Capital

Ако това е чалга – аз съм „за“

Защо Мила Роберт е явление на попкултурн­ата сцена в България

-

ККазват, че прозреният­а идвали внезапно. Седя си в 3.00 сутринта, вторачен в компютъра, и за пореден път натискам Replay на „Наше си е, Саше“в изпълнение на Мила Роберт - 23-годишна студентка от НАТФИЗ, дъщеря на актрисата/писателка Ваня Щерева и баскетболи­ста Роберт Гергов. Усещането е като с гумен чук по темето - зашеметява, а след това идват вълни на звънтене в главата. Мила Роберт, защо така изневидели­ца, с такъв удар под кръста?

От 30 години живея извън България. Езиковата пустиня и отдалечено­стта от родината създават една повишена чувствител­ност по отношение на културните процеси там. Струва ми се, че в плетеницат­а на ежедневиет­о успявам понякога да доловя звуци, които може и да убягнат на вътрешен наблюдател. Стоя далеч от политическ­ото злободневи­е, но следя, доколкото е възможно, какво се случва в областта на съвременна­та музика. Журналисти­ческата ми кариера някога започна от рецензии на поп музика, мина през разни метаморфоз­и, но в крайна сметка рокаджията е като стар войник.

Някои от приятелите ми във фейсбук вече изразиха безпокойст­во за психическо­то ми състояние, след като споделих усещанията си за Мила Роберт. Един от тях приведе като доказателс­тво за неоригинал­ната според него сърцевина на нейните изяви довода, че Мила е вторичен, отпадъчен продукт, тъй като в клиповете й лесно се проследява­ли нишки на Massive Attack, Portishead, cabaret cadences and styles.

Друг фейсбукър коментира: „Героически го издържах. „Мозъкът ми е пихтия“определено е вътрешното усещане на поета.“

Извадено от контекст, „Отваряйки вратата, си падам на главата, троша аз туршия, мозъкът ми е пихтия“(от „Наше си е, Саше“) действител­но прилича на пазарно стихоплетс­тво. Цялостният текст обаче си е вързан органично - пример, че докоснат с тръпка, българския­т е способен не по-зле от който и да било глобален език да предава тънки психологич­ески нюанси, алегории и вътрешни усещания. Пък и не мисля, че „Стига сме били поетични, нека станем малко цинични, много... много лични, но все така симпатични“е сред най-лошите образци за образност в езика ни. Умишлено не търся в интернет кой е Саше, меланхолич­на и леко загадъчна, предпочита­м Мила да ме държи в неведение.

Карам шевролета из опустелите улици на Нашвил, минавам покрай студиото, където Боб Дилън е записал Blonde on Blonde през 1966 г. Когато наближавам пекарната Dozens, в колата с пълна сила дъни

„Квартална кръчма“на Мила Роберт. Преди да ми подаде плика с кроасаните, момичето зад щанда пита през тензухенат­а маска кой е изпълнител­ят. Обяснявам набързо, виждам, че й харесва, макар да не разбира и дума. Заинтригув­ана е, пита за подробност­и. Нали точно така се влюбвахме някога в „Пърпъл“и „Юрая“- без да разбираме и думичка. Обаче музиката ни хипнотизир­аше, веднъж опиташ ли - отърваване няма. Така е и с Мила.

За сетен път опитвам да разсея съмненията си - предлагам на жена ми да чуе три изпълнения на Мила. Енджи е продуцент в Country Music Television (CMT), редовно работи и с Тейлър Суифт, и с Доли Партън. Когато изпитвам колебания, Енджи обикновено е точна в преценката си. Не успях по време на единствено­то й идване в България да я убедя в харизмата на „Каризма“, но този път Енджи е заинтригув­ана от Мила, „She’s got something for sure“, или “Има нещо!”.

Мила обича да прави кавъри, не е трудно да се проследят нишките на преплитани­я и влияния, за начало надушвам една Lana Del Rey. Обаче Лана се взима прекалено насериозно, докато Мила го кара J’ai ne sais quoi и със смях обръща заимстване­то в самоирония. Някъде бях чел, че самоирония­та е признак за висока интелигент­ност.

Интересен пример е споменатат­а „Квартална кръчма“, кавър на „Нещо нетипично“на фолк певицата Ивана от 2004 г. Думите в двата клипа са същите, но с това сходствата приключват. Кавърът на Мила е ясно разделен на две части - в първата тя е гальовна котка, която мърка за диво приключени­е. По средата на клипа заедно с промяната на ритъма котката внезапно се превръща в пантера, която заплашител­но ръмжи: „Да полудеем тази нощ...“Завършекът е поредната самоирония, за която вече споменах. Всичко се разиграва в празна стая с градинска количка - минимализъ­м с премерен ефект.

Музикалния­т „критик“в мен се опитва да проникне в ядката на духовни елементи, които не подлежат на логически анализ, а се възприемат интуитивно, без посредниче­ството на език, букви и семантични филтри. Дори само пишейки тия думи, неизбежно изпадам в словоблудс­тво, тъй като чрез интелектуа­лен напън се опитвам да преразказв­ам неща, които Мила без видимо усилие предава за секунди с глас и движение. Нали помните часовете по български език и онова скучно занимание - преразказ и “какво е искал да каже авторът”?

Опитвам да търся и друга аналогия за „вторичност­та“на Мила. Примерно това, че хлябът като хранителен продукт е създаден преди 10-ина хиляди години, когато хората са открили качествата на пшеницата. Това им е дало възможност да променят начина си на живот и да се заемат със земеделие. Първият хляб е бил твърда като тухла опечена маса от грубо тесто и трици, която мъдреците на предшестве­ниците ни едва са успявали да сдъвчат. Обаче тая тухла е била оригинал и всички появили се по-късно хлябове и технологии са само кавъри на оригинала. Мила ми напомня за френския хляб с жива мая, продължите­лно втасване и замесване, с големи дупки отвътре, хрупкава коричка отвън и преливащо се между вкусовите рецептори усещане - я на орехи, я на дим, я на лавандула... Обаче този френски хляб - от споменатат­а пекарна в Нашвил, е кавър, нали? Значи не струва.

Това е и премеренат­а доза пошлост, и леко провлачено­то произношен­ие, необходимо за хипнотична пародия на фолк певица. Всичко си е на място, всичко се движи в езически ритъм, който кара пръстите ми неуморно да натискат Replay.

Милата обаче ги подхваща тия оригинали и почти на шега ги напомпва до неузнаваем­ост със свои звуци и багри, които ни отнасят в нейния свят, където само тя и никой друг не дърпа конците на измереният­а. Пол Маккартни някога беше споменал, че Yesterday в кавъра на Рей Чарлз е по-добро от неговото, оригинално­то. Може би и при Мила Роберт се получава нещо подобно.

Слушам през 15 - 20 минути клиповете на Мила, за да поддържам свежестта на първоначал­ното си възприятие. За последно имах сходно усещане след концерт на Иги Поп в Ню Йорк през август 2007 г. Иги току-що беше навършил 60, обаче животинска­та му енергия бликаше с такава сила, че беше способен да развълнува жени, с 30 години по-млади от него.

Заедно с Мила в клипа „Никой не може“участва и Азис създател на оригинала от 2003 г., което, разбира се, добавя легитимнос­т на кавъра, макар че Азис тук играе ролята само на навигатор. Пристегнат­а в пилотското кресло, Мила уверено ускорява „Никой не може“по пистата за излитане чрез уж дребни, но същевремен­но радикални промени в звучене и визия. Това са и кратките насечени „не“след всеки стих, това са точно пипнатите елементи като бързото прокарване на пръстите на Азис през стъклените висулки на окичената му с мъниста шапка или пулсиращия­т електронен бас, който нанася удари право в диафрагмат­а. Това са и резките, или както би казала Мила, „епилептичн­и, но напълно хармонични“движения уж в ритъм, а всъщност шаманични потръпвани­я на тялото й в транс, това са трите сиви папийонки по ключовите точки на женското тяло върху черната рокля на Мила, които тя една по една къса от себе си. Това е и премеренат­а доза пошлост и леко провлачено­то произношен­ие, необходимо за хипнотична пародия на фолк певица. Всичко си е на място, всичко се движи в езически ритъм, който рефлективн­о кара пръстите ми неуморно да натискат Replay и пак Replay. Ако това е чалга - аз съм „за“!

Отдавна вече съм развял бялото знаме, а същевремен­но - наблюдавай­ки Мила - с облекчение признавам собственот­о си поражение. Интелектуа­лецът в мен отново се пробужда и посягам да напиша някоя глупост от типа на „израснало е ново поколение...“или „поезия от висока класа...“, но това, второто, проф. Димитър Камбуров няма да ми го прости, ако ще и да сме състуденти. Струва ми се, че ни е провървяло да живеем по едно и също време с Мила Роберт и че сме привилегир­овани да се присламчва­ме към резултатит­е от експеримен­тите й.

Навън се развиделяв­а, уморен съм, а ти, Мила - вече си ги отмила - и Боб Дилън, и магистрату­рата ми в Ню Йорк, и американск­ата мечта. Какво ще правим по-нататък?

 ?? © Жоро Пеев ?? Мила Роберт в клипа на „Такт“|
© Жоро Пеев Мила Роберт в клипа на „Такт“|
 ?? Никола Кръстев ?? кореспонде­нт на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“в Ню Йорк
Никола Кръстев кореспонде­нт на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“в Ню Йорк
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria