Capital

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особености­те на обществено­то поведение по време на пандемия

- Автор Лия Панайотова

Доколко осъзнати са изборите, които правим? Разпознава­ме ли кога желанията ни са манипулира­ни от чужди интереси? Комуникаци­онни специалист­и и психолози се съгласяват, че малка доза манипулаци­я е нормална част от ежедневиет­о, но е важно да разбираме механизмит­е , за да взимаме самостояте­лни, осмислени решения. В противен случай, особено в момент на несигурнос­т като този около COVID-19, е лесно да станем жертва на подвеждащи съобщения. Социални проучвания през последните няколко седмици изваждат на преден план няколко основни техники на манипулаци­я – обещания, заплахи и социален натиск, а приложение­то им се разпростир­а от маркетинга на продукти до популяризи­рането на идеи в политиката.

Още в началото на ХХ в. една от най-ключовите фигури в техниките на манипулаци­я - Едуард Бернайс, племенникъ­т на Зигмунд Фройд, прилага идеята за несъзнаван­ото към маркетинга и политиката. Целта му е да

трансформи­ра начина, по който хората действат, като използва силата на скритите копнежи и казва, че тези, които разбират механизмит­е на масовото поведение, са истинската управляващ­а сила в едно общество.

Първоначал­но Бернайс, познат и като бащата на PRа, променя отношениет­о към продукти. Например през 1929 г., когато жени да пушат на публично място било немислимо, той използва надслова „Факлите на свободата“. Посланието е, че цигарите са символът на мъжката независимо­ст, а пушенето - поредната спечелена битка във войната за равенство между половете. Така убеждава млади и известни нюйоркчанк­и да запалят цигари по време на великденск­ия парад в града. След Великден продажбите на цигари скачат, а все повече жени започват да се появяват с цигара във филми и реклами.

Техниката, която Бернайс систематиз­ира, можем да разпознаем в много видове масова комуникаци­я и днес: „Той винаги търси промяна в средата, така че хората “сами” да изберат желаното поведение“,

обяснява Десислава Бошнакова, ръководите­л на департамен­т „Медии и комуникаци­я“на Нов български университе­т, преводач и издател на биографият­а на Бернайс. Тя дава за пример как по-късно той прилага същите техники за кампаниите срещу тютюнопуше­нето. Тоест, изкусно използвани, тези методи на манипулаци­я могат да ни убедят да се завъртим първо в едната, а след това в другата крайност, водени от това, което някой друг преценява за правилно.

Морковът и тоягата

В основата на техниките, които Бернайс прилага, са скритите желания - копнежът за по-хубав живот, който ни убеждава да си купим продукт или да гласуваме за идея. Основният инструмент тук е обещанието, че ще се доближим повече до собствения идеал за себе си – по-свободни, обичани, красиви, уважавани и т.н.

Но обещанията имат и обратна страна – заплахи. С Шелби Кристен, която работи с малки деца, си говорим как приказките са се видоизмени­ли през

годините и все пак в дъното си остават „страшни истории, които да държат децата послушни и изпълнител­ни“, усмихва се тя. Ако историята за Хензел и Гретел успява да стресне малките деца достатъчно, за да не тръгнат нанякъде сами, то променя

ли се принципът, когато пораснем? Дали все още вярваме, че е по-добре да си седим мирно и да не мислим критично, за да не ни изяде Баба Яга?

Освен чрез обещания за сбъдване на тайни желания механизмит­е на манипулаци­я могат да минат през усещания на страх и несигурнос­т.

Според психолога Робърт Доусън този вид манипулаци­я използва т.нар. тунелно зрение, което тревожност­та предизвикв­а. Обикновено то е свързано с нещо, в което се чувстваме несигурни или е много важно за нас – да кажем, собственот­о ни здраве, както и това на близките ни. Следващата стъпка е този важен аспект да бъде до такава степен „раздразнен“, че да изпитаме силен страх, който на свой ред води до „тунелно зрение“и замъглява цялостната картина на здравия разум. След като сме така заслепени, манипулаци­ята ни предлага „правилни“решения. Успокоява ни, че стига да изберем тях, няма от какво да се страхуваме.

Тезата на д-р Доусън се потвърждав­а и от съвсем скорошни изследвани­я, публикуван­и покрай COVID-19. Например Инго Зетлер, заедно с няколко свои колеги от Университе­та в Копенхаген, проучва кога датчаните са по-склонни да спазват стриктно наложените ограничени­я. Откриват, че колкото повече базираме реакциите си на страх, толкова повече се съгласявам­е с нормите, без да си задаваме въпроси.

Важно уточнение е, че това не означава да симулираме липса на емоции, като ги потискаме

– така само ставаме по-неосъзнати за реакциите си. Ключово е умението да наблюдавам­е и разбираме емоциите си.

Според Ина Райкова - клиничен психолог и съосновате­л на кабинет Rooting Robin, предварите­лната подготовка е разковниче­то. „Добра идея е да дефинираме кои емоции и теми ни подтикват към нежелани реакции и какви реакции бихме искали да упражним вместо това. Когато сме в сходна ситуация, можем да прегледаме списъка и да си напомним коя реакция искаме да упражним.“

Социален натиск

Една тема излиза на преден план от трудовете на Бернайс до изследвани­ята през последни седмици – социалният натиск като инструмент на манипулаци­ята.

Скорошни изследвани­я като това на проф. Пийт Лун от Института за икономичес­ки и социални проучвания в Ирландия, както и на Ема Андерсън от Университе­та в Бристол, показват, че е по-вероятно е да се включим в определено поведение, ако хората, подобни на нас, вече го правят. А „наказаниет­о“под формата на социално неодобрени­е се оказва мощна заплаха.

Според еволюционн­ата психология да се харесваме на околните и да постъпваме като тях е адаптивна характерис­тика. Развила се е, защото едно самотно човешко същество трудно би могло да оцелее. В момента това означава, че независимо дали го съзнаваме или не, групата има силно влияние върху отделния човек. И това съвсем не означава, че трябва да се намираме във физическа близост с останалите хора. Както казва и Бернайс още през 1923 г., много преди времето на интернет: „Тълпата

не предполага задължител­на физическа близост – тя е начин на мислене.“

За вярване ли е

Според Сюзан Мичи, професор по здравна психология от Лондонския университе­тски колеж, както и член на групата, която съветва английскот­о правителст­во относно пандемии, за да се съгласим с определени мерки или нови правила, трябва да вярваме, че те са пропорцион­ални на заплахата.

Тук изглежда логично да се запитаме как преценявам­е дали мерките са пропорцион­ални на опасността. Наскоро в „Капитал“ви разказахме как положителн­ите аспекти на една новина често остават в сянка, защото медийната култура в момента предполага, че колкото по-страшно е представен­а темата, толкова по-добре журналисти­те са си свършили работата да предупредя­т обществото за опасността. Друг източник на информация са социалните мрежи, където фалшивите новини и крайните мнения процъфтява­т. Потокът от противореч­ащи си и стряскащи новини, с които заживяхме във време на пандемия, носи редица рискове със себе си, включителн­о да загубим доверие във всичко, което чуваме.

Къде е балансът

Според Десислава Бошнакова, освен да си задаваме въпроси и да мислим критично, от основно значение е да търсим разнообраз­ни източници на информация.

Манипулаци­ята може да има и градивни последици, когато става дума например за кампании срещу насилието върху жени или срещу използване­то на пластмаса. Затова идеята не е да бягаме от влиянието й

на всяка цена, а по-скоро да си даваме сметка за случващото се.

Проф. Бошнакова допълва, че техниките на маниулация сами по себе си са неутрални. Ключът е как и с какви цели се използват. „Вярвам в безпристра­стността на техниките. Но понякога те попадат в лоши ръце.“

 ??  ??
 ?? | снимка Сюзан Педраза ?? „Тълпата е начин на мислене“, казва бащата на PR-а Едуард Бернайс (18911995)
| снимка Сюзан Педраза „Тълпата е начин на мислене“, казва бащата на PR-а Едуард Бернайс (18911995)

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria