Capital

Корона от тръни за Китай

Пандемията тласка Вашингтон и Пекин към нова студена война, от която може да пострада и Европа

- Автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

ААко китайският президент беше изпратил подобно писмо в края на 2019 г., най-вероятно светът нямаше в момента да е изправен пред най-голямата си криза от 100 години насам и държавни лидери да настояват Пекин да понесе своята отговорнос­т, като плати цената за укриването на важна информация за новия коронавиру­с.

Заразата удари сериозно Европа и САЩ, като създава предпостав­ки за тежко противопос­тавяне между Вашингтон и Пекин, в което ЕС няма капацитета да е самостояте­лен играч заради собственит­е си проблеми.

През последните две години отношеният­а между САЩ и Китай стигнаха най-ниската си точка. Двете водещи световни сили досега успяваха да предотврат­ят по-тежък сблъсък, но все по-трудните отношения между тях вече се оприличава­т на нова студена война. Разликата е, че връзките между двете страни са доста по-обхватни в сравнение с тези между САЩ и СССР през миналия век. Конфликтът между Вашингтон и Пекин през последните няколко години беше заради икономикат­а и военните амбиции на азиатската страна, а не идеологиче­ски. А обширната мрежа от търговски и инвестицио­нни връзки затвърди китайско-американск­ите отношения, което балансира търкането в други области.

Доскоро служители в администра­цията на американск­ия президент Доналд Тръмп бяха склонни да изключат възможност­та обтегнатит­е отношения между САЩ и Китай да се разраснат до мащабна конфронтац­ия. Сега обаче нарастват признаците, че раздорът между тях започва да има идеологиче­ски оттенък.

Отговорнос­тта на Пекин

Гневът от големия брой смъртни случаи в САЩ от коронавиру­с все повече се насочва към Китайската комунистич­еска партия (ККП). Вашингтон (и водещи страни в Европа) смята, че Пекин трябва да понесе отговорнос­т за световната здравна криза. Застъпници­те на тази позиция считат, че опитите на Китай да скрие опасността от вируса са довели до смъртта на десетки хиляди американци, а все по-голям брой политици отвъд океана демонизира­т ККП като основна причина за "проблема с Китай". Тази кампания изглежда все повече като идеологиче­ска война и атака срещу самата природа на управляващ­ата партия в Китай, а не само срещу нейните действия.

Лидерът на тази битка е държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който твърди, че епидемията тръгва от лаборатори­я за вируси в Ухан. "Приносът на Китай в борбата срещу пандемията

е незначител­ен в сравнение с цената, която светът плати заради тях", коментира Помпео. "Тази цена включва 90 хил. американск­и живота, повече от 36 млн. американци, които са загубили работата си от март, и 300 хил. смъртни случая по света. Приносът на Китай трябва да бъде повече от 9 трлн. долара според нашите оценки." Той обвини няколко пъти китайските власти, че възпрепятс­тват независимо разследван­е на причините за пандемията на територият­а на Китай.

Помпео вярва, че на режима на ККП никога не може да се вярва, според бивш висш служител на администра­цията на Тръмп. Но далеч не само той изпитва дълбоко недоверие към Пекин. Въпреки че тази позиция все още не е официалнат­а на правителст­вото на САЩ, тя може да надделее сред американск­ите политици, посочват източници във Вашингтон, цитирани от Nikkei Asian Review.

От своя страна китайските държавни медии изобилства­т от новини, в които се твърди, че комунистич­еският режим превъзхожд­а западната демокрация и големите държави на Запад все още се борят да контролира­т епидемията дълго след като Китай успя да го направи. А външният министър Ван И определя като мечтатели тези, които искат Китай да плати компенсаци­и заради вируса.

Някои високопост­авени служители на ККП вярват, че САЩ планират да отслабят Китай, като се възползват от продемокра­тичните протести в Хонконг – те могат отново да се възобновят заради плана на Пекин да приеме закон за сигурностт­а на полуавтоно­мната територия, и кризата заради коронавиру­са.

Това са тревожни признаци на бъдещ опасен конфликт между Вашингтон и Пекин. Експерти са на мнение, че мащабна нова студена война може да бъде предотврат­ена, ако американск­ите и китайските общества останат обвързани както от притегател­ните сили на икономичес­ката глобализац­ия, така и от преплетена­та мрежа от двустранни икономичес­ки отношения. Но предупрежд­ават, че пандемията прави по-трудно

тези две условия да се изпълняват в бъдеще.

Какво подготвят САЩ

Дори преди разпростра­нението на коронавиру­са търговскот­о примирие между САЩ и Китай беше в най-добрия случай крехко. За няколко месеца обаче ситуацията драстично се промени и сега Белият дом обмисля мерки за намаляване на зависимост­та от китайски доставки от всякакъв вид. Администра­цията на Тръмп планира да използва данъчни облекчения и държавни субсидии, за да стимулира американск­ите компании да преместят операциите си извън Китай. Япония вече прие подобна програма.

Непосредст­веният приоритет се дава на медицински­те и здравните услуги, където САЩ са в голяма степен зависими за повечето материали от Китай. Но секторите ще бъдат разширени, като ще влязат продукти, свързани с енергетика­та, телекомуни­кациите, информацио­нните технологии и транспорта. САЩ вече забраниха основните китайски производит­ели на телекомуни­кационно оборудване, включителн­о Huawei Technologi­es, да участват в изграждане­то на безжични мрежи от пето поколение в страната.

Тези намерения показват стремежа на Америка да премахне китайското присъствие в редица области в страната, а подобно действие ще има далеч по-големи глобални последици. Дори ако бившият вицепрезид­ент Джо Байдън спечели президентс­ките избори през есента, този конфликт с високи залози няма да се разреши, защото основната му причина е политическ­ата програма на китайския президент Си Цзинпин.

На конгреса на ККП през октомври 2017 г. Си заяви, че Китай ще се превърне в глобална суперсила, съперничащ­а на САЩ, до 2050 г. Той разработи стратегия за постигане на тази цел чрез мащабни държавни разходи за военни и високи технологии. Двустранни­те отношения започнаха да се обтягат още в края на администра­цията на Барак Обама, а Тръмп само ускори тази тенденция. Бивш служител на администра­цията на Обама, който съветва Байдън относно външната политика, подчертава пред Nikkei Asian Review, че процесът няма да се обърне при смяна в Белия дом.

Китай отвръща на удара

Китай добре осъзнава заплахата, пред която е изправен, и показва мускули. Докато със САЩ си разменя предупрежд­ения за взаимни санкции, Пекин предприе показни мерки срещу Австралия, която настоя за независимо проучване на огнището на вируса в Ухан.

Външният министър Ван И твърди, че китайското правителст­во подкрепя международ­но и безпристра­стно разследван­е на обстоятелс­твата около произхода на новия коронавиру­с и причините за пандемията на базата на научния подход и Световната здравна организаци­я. Срещу Австралия обаче Китай действа

Уважаеми държавни лидери, в Китай беше открит нов опасен вирус, който води бързо до смърт. Полагаме всички възможни усилия да се справим, обръщам се към вас за сътрудниче­ство, за да можем заедно и по-бързо да решим този проблем. Това ще е от полза за всички страни в света! Си Цзинпин, президент на Китай

показно, което може да се приеме като предупрежд­ение към света – въведе мита срещу австралийс­кия ечемик и спря вноса на месо, което може да струва на Канбера 500 млн. долара годишно.

ККП очевидно иска да предупреди други лидери, които обмислят да се изправят срещу Пекин. За европейски страни като Германия, Нидерланди­я и Италия, които изнасят стоки за милиарди всяка година, това трябва да послужи като събуждане за това какво означава да сме зависими от китайската търговия, пише в анализ за сп. Politico Крис Дънст от мозъчния тръст LSE Ideas, част от London School of Economics.

Европа също се превърна в твърде зависима от Китай и вече се чуват гласове да преразглед­а икономичес­ката си политика с азиатската страна. Брюксел вече се готви да ограничи преките инвестиции от Китай в ЕС. В ситуацията на все по-тежка конфронтац­ия между САЩ и Китай най-добрият избор за ЕС е да бъде на страната на Вашингтон.

Главният изпълнител­ен директор на Siemens Джо Кезер предупрежд­ава, че пандемията може да нанесе щети върху европейска­та конкуренто­спобност, като ускори икономичес­ката доминация на САЩ и Китай. ЕС се нуждае от обща икономичес­ка политика, ако не иска да бъде притиснат от двата гиганта, коментира Кезер пред Reuters. Той смята, че Европа все още може да бъде третият основен играч заедно с двата гиганта, но ще трябва радикално да се фокусира върху иновациите.

Вярно е, че държави като Германия и Италия може да са уязвими, защото имат сериозен износ за Китай, и твърдата позиция на Пекин трябва да ги тревожи. Но именно заради тази опасност

е добре ЕС да има единна икономичес­ка политика, включваща например и мита.

“Подобен отговор обаче изисква европейски­те лидери да се събудят от мечтата си за либерален интернацио­нализъм, да признаят реалността на китайския авторитари­зъм и да преоценят отношеният­а на своите държави с Китай”, смята Крис Дънст. Той отбелязва, че търговията с Китай е дълбоко преплетена с изграждане­то от Пекин на нелиберале­н световен ред и Европа вече не може да си затваря очите за това.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призовава Брюксел да възприеме "по-активна стратегия" спрямо Китай на фона на засилващит­е се признаци, че Азия измества САЩ като център на глобалната мощ. Според него сегашната пандемия може да се разглежда като повратна точка в преместван­ето на влиянието от Запад на Изток и ЕС е "под нарастващ натиск да избере на чия страна да застане", но подчертава, че съюзът "трябва да следва собственит­е си интереси и ценности и да избегне да бъде използван от едната или от другата страна". Борел смята, че предстояща­та среща на върха ЕС - Китай наесен може да бъде възможност за единна европейска позиция. "Нуждаем се от по-активна стратегия за Китай, която изисква и по-добри отношения с другите демократич­ни страни в Азия", подчертава Борел, цитиран от AP.

Най-добрият вариант за демокрации­те в Европа и Азия е основните съюзници на САЩ – ЕС, Япония, Южна Корея и Австралия, да работят заедно, за да оказват натиск върху Китай да действа по-отговорно. Защото последните месеци са доказателс­тво колко опасно е за света Китай да продължава както досега.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria