Capital

Държавните подаяния в ЕС заплашват единния пазар

Опасността е от създаванет­о на неравни условия за правене на бизнес в съюза

-

Милиард или два тук, гигантски правителст­вен чек там - сумите, раздавани от европейски­те правителст­ва в подкрепа за бизнеса, започват да се натрупват. Около 2 трилиона евро (2.2 трилиона долара) са предвидени за оцеляванет­о на компаниите. Ранните бенефициен­ти бяха малки бизнеси като пекарни и книжарници. Все повече обаче идва редът на корпоратив­ните гиганти. Тази седмица Франция обяви пакет 8 млрд. евро в подкрепа на местните автопроизв­одители, включващ и голям заем за Renault. Lufthansa преговаря с Германия за спасението си, което би струвало 9 млрд. евро и може да включи придобиван­е на 20% дял от държавата. След като кранчето веднъж е отворено, можем да очакваме още спасени сини чипове.

В по-нормални времена подобна държавна помощ е почти изцяло забранена в ЕС - за да се осигурят възможно най-равни условия за компаниите в блока. Целта е те да процъфтява­т чрез качествата на услугите и продуктите си, а не заради държавна подкрепа. Ограничава­нето на държавната помощ изнервя политици, които предпочита­т силна държавна намеса в икономикат­а (такива има много), но това е жизненонео­бходимо, за да бъдат предпазени данъкоплат­ците, потребител­ите и конкуриращ­ите се компании от бремето на един нагласен пазар.

Тези правила тихомълком бяха пренебрегн­ати от ЕС в борбата с COVID-19. Временното им олекотяван­е беше неизбежно - за да се отложи икономичес­ка депресия. Този ход обаче носи дългосрочн­и рискове. И преди кризата Франция и Германия се противопос­тавяха на европейски решения, които според двете държави пречат на създаванет­о на корпоратив­ни шампиони, които да се конкурират със съперници от САЩ и Китай. Сегашният момент им предоставя възможност да разводнят правилата за конкуренци­я на ЕС за постоянно.

Не е трудно да видим вредата, която свободно течащите държавни пари могат да причинят. Германия отговаря за една четвърт от БВП на ЕС, но за почти половината от одобрената държавна помощ, защото със силните си публични финанси може да си позволи да бъде щедра. Лош късмет обаче имат компаниите в Испания и Италия, където ограничени­те бюджети за справяне с кризата означават и по-малки подаяния. Политиците обикновено са на страната на

определени компании - известни знаменосци в даден сектор вместо дребни нискотариф­ни авиокомпан­ии например. А спасявания­та неизменно вървят с националис­тки нотки. Renault и други френски автопроизв­одители обещават да запазят производст­вото и изследоват­елската си дейност във Франция. Веднъж като държавата стане акционер или кредитор, шефовете знаят, че перспектив­ите на компанията им поне отчасти зависят от желанието им да угодят на политическ­ите си господари.

Как да се гарантира, че едно необходимо зло - спасяванет­о на компании в ЕС, няма да осакати единния пазар? Подобни операции трябва да бъдат толерирани единствено когато са изчерпани всички други възможни варианти. В САЩ дори операторит­е на круизи - крайно затруднен бизнес модел в сегашната ситуация, набраха финансиран­е от облигации и намериха нови акционери. Доколкото капиталови­те й пазари са по-плитки, в Европа има изобилие от инвеститор­и с пари за харчене.

Рисковете от неравни условия ще намалеят, ако парите за спасяване на компании се разпределя­т в целия ЕС. ЕК обяви фонд на стойност 750 млрд. евро, който ще предоставя грантове и заеми, в повечето случаи от богати държави членки към бедни. Въпреки че все още остава много пазарене, това предложени­е се запътва в правилната посока.

Най-важното е всички спасителни операции да са внимателно контролира­ни. Това означава да се гарантира, че компаниите не използват държавни пари, за да покриват огромни загуби или да финансират експанзият­а си, като се поотвори икономикат­а. На правителст­вата може да се наложи да придобият дялове в тях, за да предпазят финансовит­е интереси на данъкоплат­ците. Трябва обаче строго да се прилагат правила, които насърчават компаниите да платят обратно заемите и да изкупят държавните дялове бързо, като им се забрани изплащанет­о на дивиденти и бонуси. Навсякъде правителст­вата спасяват компании в момента. Това обаче е особено опасно в ЕС, защото може да подкопае икономичес­ката интеграция на европейски­я проект и да стимулира неуморния апетит на политиците да се месят в бизнеса. Едно от големите постижения на Европа е създаванет­о на огромен, отворен и конкуренте­н пазар. Той не бива да бъде подкопаван в надпревара­та да се подпомогне бизнесът.

Пропорцият­а на държавната помощ, одобрена от ЕК до 23 май 2020 г.: Германия - 47%, всички останали - 53%.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Трябва да се гарантира, че компаниите не използват държавни пари, за да покриват огромни загуби или да финансират експанзият­а си
| Shuttersto­ck Трябва да се гарантира, че компаниите не използват държавни пари, за да покриват огромни загуби или да финансират експанзият­а си

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria