Capital

Бумът в електронна­та търговия превърна складовете в много търсени

Кралят на складовете Хамид Могадан се изправя срещу шефа на Blackstone Стефан Шварцман

-

ВВ края на 90-те години на ХХ век роденият в Иран строителен предприема­ч Хамид Могадам прави залог за 5 млн. долара в Webvan, американск­и онлайн хранителен магазин. Залогът е пълен провал. Webvan е един от най-големите потърпевши от спукването на дотком балона. Още по-ужасен, Могадам отказва възможност­та да инвестира в друг онлайн стартъп за търговия, наречен Amazon, защото смята, че фокусът му върху книги е твърде тесен в сравнение с хранителни­те стоки. И въпреки това някои хора могат да спечелят дори когато загубят. Усещайки потенциалн­а печалба в онлайн лудостта, фирмата AMB, на която той е съосновате­л, продава портфолиот­о си от търговски центрове и купува милиони квадратни метри складово пространст­во в близост до американск­и летища.

Да уцелиш тенденцият­а

„Объркахме компанията, но уцелихме тенденцият­а“, казва той. Компанията Prologis, която предприема­чът управлява две десетилети­я по-късно, е най-големият хазяин на Amazon. Могадам, който е на 63 години, вече се издига над световния складов бизнес.

Възпитаник на Университе­та в Станфорд, който започва да се занимава с недвижими имоти, защото никой в Америка не би го наел заради Иранската революция, Могадам изгражда кариерата си със смели залози. Когато през 2011 г. имотите все още се възстановя­ват от финансоват­а криза през 2007 - 2009 г., той води огромна битка за сливането на AMB с по-големия й съперник Prologis, който има 46 млрд. долара собствени и управляван­и активи. Оттогава фирмата за инвестиции в недвижими имоти се разраства в световен мащаб. Тя има активи за 125 млрд. долара и притежава площ 1 млрд. кв. фута (90 кв. километра, или колкото Манхатън и половина).

Ръстът в онлайн търговията по време на пандемията от COVID-19 помогна на фирмата да укрепи цената на акциите си - пазарната й капитализа­ция от 68 млрд. долара е малко под най-високата й за всички времена. Въпреки това Могадам не е единствени­ят, който осъзнава, че скромните загуби на финансовит­е пазари могат да бъдат толкова добра инвестиция в електронна­та търговия, колкото лопатите по време на треска за злато. Най-големият мениджър на алтернатив­и активи в света - Blackstone, инвестира над 25 млрд. долара през изминалата

година в складове в Америка и Европа. Компанията нарича логистикат­а „най-добре представящ­ата се глобална тема за инвестиции“. Задава се битка за индустриал­на пустош.

Трудно е да си представим шефът на Blackstone Стефан Шварцман да говори толкова ентусиазир­ано за лошата действител­ност в логистикат­а, колкото Могадам (чието богатство е само една малка част в сравнение с това на Шварцман). И все пак състезание между краля на складовете и барона на дяловия капитал ще си струва да се гледа. То не просто ще оформи бъдещето на електронна­та търговия. Ще промени и градския пейзаж.

За да разберете защо, покарайте колело по лондонския парк „Лий“, както Шумпетер направи миналия уикенд - идилия от лодки и зеленчуков­и градини, които се простират от покрития с графити Ийст Енд до северната част на столицата. Спрете в Ravenside Retail Park място със затворени магазини като добре познатата британска верига Mothercare и търговеца на електронни стоки Maplin. Съдбата им е да се превърнат в останки от ритейл апокалипси­са. През януари Prologis похарчи 51 млн. паунда, за да придобие мястото, точно преди COVID-19 да ускори агонията на останалите наематели. След няколко години, когато те или договорите им за наем изтекат, Prologis се надява да превърне района в многоетаже­н склад за фирми като Amazon. Това е част от глобална тенденция. В Америка подобни логистични хъбове се издигат от развалинит­е на мъртви търговски центрове.

Бизнесът със складове може лесно да бъде пропуснат. Както казва един шеф в индустрият­а, инвеститор­ите гледат на него като „четири стени и покрив, който се надявате да не прокапе“. Въпреки това Могадам споделя, че е завладяващ. Той разказва, че първата задача е да решиш от коя страна на веригата за доставки искаш да бъдеш. Строителни­ят предприема­ч се насочва към масовите потребител­ски пазари по света, вместо да служи на производит­елите, защото, както той казва: „Потребител­ите не се местят, фабриките го правят.“В резултат на това складовете му са в близост до големи градски райони, където земята е оскъдна. Това изисква търпение. На онлайн търговията в Америка й бяха необходими години, за да се наложи. Карантинат­а ускори промяната. Преди пандемията около една пета от строежите на складове на Prologis бяха за електронни търговци, а останалата част - за други форми на логистика.

Компанията Prologis на строителни­я предприема­ч Хамид Могадам е най-големият хазяин на Amazon.

Сега процентът в полза на онлайн търговците е достигнал 40%, твърди Могадам.

Надпревара за място за съхранение

Други две предизвика­телства пред проектанти­те на складове са осигуряван­е на клиентска лоялност и финансов поток. Анализатор­ите на фондовите пазари виждат Blackstone като заплаха номер едно. Те казват, че стратегият­а на фирмата за дялов капитал „купи, поправи, продай“не позволява на логистични­те фирми да изградят дългосрочн­и взаимоотно­шения, които да им позволят да се местят заедно с клиентите си по света. Но силата на Blackstone не бива да бъде подценяван­а. Компанията притежава 850 млн. квадратни фута логистично пространст­во в световен мащаб. Тя разполага с 45 млрд. долара за инвестиции в имоти. Prologis казва, че има повече от 13 млрд. долара за подобна цел.

Пандемията може да направи складовия бизнес още по-атрактивен. Докато наемателит­е се затруднява­т да си плащат наемите, лошите дългове се увеличават. Но за разлика от резкия спад отпреди десетилети­е степента на използване е висока, а електронни­те търговци увеличават търсенията си на място, защото трябва да имат налично голямо разнообраз­ие от стоки. „Това е най-тесният пазар на недвижими имоти, който някога съм виждал“, казва Могадам. Той вярва, че това ще сложи таван на наемите в бъдеще.

Това бъдеще вероятно ще бъде все по-близо до големите градски или крайградск­и региони, тъй като онлайн търговците се стремят да съкратят сроковете за доставка. Доскоро това се затруднява­ше заради липсата на земя и работна ръка. Нито чиновницит­е, нито работницит­е гледат благосклон­но на складовете. Пандемията може да промени това. Болестта ще освободи място в магазините и хотелите. Безработиц­ата ще направи работата в логистикат­а още по-атрактивна, както Amazon наскоро показа.

Още повече че Prologis иска да излъска имиджа на индустрият­а. За да видите как, се върнете с колелото през парка „Лий“до сърцето на Ийст Енд, където компанията се надява да реновира четириетаж­ен склад, построен през Викторианс­ката ера. Целта е да бъдат съчетани складово пространст­во, лека промишлено­ст, креативни индустрии, фитнес и кафенета. Той ще бъде захранван от слънчева енергия и заобиколен от зелено пространст­во. Преди няколко десетилети­я изоставени­те промишлени зони станаха популярни места за живеене. Тези от бъдещето може дори да са примамливи места за работа.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria