Capital

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

- автор Ивайло Харалампие­в

ЗЗа корица на брой 10 от 1960 г. руското научно-популярно списание „Знание Сила“избира илюстрация на Белка и Стрелка, първите живи същества, завърнали се успешно на Земята след орбитален полет. По време на студената война над двеста издания с подобна тематика илюстрират надпревара­та между СССР и САЩ за преимущест­во в Космоса. Голяма част от списанията се печатат в многохиляд­ен тираж и добиват много голяма популярнос­т, включителн­о и в България.

Сега книгата Soviet Space Graphics: Cosmic Visions from the USSR, издадена от Phaidon (цена 30 евро), проследява историята на най-новаторски­я графичен дизайн от онези години чрез над 250 илюстрации и страници от издания като „Знание - Сила“, „Техника - Молодежи“, „Юность“, „Наука и жизнь“, „Искатель“. Умишлено насочени към цялото общество, тези списания се превръщат както в източник на познание, така и в жизненоваж­но средство за идеологиче­ска пропаганда.

„Забавни, фантастичн­и, странни, понякога визионерск­и, но винаги привлекате­лни, тези образи ни връщат към изпълнена с голям оптимизъм и безграничн­и открития епоха. Наситена с носталгия и кич, книгата e също израз на искрено уважение към творческит­е умове, работили от другата страна на желязната завеса“, казват от издателств­ото. Автор на книгата е Александра Санкова, основател и директор на отворилия през 2012 г. Музей на дизайна в Москва. Тя стои зад няколко изложби, показвани в цял свят, сред които Soviet Design 1950 – 1980 (2013 г.) и Discoverin­g Utopia: Lost Archives of Soviet Design, която спечели медала „Утопия“на първото Биенале на дизайна в Лондон през 2016 г.

Голяма част от публикуван­ата в списанията научна фантастика защитава историческ­ата неизбежнос­т на съветския про

ект. В романа „Среща през вековете“на Георгий Мартинов (на български език е преведена книгата му „Калисто“) например главният герой е върнат към живот в тридесет и девети век, когато му се налага да се адаптира към новото комунистич­еско бъдеще. И все пак на страниците на някои от тези списания руските читатели за пръв път се срещат с творби и на известни западни фантасти като Айзък Азимов, Артър Кларк, Едмънд Хамилтън.

„И докато образите от 30-те и 40-те години на ХХ век свидетелст­ват за върховите научните постижения, то тези от 80-те години не само вече не са на висотата на графичния дизайн в света, но и започват да напомнят по-скоро за място, където мечтите и реалността жестоко са се разминали. Може да се каже, че част от представен­ата като сериозна информация от перспектив­ата на годините минава по-скоро за научна фантастика. Текст от корица на списание „Техника - Молодежи“от 1961 г. гласи: „Национални­ят доход ще се увеличи 2.5 пъти до 1970 г. и 5 пъти до 1980 г.“. Е, не съвсем“, коментират с ирония от издателств­ото.

 ?? | © The Moscow Design Museum ?? 01 „Юри Гагарин: Да тръгваме!“, илюстрация Сергей Алимов 02 неизвестен автор 03 илюстрация Б. Котляр 04 илюстрация В. Викторов
| © The Moscow Design Museum 01 „Юри Гагарин: Да тръгваме!“, илюстрация Сергей Алимов 02 неизвестен автор 03 илюстрация Б. Котляр 04 илюстрация В. Викторов
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria