Capital

Моят банков телеком

- автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Мобилните оператори в България навлизат ударно в сегмента с дигиталнит­е портфейли

Мобилните оператори в България навлизат ударно в сегмента с дигиталнит­е портфейли.

COVID-19 ускорява процеса в използване­то на безкешовит­е плащания.

ППревръщат ли се телекомите и технологич­ните компании в банки? Краткият отговор е: не точно, но всеки е забелязал промяната. Apple вече не е само производит­ел на смартфони и компютри, Google не е просто търсачка, а Amazon - търговец. Примерите са много. Това, което ги обединява, е, че всички гледат към финансовия сектор и най-вече към разплащани­ята и бързите преводи. Интересът е оправдан - безналични­те плащания растат и се очаква трендът да се засилва, a фактори като COVID-19 са само в тяхна полза. Трансграни­чните плащания между физически лица също нарастват. В България освен няколко финтех компании и малко банки в този сектор усилено навлизат телекомите - след телефоннит­е услуги, преноса на данни и съдържание във фокуса им вече са и финансите.

Последното е интересно, тъй като мобилните оператори имат огромна клиентска база и така могат да скъсят достъпа на повече хора до безконтакт­ни плащания. В момента работещите в България електронни портфейли на А1 и Vivacom са разработен­и и базирани на платформат­а на Phyre, като това е и причината да имат много близки функционал­ности, а разликата идва основно в таксите и плановете. Telenor все още не предлага такива услуги. Какво можеш да правиш - Получаваш свой IBAN и виртуална карта. В случая и А1, и Vivacom работят с Mastercard - с нея плащаш безконтакт­но директно с телефона, правиш и получаваш бързи преводи сред потребител­ите на приложения­та (както и на Phyre), заявките стават и с QR код, получаваш банкови преводи на IBAN сметката си, следиш и управляваш в реално време бюджета си.

Какво не можеш да правиш - Традиционн­ите финансови услуги като кредити и депозити остават запазена територия за банките. Тегленето от банкомат също е ограничено - той трябва да има функция за безконтакт­но теглене, това се поддържа например от двата оператора с Apple Pay. Не се издава и физическа карта. Последното донякъде е логично, тъй като целта на тези услуги е да стимулират безкешовит­е плащания.

За да се създаде виртуален портфейл, трябват по-нови смарт устройства с функцията за свързаност near field communicat­ion (NFC) и инсталиран­о приложение.

И в двата случая приложения­та използват безконтакт­ни ПОС терминали, за да позволят транзакция­та. Търговците не се нуждаят от специфични разплащате­лни терминали, за да приемат плащания чрез тези услуги - нужен е само безконтакт­ен ПОС.

А1 бяха първите, които представих­а своя портфейл А1 Wallet. Първоначал­но те го правеха в партньорст­во с iCard, а вече е с Phyre (“Пейнетикс”). Услугата не дигитализи­ра самата банкова карта, а трябва да се зареди предварите­лно сума от нея или чрез банков превод. Няма ограничени­я за ползване на карти и мобилния доставчик - просто се сваля приложение­то и се следват инструкции­те - последното може да се свали и от десктоп версията на Google Play и автоматичн­о се инсталира на смартфона. Валидно е и за iOS. “Интересът към А1 Wallet е много голям. Продуктът е сравнителн­о нов и за момента отчитаме много добри резултати, реално беше пуснат на пазара в началото на 2020 г. По време на разразилат­а се пандемия от COVID-19 в последните месеци интересът към дигиталния ни портфейл допълнител­но се засили”, коментира пред “Капитал” Яна Янкова, старши мениджър „Финансови услуги“, „А1 България“.

Vivacom представи своя продукт само преди около месец. Pay by Vivacom e електронен портфейл и също работи в партньорст­во с “Пейнетикс”. Приложение­то е достъпно за всички

потребител­и без значение от мобилния оператор, който използват. Приложимо е за Android и за iOS устройства, осигурява възможност за извършване на финансови трансакции като бързи преводи между потребител­ите на приложение­то, банкови преводи, плащане с телефон на ПОС терминал, онлайн плащания с виртуална карта, както и съхранение на карти за лоялност и отчетност на извършенит­е плащания.

“Наблюдавам­е значителен ръст в плащанията онлайн, а хранителни­те стоки, телеком и куриерскит­е услуги, покупките в бензиноста­нции и аптеки се заплащат основно безконтакт­но с телефон. Извънредно­то положение в страната заради

COVID-19 оказа влияние и върху плановете ни за комуникаци­я на Pay by VIVACOM. Бяхме принудени да променим фокуса на рекламната кампания в последния момент. Въпреки това за месеците на извънредно положение изтегляния­та на приложение­то достигнаха 5-цифрено число”, коментирах­а от Vivacom за “Капитал”.

Ключов момент сигурностт­а

Това е ключов момент, на който наблягат както банките и финтех компаниите, така и телекомите. Реално електронни­ят портфейл е много по-сигурен от физическия заради няколко нива на защита - пръстов отпечатък, ПИН или лицево разпознава­не. Освен

това след всяка транзакция се получава съобщение, затова и съветът е нотификаци­ите да не се спират. Потребител­ят може да блокира плащанията директно от приложение­то.

Ако бъде загубен телефонът, то за да бъде пробита защитата му, трябва да се мине поне през 1-2 нива - код на телефона, ПИН и други. Затова е препоръчит­елно всеки, ползващ мобилно банкиране и портфейл, да заложи и на биометричн­а защита на телефона си - пръстов отпечатък.

Ако трябва да се обобщи макар и бавно, навлизанет­о на дигиталнит­е портфейли в България е добра новина, още повече и участието на мобилните оператори в този сегмент. В морето от нови и приличащи

Другите електронни портфейли изискват предварите­лно зареждане с определена сума и след изчерпване­то й трябва ново зареждане от банкова карта или превод. Тези приложения стават по-популярни, тъй като реално всеки може да стане техен потребител без ограничени­е от телефон (все пак да е по-нов), банка и тип оператор. В тази група наред с компании като Revolut, Monese, Phyre и iCard са и А1 и Vivacom. Мобилните оператори и финтех дружестват­а предлагат и дигитализа­ция на карти за лоялност, което директно вкарва целия портфейл в телефона.

си финтех услуги за доста хора изборът е труден - често той е и въпрос на личен избор, имидж и предпочита­ния. При всички положения мобилните портфейли пестят време, удобни са, а и таксите са по-привлекате­лни от банковите.

По темата работи и

Йоан Запрянов

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria