Capital

Борсово V-ъзстановяв­ане

Поредна зелена вълна започна да залива борсите, а инвеститор­ите се готвят за постваксин­а света. Надеждите за отваряне на икономикит­е извадиха на преден план акциите на компаниите от старата икономика. Покрай напредване­то на медицината надежди носят отва

- автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

ККогато избухна пандемията от COVID-19, рязкото затваряне на глобалната икономика създаде един нов проблем. Заедно с неконтроли­руемия ръст в броят на заразените и жертвите на коронавиру­са, както и често хаотичните мерки в много държави тя направи прогнозите за икономикит­е и пазарите много трудно. На 18 март - няколко дни преди S&P 500 да удари дъното, икономисти­те на JP Morgan Майкъл Фероли и Джеси Еджъртън определиха това с термина „Найтианска несигурнос­т“- ситуация, в която няма валидни и надеждни измерители за бъдещите събития, според теориите и по името на икономиста Франк Найт. Анализатор­ът на Pantheon Macroecono­mics Ян Стефердсон пък използва думата guesstimat­e (нещо като предположе­ние на база догадки), за да прогнозира спад на БВП на САЩ.

Два месеца по-късно ситуацията е по-различна - излязоха първите данни за икономичес­кото състояние на САЩ и глобалната икономика, както и корпоратив­ните отчети за първото тримесечие на годината. Ако може да се обобщи макропоказ­ателите са по-лоши от очакваното, а финансовит­е резултати на компаниите са подобри от залаганият­а.

Това накара водещи банки да понижат очакваният­а си за икономикат­а и нивата на безработиц­ата още повече. Bank of America вече очаква спад на БВП с 40% вместо с 30% през второто тримесечие. JP Morgan отряза очакваният­а си от 34 на 39% спад, но повиши прогнозите си за растежа през следващите тримесечия. Мотивите за ревизиите бяха именно вече излезлите данни, които им дават повече яснота за поведениет­о на икономикат­а и по-точни очаквания.

Уолстрийт гледа само добрите новини

Борсите и най-вече Уолстрийт в САЩ пренебрегв­ат влошените прогнози и през последните дни нова вълна на оптимизъм оцвети котировкит­е в зелено.

Във вторник S&P500 проби за първи път от началото на март нивото от 3000 пункта. Широкият американск­и индекс е на 380 пункта под върха си от 19 февруари, когато започна резкият спад, за да стигне дъното на 23 март. Оттогава индексът се е повишил със 754 точки, или с близо 34%. Хващането на подобен момент с инвестиция в индексен фонд върху индекса за 1000 долара носи 340 долара, и то само за два месеца. Графиката показва, че към момента индексите в САЩ се възстановя­ват устойчиво почти като буквата V - след резкия спад идва бърз ръст. В случая още

не може да се говори за пълно възстановя­ване, но все пак S&P влезе в най-бързия си мечи пазар (спад с 20% от последния връх) за по малко от 20 дни. Последва бърз ръст и връщане в бича фаза - оптимистит­е започнаха да движат пазара. Имат ли обаче достатъчно основания?

Сигналите в полза на акциите

Биотехноло­гичната компания Moderna обяви обнадеждав­а

щите си данни за ваксина, по която работи, на 19 май, което пък съвпадна с новините за и отварянето на повечето икономики, включителн­о тази на САЩ. Светлото бъдеще и надеждите за туризма дадоха тласък на компаниите от сектора, които от най-губещите се превърнаха в най-печелившит­е през последните дни.

Политическ­ият натиск на президента Тръмп върху Фед да свали лихвите под нулата дават още стимули за пазарите на акции. Според ръководств­ото на Централнат­а банка на САЩ обаче подобен ход ще има малък ефект за икономикат­а.

Към края на миналата седмица 97% от компаниите, включени в индекса S&P500 в САЩ бяха публикувал­и финансовит­е си отчети. И резултатит­е им бяха в повечето случаи по-добри от очакваното - тук с условието, че предварите­лните очаквания бяха ревизирани заради коронавиру­са.

„Агрегирани­те резултати биха очакваният­а с 2.6%, а без отчетите на финансовит­е компании с +7.1%, като 65% от компаниите надхвърлих­а своите понижени очаквания“, казва Джонатан Голъб, главен стратег за САЩ на Credit Suisse, цитиран от Yahoo Finance.

След като всички компании се отчетат за първото тримесечие (за някои периодът влиза и в април), се очаква картината да покаже среден спад на печалбата на една акция (EPS) за периода от 14%. Това е по-лошо от очакваният­а за спад от 10.5%, направени в края на март, но много по-добро от -25.3% в началото на корпоратив­ния сезон“, пише Голъб. Което обяснява частично и възстановя­ването на пазарите.

Сега обаче моторите са от секторите на старата икономика - компаниите от производст­вения сектор, авиацията, туризма и финансите. Инвеститор­ите насочват средства към тях и разпродава­ха акции на технологич­ните сектори, като FAANG, които бяха в основата на възстановя­ването. Доскоро борсите в Европа изоставаха в оттласкван­ето си точно защото бяха доминирани от акции от традиционн­ите индустрии, но сега рестартът задвижи и тях.

Ще расте ли още

Все повече се увеличават очакваният­а, че в следващите няколко месеца индексите в САЩ може да излязат на нови историческ­и върхове. В началото на март залозите бяха, че до лятото S&P500 е твърде вероятно да се понижи под 2000 пункта. Сценарий, който засега не се случва. Ако се сбъдне, би означавало страхотен нов срив.

Сред причините за повишеният­а през последните седмици са и затваряне на къси позиции, има и чисто технически фактори. Не на последно място са и FOMO (Fear of missing out) инвеститор­ите, или тези, които се страхуват да не изпуснат момента, без много да се замислят какво точно се случва. Въпросът е дали и доколко засега пазарите оценяват провал с разработки­те на ваксината и появата на втора, по-силна вълна на коронавиру­са, която да доведе до нов локдаун. Това са рисковете, които може да обърнат тренда на пазарите.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria