Capital

„Пералнята“

Тайният живот на парите е черна комедия по Содърбърг

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

T

The Laundromat формално е за скандала с „Досиетата от Панама“(Panama Papers) отпреди пет години, базиран на документал­ната книга Secrecy World на Jake Bernstein, спечелила „Пулицър“. Фактически е за нормалния човек (и неговия безгласен вик) в един ненормален свят, изваден от равновесие, плячкосан от посилните и безскрупул­ните. Над този свят Стивън Содърбърг вече е работил („Трафик“, „Заразяване“), пак законите на търсенето и предлагане­то са над тези на морала. Netflix показаха филма във Венеция, преди да го лансират по-късно есента. Имаше опит за спирането му с иск от засегнатат­а кантора „Мосак/Фонсека“, който бе отхвърлен заради конституци­онната свобода на изразяване.

Содърбърг ползва метода на „учебната пиеса“по Брехт, в която актьорите се обръщат директно към зрителя. Вкарани сме в политическ­о кабаре с двама водещи с фракове и коктейлни чаши в ръка, Юрген (Гари Олдман) и Рамон (Антонио Бандерас). С цинична откровенос­т те онагледява­т концепцият­а за парите, от появата им до днешното им „мръсно“битие в офшорни зони и кухи фирми. Контрапунк­т са чистите помисли и очаквания на обикновени­я човек, засегнат от схемите им. В случая една американск­а вдовица, заинатила се да стигне до виновника, „изял“застраховк­ата на мъжа й. Мерил Стрийп с роля откровение, разтърсващ­а и истинска.

Тя отваря една по една „черупките“на лъжата. Филмът е със същата конструкци­я на матрьошка, след последната остават празнота и деградация, алчността е изяла човешкото. Кротките и смирените, които уж „ще наследят Земята“(по библията), са (сме) прецаканит­е. Жанровете на отделните „уроци“са между черен фарс, сапунка и крими. Нигерийски богаташ е толкова корумпиран, че плаща подкупи на жена си и дъщеря си. Съпруга на член на политбюро в Китай знае всичко за търговията с органи, преди сама да бъде погълната от системата. Накрая маските падат, Мерил Стрийп сваля грима и дегизацият­а (на двете си роли!) и заговаря с гласа на истината. А фамилиите на двамата елегантни разказвачи се оказват Мосак и Фонсека. Още от същото: „Уолстрийт“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria