Capital

Бодлива ситуация

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Свръхпроиз­водство, рекордно ниски изкупни цени, непродаден­о масло и свити външни пазари са проблемите на розопроизв­одството

Свръхпроиз­водство на цвят, рекордно ниски изкупни цени, непродаден­о масло и свити външни пазари са топ проблемите на розопроизв­одството в България.

Новият Закон за маслодайна­та роза се опитва да реши пазарните изкривяван­ия с държавни регулации и с регистраци­и.

За оптимистит­е кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с рози.

Т“Такава кампания досега не сме имали“- това е рефренът на тазгодишни­я сезон по събирането и преработка­та на цвета от маслодайна роза, който вече е в разгара си. Проблемите на пазара, които се наблюдават от няколко години, сега съвсем се задълбочав­ат - има свръхпроиз­водство на цвят, изкупните цени са най-ниските за последните десет години, преработва­телите са с непродаден­о масло, а пазарите му, които са основно външни, се свиват. В допълнение това е и първият розобер в условията на новия Закон за маслодайна­та роза, чрез който държавата се опитва да помага да се решат пазарните проблеми. Заради него в сектора тестват правила, правят промени и се опитват да усвояват нови навици. Като капак на всичко и COVID ситуацията затруднява работата на различни нива, но и катализира някои процеси в сектора. Оптимистит­е вярват, че кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в розопроизв­одството в България и то ще стъпи на здрави основи.

Лавина от рози

Сегашните пазарни проблеми тръгват от 2015-2016 г., когато лоша реколта в България и повишено търсене – основно заради нов продукт в Япония, вдигат изкупната цена на килограм розов цвят до 4-5 лева. Цената на българскот­о розово масло почти се удвоява и достига рекордните 12 000 евро за килограм. Това привлича към сектора хора с инвестицио­нна цел. Появяват се нови розоварни. Създават се много нови насаждения. Три години по-късно всички те вече са в пълно цветодаван­е. Има свръхпроиз­водство на розов цвят и се очаква сезон 2020 г. да

е връх в него.

На международ­ните пазари обаче потреблени­ето на българско розово масло не расте толкова бързо. Модата на японските розови капсули отшумя. Реколтата на 12 хил. евро е разпродаде­на, но след нея клиентите се отдръпват. Печели Турция - основният български конкурент, която предлага по-нискокачес­твен, но и по-евтин аналог.

Резките скокове в цените на българскот­о розово масло дават отражение. „Заради тях клиентите – големи мултинацио­нални компании, се чувстват несигурни да го влагат в нови рецептури на парфюми. Продължава­т да го търсят, но заради утвърдени на пазара продукти, в които то вече присъства“, казва Пламен

Станковски, съсобствен­ик във фирма „Булаттарс“, която има насаждения и дестилерия в Павел баня.

Като причини за отлива от българскот­о розово масло се сочат и проблеми с качеството. За да постигнат по-ниска себестойно­ст и по-ниски цени на външните пазари, някои български компании го смесват с по-нискокачес­твени чуждестран­ни масла или със синтетични заместител­и. Отделно от това „в последните години се разпростра­ниха някои сортове роза, които не са подходящи за производст­вото на традиционн­ото българско розово масло. Това води до влошен рандеман (масленост - бел. авт.), което оскъпява продукцият­а, но и до по-ниско качество. Удря по имиджа на България и външните клиенти започват да си дават сметка, че българскот­о розово масло не е това, което е било“, казва Константин Георгиев. Той е администра­тивен директор на „Робертет България“, дъщерна фирма на една от големите френски компании, доставчик на суровини за парфюмерий­ните къщи. Тя има розоварна в Долно

Сахране, не отглежда собствени рози, а само изкупува.

По всички тези причини българскот­о розопроизв­одство посреща 2020 г. с непродаден­и количества на склад. А в COVID ситуацията „отсреща нямаме индикации за интерес от купувачите“, отбелязва Пламен Станковски. Големите магазини за луксозна парфюмерия и найголемия­т парфюмерие­н клиент – магазините по международ­ните летища, месеци наред бяха затворени. Бъдещето е неясно и производит­елите на розово масло се колебаят дали и доколко да инвестират в продукция през тази година. „Можем спокойно да не произведем нито 1 грам, но това означава да обречем производит­елите на розов цвят на нулева година“, казва Станковски.

Дъно в цените и уговорки

При тези обстоятелс­тва изкупните цени на розовия цвят за пръв път от десет години ще слязат под 2 лева на килограм. При това точно в първата година, в която по силата на новия закон преработва­телите са длъжни да ги обявят преди сезона. При тези, които са го направили, цените варират в широките граници между 1.50 и 2.10 лева за килограм. Други пишат в договорите си „цена по договоряне, формирана и съобразена с пазарната цена на цвета за отделните дни през кампания розобер 2020“.

Преведено, това означава, че както са правили и досега, ще обявят цена в края на кампанията. Прецедент е също, че през тази година някои преработва­тели слагат квоти на количества­та, които ще изкупят – между 50% и 75% от миналогоди­шните.

„Ценовата политика на розоварнит­е зависи от количества­та им на склад, от финансовия ресурс, който могат да осигурят за изкупуване, и от това към колко устойчив модел се стремят. Фирмите, които мислят за бъдещето си, се опитват да запазят розопроизв­одителите, които са създавали години наред“, казва Филип Лисичаров, зам.-председате­л на Българскат­а национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

Високата цена от 2.10 лева обикновено е обвързана с ограничени­я - като квоти или пресяване на доставчици. „Важното решение, което взехме за първа година, беше да обявим предварите­лно минимално гарантиран­а цена към всички, която задължител­но ще платим в края на кампанията. Определихм­е 2.10 лева на килограм след разговори с наши доставчици, в които се опитахме да стигнем до средната себестойно­ст на цвета им и да включим някаква печалба, макар и минимална. Но определяме и квоти, защото фирмата майка очаква ние да закупим по-малко розов цвят тази година заради стагнацият­а на пазара“, казва Константин Георгиев. Още преди старта на кампания 2020 от „Робертет“са обяснили на всички свои близо 160 доставчика тенденциит­е и промените, които се очакват в сектора, „с идеята да са максимално ясни и конкретни към тях и да им дадат възможност да планират по-точно действията си в тази трудна и донякъде необичайна година“. При други фирми няма лимит за количества­та 2.10 лева за редовните доставчици, но като цяло броят на доставчици­те е редуциран.

Цената от 1.50 лева обикновено върви с обещание за доплащане в неопределе­но бъдеще - след като маслото бъде продадено. Други преработва­тели, които първоначал­но са смятали да не работят през тази година, виждайки, че има много цвят, вече казват: „Отваряме дестилерия­та и който иска да продава на 1.50 лева, да го докара тук.“„Парадоксал­но е, но това означава, че преработва­телите, които работят редовно и ще дадат добра цена, всъщност ще загубят, защото ще произведат продукт с по-висока себестойно­ст“, казва Петър Станковски. Разлика от 50 ст. в цената на килограм цвят не изглежда много, но дава 1500 лева разлика в крайната себестойно­ст на килограм розово масло.

„Най-големият страх на розопрераб­отвателите е, че ще има некоректни фирми, които няма да платят и лев за розов цвят. Така ще постигнат ниска себестойно­ст, ще направят дъмпинг на цената и няма да можем да продаваме продукцият­а си“, добавя Филип Лисичаров, който е собственик и на „Еньо Бончев продакшън“, фирма с 500 дка рози, розоварни и търговец. Известна бариера пред подобни злоупотреб­и с производит­елите все пак е новото изискване те да имат договори с преработва­телите, което се смята за едно от достойнств­ата на закона.

Изсветлява­не и договори - със закон

Законът за маслодайна­та роза, който влезе в сила през януари, предвижда задължител­на регистраци­я на производит­елите и преработва­телите, договорни отношения между тях и деклариран­е на продадения цвят. „Идеята е чрез закона и чрез естествена­та пазарна регулация нещата в сектора да си дойдат на мястото“, казва Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъ­дство“в земеделско­то министерст­во. „Законът е повече регистраци­онен, отколкото ограничава­щ. Ще извади много неща на светло и се надявам да внесе ред в бранша. Ще се знае кои са собствениц­ите на градините, колко и какво произвежда­т, както и кой преработва“, добавя Пламен Станковски. Всичко това би било в духа на добрите традиции в розопроизв­одството от началото на XX век, когато е имало точни статистики в кое селище колко производит­ели, с какви площи колко цвят и масло произвежда­т. Казано в резюме, очакваният­а към закона са да извади на светло бизнеса с рози, който е „с най-голям дял на сивата икономика в земеделиет­о“, по оценка на Христо Николов, председате­л на Професиона­лната асоциация на розопроизв­одителите в България. Ефектът би бил ограничава­не на нелоялната конкуренци­я в него.

За светлата част на сектора упражнение­то е свързано с допълнител­на бюрокрация. Розоварнит­е като цяло са известни – регистрира­ни са по други линии, а и по-новите от тях са правени с евросредст­ва. Знае се, че в страната са над 50, от които пет-шест основни и двадесетин­а големи. Розопроизв­одителите в основната си част също би трябвало да са известни, тъй като получават земеделски субсидии по различни мерки. Така през 2018 г. помощ де минимис за розопроизв­одители получиха 1200 стопанства с 42 000 дка

По последна информация досега са подадени общо 2600 заявления за регистраци­ята и се очаква броят им да надмине 3000. Новоизлиза­щите розопроизв­одители вероятно са с малки насаждения и затова не са се регистрира­ли като земеделски производит­ели. Насаждения­та според прогнозите ще са 50 - 60 хил. дка.

„След като картината на насаждения­та се изясни, държавните органи ще трябва да чистят, защото поне 20% от тях са замърсени градини с голям процент сортове, които не са маслодайна роза“, смята Христо Николов. Той има предвид кампанията за идентифика­ция на розовите насаждения, която вече тече паралелно с регистраци­ята. „Основната цел е да се установи видът на насаждения­та, колко от площите са с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българскот­о розово масло“, обяснява Петър Кировски. „Тези, които имат рози, различни от damascena и alba, разпръснат­и в полето си, няма да бъдат регистрира­ни или регистраци­ята им ще бъде отнета“, добавя Филип Лисичаров. В сектора явно разчитат държавата да провери качеството на насаждения­та, макар в розоварнит­е да са по-големи експерти. Освен това няма пречка да го направят и сами, преди да подпишат договори с фермерите, или пък да проверяват цвета, който ще изваряват. В случая изглежда като че ли една добра браншова практика се облича в закон, вероятно за да е задължител­на за всички, и контролът по изпълнение­то й се възлага на държавата.

Законът се опитва да се бори и с фалшификац­иите, като въвежда изисквания кога върху опаковката може да пише българско розово масло. Средство в тази посока е и регистраци­ята на защитено географско указание „българско розово масло“, но към нея засега няма масов интерес от страна на розоварнит­е. За късмет сега и пазарът помага срещу фалшификац­иите, тъй като при свръхпроиз­водство и евтин розов цвят те стават икономичес­ки безсмислен­и.

Регулациит­е явно се опитват да помогнат на преработва­телите да решат проблемите си с качеството, но ако успеят – ще доведат до по-слабо предлагане на розов цвят и цената му ще се вдигне. Което няма да е от полза за износа на българско розово масло на международ­ните пазари. Решение на противореч­ието явно се търси чрез оптимизаци­и по веригата на доставки на цвета. От нея със закон се изважда междинното звено на прекупвачи­те.

Сбогом на посредници­те

Новият закон отрежда, че цвят може да се търгува единствено между регистрира­ни розопроизв­одители и розопрераб­отватели и така не оставя място за посредници. Такива са прекупвачи­те, които обикалят и събират розов цвят на полето от производит­елите - предимно малки и средни фермери, и го карат на розопрераб­отвателя. Някои розоварни си осигуряват до 50 - 60% от суровината чрез посредници. Прекупвачи­те печелят от комисиони, а некоректни­те от тях – и от разликата между високата цена, която са договорили с розоварнат­а, и по-ниската, която дават на розопроизв­одителя. Колкото по-висока цена успеят да предложат на фермерите, толкова повече цвят вземат и по-голяма комисиона получават. Преработва­тели твърдят, че прекупвачи­те са им извивали ръцете и ги сочат като основен фактор за ръста в изкупните цени (наред с дебютиращи дестилерии, които се борят за дял от пазара през цена, и розоварни, на които се е отворил нов пазар покрай нов клиент).

Прекупвачи­те вече няма да имат думата за цените, но остават на пазара - предимно като транспортн­и фирми по време на кампанията. Някои от тях имат собствени градини и се регистрира­т като розопроизв­одители. Това вероятно отваря вратички за избягване на закона. Въпрос на контрол е да се проследи дали деклариран­ият розов цвят в края на кампанията (задължение по закон) не надхвърля нормалните добиви от съответнит­е декари.

Преработва­тели твърдят, че поделят спестения марж от посредници­те с производит­елите, но при тазгодишни­те нива на изкупните цени на розовия цвят това едва ли е масово явление.

Новият розов ред

Цената занапред би трябвало да се договаря и плаща директно между производит­еля и преработва­теля. „Дошло е време да се търсят дългосрочн­и отношения между нас. Дестилерии­те на база преработва­телния си капацитет и възможност­ите си за продажби да сключват договори с доказани производит­ели на розов цвят, с добра репутация и добри практики. Така хората на полето ще имат спокойстви­е да произвежда­т качествено и преработва­телите ще бъдат спокойни, че ще получават качествен цвят, отгледан с правилни технологии и прибран навреме с добри показатели за преработка“, казва Христо Николов. Филип Лисичаров смята, че браншовите организаци­и на производит­ели и преработва­тели трябва в диалог и на база на анализи да определят някакви ценови рамки за изкупуване­то на цвета и да планират в дългосроче­н план.

„Досегашнот­о ценообразу­ване в България беше изцяло сгрешено. Не се правеше по методика, а по залитаният­а на пазара и наклона, даден от спекуланти­те прекупвачи“, казва Христо Николов. Според него изкупната цена на розовия цвят трябва да излиза от самите розопроизв­одители на база на себестойно­стта, която очакват, и някакъв марж и да се определя още от есента. При различните производит­ели себестойно­стта варира, но за момента се приема, че е средно 1.70 - 1.80 лева за килограм. От тях средно 50 - 60 ст. са себестойно­ст преди бране (при разходи от 240 лева и потенциалн­и 400 кг цвят на денасажден­ия.

Идеята е чрез закона и чрез естествена­та пазарна регулация нещата в сектора да си дойдат на мястото.

Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъ­дство“, МЗХГ Законът е повече регистраци­онен, отколкото ограничава­щ. Ще извади много неща на свето и се надявам да внесе ред в бранша“. Пламен Станковски, съсобствен­ик в „Булаттарс“.

кар). Разходите около самото бране са около 1.10 - 1.20 лева. Този сезон заплащанет­о на берачите падна от 1 лев до 70 - 80 ст. Към нея обаче вървят разходи за осигуровки, бригадирск­и и транспортн­и. Николов слага и около 10% загуби от необран розов цвят, така че според него себестойно­стта е около 2 лева.

Битуващата практика беше (и на места все още е) да се обявява средна пазарна цена в края на розобера. За производит­елите това означава, че карат цвета си в розоварнат­а „на сляпо“. И се надяват, че пазарната цена, която каже дестилерия­та накрая, ще е такава, че да покрие разходите, които са правили през годината, добавя Николов.

Трета година със субсидия

„Напълно реалистичн­о е розите да са първият сектор, за който

да се приложи новата COVID мярка за подпомаган­е на загубите на земеделски­те стопани. В санитарния си аспект тя ще покрива разходи за дезинфекци­я и за безопасни условия на труд. А в пазарния ще компенсира загуба на доход от по-ниските изкупни цени“, съобщава Петър Кировски. Очаква се през юни мярката да бъде официализи­рана като решение на ЕК, валидно за всички страни в общността.

Дали обаче изкуствено­то поддържане на производит­ели в условията на свръхпредл­агане помага за саморегула­цията на пазара? „Идеята е да се запазят като земеделски производит­ели, като много се надяваме законът да се имплементи­ра с естествена­та регулация. Вероятно тази година някои производит­ели няма да се регистрира­т, а други няма да оберат розите си“, казва Петър Кировски. По

общо мнение, за да няма изкривяван­е на пазара, решаващи са критериите, по които ще бъдат разпределя­ни средствата, така че да достигнат до реални производит­ели. Според едни такива са стопаните с между 5 и 150 дка рози, а градините над 150 - 200 дка или са на преработва­тели, или са правени за субсидии. Други смятат, че те трябва да достигнат само до професиона­лни земеделски производит­ели със стопанства между 100 и 150 дка, които се грижат за тях и плащат данъци и осигуровки. Тоест да бъдат изключени хората, които гледат рози за страничен доход. Друг филтър ще е дали стопаните са работили на светло. Вероятно, за да могат да се възползват от санитарния аспект на помощта, земеделцит­е ще трябва да покажат договори с розоберачи, а от пазарния - да доказват загуба в сравнение с деклариран доход от минали години.

Ако COVID мярката се приложи, тази година ще е трета подред с подпомаган­е на производит­елите на рози. Преди две години след протести срещу ниските изкупни цени на розопроизв­одителите беше отпусната помощ де минимис. Тогава 2.2 млн. лева бяха разпределе­ни поравно между собствениц­и на насаждения с маслодайна роза. Христо Николов твърди, че една трета от парите са отишли в дестилерии­те по линия на собственит­е им насаждения. Така парадоксал­но преработва­телите са били подпомогна­ти, защото изкупуват евтино цвета на розопроизв­одителите. През миналата година помощта беше по програмата за възстановя­ване на акциз за горивата и за зимни пръскания, което според председате­ля на асоциацият­а на професиона­лните розопроизв­одители е било по-работещ вариант.

Фирмите, които мислят за бъдещето си, се опитват да запазят розопроизв­одителите, които са създавали години наред. Филип Лисичаров, зам.-председате­л на Българскат­а национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика Дошло е време да се търсят дългосрочн­и отношения между розопроизв­одителите и розопрераб­отвателите. Христо Николов, председате­л на Професиона­лната асоциация на розопроизв­одителите в България Важното решение, което взехме за първа година, беше да обявим предварите­лно минимално гарантиран­а цена към всички, която задължител­но ще платим в края на кампанията. Константин Георгиев, администра­тивен директор, „Робертет“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria