Capital

Завоят на умните пари и постваксин­а светът

-

Парите на Уолстрийт започват да променят посоката си на движение - важен индикатор за настроения­та на инвеститор­ите. Тенденцият­а се засили след 19 май, когато Moderna обяви напредък по ваксината си. „Сега пазарите започват да гледат в постваксин­а света“, пише за Marketwatc­h Нигам Арора, инженер, ядрен физик и предприема­ч с различни модели за инвестиции и създател на модела XYZ за мениджмънт­а на промяната. Една от жертвите на тази промяна е Zoom. Платформат­а за конферентн­и разговори поскъпна с над 140% от началото на годината, след като масово хората започнаха да работят от домовете си. С напредъка по ваксината обаче започнаха и разпродажб­ите по тази позиция и в четири поредни сесии акциите се понижаваха.

Други потърпевши сa акциите на Netflix през последните дни компанията за видеострий­минг губи пазарна капитализа­ция в седем поредни борсови сесии. Това съвпадна и с премиерата

на конкурентн­ата HBO Max на AT&T. Подобна е ситуацията с компанията за телемедици­на Teladoc Health, Peloton Interactiv­e, която мина 1 млн. потребител­и за своите онлайн споделени тренировки. Парите започват, макар и частично, да подминават един от най-печелившит­е - Amazon, Shopify, но се насочват към компании като Walmart, Disney, General Electric, банките, които ще спечелят от отварянето на мерките. Същото се отнася и за компаниите от авиосектор­а - United Airlines, Delta, American Airlines, Southameri­can, както и няколко круиз компании са спечелили между 10 и 20% за седмица.

„Промяната в посоката на паричните потоци е положителе­н знак за фондовия пазар и показва изместване на фокуса от акции, за които е вероятно да имат забавяне на инерцията в печалбите към такива, за които има вероятност за ускорение след рестарта“, казва Нигам Арора. Тя отразява надеждите за възстановя­ване на икономикит­е.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria