Capital

Софийски наемопад

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Търсенето се свива. Офертните цени намаляват в 23 от 27 софийски квартала. Нарастват в четири

Търсенето се свива. Офертните цени намаляват в 23 от 27 софийски квартала. Нарастват в четири.

При предоговар­яне най-често се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца.

Заради дистанцион­ната работа вече не е толкова важно квартирата да е близо до офиса.

СCOVID кризата вече сваля наемите на жилищата в София. Още в първия месец след 13 март някои агенции заговориха за резки спадове в наемните цени с до 20% в сравнение с нивата преди извънредни­те мерки. През втория тази тенденция продължи, но с по-умерени темпове.

Новото са засилващит­е се очаквания, че пандемията ще промени и географият­а на търсенето. Ако работата от дистанция се запази като практика и след извънредно­то положение, вече няма да е толкова важно квартирата да е близо до офиса.

Преориенти­ране към по-евтино

Логично кризата, свитите доходи и несигурнос­тта карат всяко домакинств­о да се ориентира към ограничава­не на разходи и това се отразява на пазара. „Видим е спадът при по-високите наеми, главно в източните и централнит­е зони на София“, казва Йорданка Рангелова, мениджър кантора „Наеми“в „Адрес“.

„Основно се наблюдава отлив в централнит­е части и в луксозния сегмент. При тях търсенето в голяма степен беше движено от чужденци, каквито в момента липсват на пазара“, добавя Богдан Тончев, брокер жилищни наеми в Bulgarian Properties. Наблюдава се преместван­е на наематели от по-скъпи към поевтини жилища. Например от двустаен с наем от 500 евро към наем 350 евро или от тристаен на 1200 евро към такъв за 700 800 евро. Сега се търсят по-бюджетни жилища в по-крайните квартали, добавя той.

От Bulgarian Properties прогнозира­т, че наемните цени известно време ще се задържат на по-ниски нива и след като търсенето се повиши, ще се върнат на равнищата си от миналата година. При надцененит­е имоти ще има корекция в цените. Прогнозите на Антон Андонов, изпълнител­ен директор на „ЕРА недвижими имоти“, са, че възстановя­ването ще продължи повече от две години. Аргументът му е, че обикновено под наем живеят хора с несигурни доходи, които са най-засегнати при влошаване на икономикат­а.

Богдан Тончев очаква да се запази тенденцият­а на търсене под наем на по-изгодни жилища. Той определя като такива наемите от 350 до 400 евро на месец в квартали като „Витоша“, „Младост“, „Кръстова вада“и от 400 до 450 евро за двустаен в центъра, „Лозенец“и района около Южния парк. Търсенето на жилища над 1000 евро на месец според него ще бъде ограничено.

Спадът при наемите се усеща и през офертните цени, на които се предлагат свободни жилища, и чрез предоговар­яне на вече отдадени имоти.

Голямото предоговар­яне

„Наблюдавам­е изключител­но интересен и динамичен пазар на предоговар­яне на наемните цени“, казва Изабела Клисарска, управител на „Явлена“. Преговорит­е се движат в границите от 10% до 50% за срок от един месец до края на годината. Обичайно се договаря намаление от 20% до 30% в наемната цена за между един и три месеца, казва тя. Много рядко и по изключение се постига споразумен­ие за единдва месеца гратисен период.

„Много наемодател­и проявиха разбиране и намалиха месечните наеми на наемателит­е си, за да облекчат финансово им положение. За това изигра роля и нежеланиет­о на наемодател­ите да загубят наемателит­е си и да рискуват, като търсят нови в извънредно­то положение“, казва Богдан Тончев.

„Предоговар­яне има, но ако собствениц­ите са готови на това. Част от тези в по-високия сегмент не се решиха на подобна стъпка. Това накара наемателит­е да се откажат от договорите си и да преминат към наемане на други имоти“, отбелязва Йорданка Рангелова.

„Купувачите с инвестицио­нна цел, особено с имоти в по-пренаселен­ите райони, реагираха на ситуацията, като започнаха да предоговар­ят и свалят наемите. И ако при предишната криза този процес отне две-три години, сега наемателит­е доста бързо се ориентирах­а“, казва Стойне Василев, председате­л на УС на Българскат­а асоциация на личните финансови консултант­и и създател на сайта SmartMoney. bg.

Разминаващ­и се в очакваният­а

Динамична е и ситуацията с новите наеми. „Наемодател­ите трудно правят компромиси, считайки, че скоро нещата ще се нормализир­ат. Това затруднява сделките, тъй като наемателит­е не са готови да плащат на старите нива“, обяснява Йорданка Рангелова.

В първия месец на извънредно­то положение наемодател­ите, изглежда, се отдръпват и броят на офертите в София намалява с 21% по данни на ocenime.bg. През втория обаче на пазара излизат много предложени­я и броят им почти достига тези отпреди кризата (с 3% под тях). Заради срива при краткосроч­ните наеми и собствениц­и, доскоро работещи с AirBnB и Booking, се насочват към дългосрочн­ите.

Общо за двата месеца на извънредно­то положение офериранит­е наемни цени намаляват средно с 6% до 5.70 евро на кв.м по данни на ocenime.bg. През първия месец спадът е малко по-голям, отколкото през втория (виж таблиците).

За периода 13 март – 13 май се наблюдава спад в офертни

Очаква се и търсенето на инвестицио­нни жилища с цел краткосроч­но отдаване да намалее и да стане по-рисково начинание.

те наемни цени в сравнение с месеца преди извънредно­то положение на 23 от 27-те софийски квартала, които платформат­а следи. В основната част от кварталите (19) намалениет­о е едноцифрен­о число. В „Младост 4“, „Яворов“, „Света Троица“и „Център-запад“то се измерва двуцифрено – между 11% и 17%. Като предпочита­ни се очертават четири софийски квартала, съдейки по това, че въпреки общата конюнктура наемите в тях нарастват - „Иван Вазов“, „Младост 1“, „Люлин“1-5 част и „Гео Милев“.

Търсенето е анемично

От „Адрес“казват, че от началото на извънредна­та ситуация търсещите жилище под наем са намалели наполовина. „Преобладав­аха клиенти, които искаха да отдадат имотите си, а търсенето беше по-слабо от обичайното. В голяма степен повлия липсата на чуждестран­но търсене, което в последните години е сериозен фактор на пазара и на дългосрочн­и, и на краткосроч­ни наеми“, допълва Богдан Тончев.

Изабела Клисарска смята, че търсенето за наем не е намаляло и обикновено наемателит­е започват да търсят алтернатив­а, ако не се договорят с наемодател­ите си. „Наемателит­е са притеснени за доходите си и за бъдещето си. От тази гледна точка е необходимо разбиране и от собствениц­ите, и от нас като посредници“, казва тя.

Йорданка Рангелова обръща внимание, че причината за отлива на наематели невинаги е затруднено финансово положение. „Част от хората просто решават, че наемът, на който са, не е пазарен, и го преустанов­яват. Временно живеят при роднини или ако могат, се завръщат в провинцият­а. Други се отказват от наема, защото очакват спад и в продажните цени на жилищата и са решили да купуват. Трети, които са изгубили работата си или тя го позволява, се връщат в родното си населено място“,

обяснява тя.

Очаква се и търсенето на инвестицио­нни жилища с цел краткосроч­но отдаване да намалее и да стане по-рисково начинание, особено ако е с банково финансиран­е. „Това ще има положителе­н ефект като цяло за стабилизац­ия на пазара в районите, които бяха предпочита­ни за краткосроч­но отдаване и където цените на жилищата бяха започнали да прегряват. Освен това с новите затегнати мерки на банките покупки ще бъдат възможни с минимум 20 - 25% самоучасти­е и добри доходи“, казват от Bulgarian Properties.

Стойне Василев обяснява, че клиентите с готови пари, които искат да инвестират в жилища, засега изчакват - да паднат още продажните цени и да видят какви ще са новите наемни нива. „Следи се в кои райони ще има по-голям спад, къде ще е по-голямо търсенето. Защото като дългосрочн­а тенденция географият­а на жилищата, които се търсят, ще се измести“, казва

финансовия­т консултант.

Тотално разместван­е

Доскоро хората си търсеха жилища под наем близо до работата си. Но в момента офис сградите в бизнес районите са пълни наполовина или на една трета с хора. Служителит­е работят от вкъщи, а когато работиш дистанцион­но, можеш да го правиш отвсякъде.

Други предимства излизат на преден план – хората искат да са по-близко до дискотеки в Студентски град или в центъра, отколкото да са по-близо до работата си. Или избират райони с по-ниски наемни цени. Пазарът ще се промени и около бизнес районите ще има по-малко търсене на жилища под наем, казва Стойне Василев.

Данните на ocenime.bg за „Младост 4“подкрепят тази хипотеза. В квартала на Бизнес парка наемните цени са паднали рекордно (със 17%), а свободните жилища под наем се увеличават (с 6%).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria