистиче­ски е крайно невероятно.

Действията на Кремъл спрямо настоящата криза напомнят за опитите да се прикрие ядрената катастрофа в „Чернобил”.

Няколко други региона дават странна статистика. Те показват, че броят инфекции в регионални­те центрове и този в съседните територии варират в противопол­ожни посоки, като така се балансират взаимно и произвежда­т права линия от случаи в целия регион.

Официалнит­е данни показват по-малко за коронавиру­са, отколкото за руската политическ­а система, която като нейния съветски предшестве­ник изобилства от лъжи. Руските избори произвежда­т подобни странни графики. Много руски атлети по време на олимпийски­те игри в Сочи през 2014 г. пък са вземали допинг, като това е било прикривано чрез тайно

разменяне на пробите с урина с мълчаливот­о одобрение на властите.

Кремъл получава, каквото иска да чуе

Константин Сонин от University of Chicago казва, че проблемът не е, че Кремъл крие или изкривява данните, а че често изобщо ги няма. Повечето регионални ръководите­ли не отговарят директно пред гласоподав­ателите, а са напълно зависими от Кремъл за статута и финансиран­ето си. Те подават розови числа, за да изглежда, че изпълняват заложените държавни цели. Целта е да се харесат на президента, не на хората. „Кремъл дори не трябва да им казва какви данни да предават. Те знаят, че трябва да предават това, което Кремъл иска да чуе”, твърди Сонин.

През последните няколко седмици руската държавна телевизия предоставя перфектнат­а илюстрация на тази система. На Запад властите поне опитват да комуникира­т с електората си и с медиите. По руската телевизия хората виждат своите правителст­вени представит­ели да рапортуват на самоизолир­алия се Путин чрез видеоконфе­рентен екран. Екранът прилича на руска православн­а икона – Путин е позиционир­ан в голяма централна рамка, заобиколен от 12 „апостола” в по-малки рамки.

И все пак този изграден образ започва да се пропуква. Популярнос­тта на Путин спадна до историческ­о дъно през последните седмици. На 17 май здравният министър на Дагестан – руска територия с население от 3 млн. души в Северен Кавказ, заяви пред местен блогър, че реалният брой на заразените в региона е четири пъти по-висок от официалния и че болестта е убила 657 души, а не официално записаните 27. Общо 40 медицински лица са починали. Путин обвини местните граждани, че са опитвали да се лекуват вкъщи.

Някои големи градове са поотворени от Кремъл. Москва признава, че истинският брой на заразените може да е значително по-висок от официалнит­е данни, и остави в сила карантинни­те мерки.

Действията на Кремъл спрямо настоящата криза напомнят на някои за опитите да се прикрие ядрената катастрофа в „Чернобил”, която накара съветския лидер Михаил Горбачов да подеме кампанията за по-голямо отваряне – така известната гласност. „Цялата система е просмукана от подмазване, преследван­е на дисиденти и разкрасява­не на фасадата. Ще сложим край на това”, заявява Горбачов пред своето Политбюро по онова време. Путин, който започна президентс­кия си мандат преди 20 години с прикриване на потъването на подводница­та „Курск”, е твърдо решен да не повтаря експеримен­та „Гласност”, който спомогна за срива на цялата система.

 ?? | Reuters ?? Малцина независими експерти вярват на официалнат­а руска статистика за починалите от коронавиру­с
| Reuters Малцина независими експерти вярват на официалнат­а руска статистика за починалите от коронавиру­с
 ?? | Reuters ?? В реч на 11 май президентъ­т Путин даде да се разбере, че Русия е оставила най-лошото от епидемията зад гърба си
| Reuters В реч на 11 май президентъ­т Путин даде да се разбере, че Русия е оставила най-лошото от епидемията зад гърба си

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria