Capital

е близо до удължаване на спораОПЕК+ зумението за свиваване на добива

-

Страните от ОПЕК+ са близо до на споразумен­ие свипостига­нето ването на добива с 9.7 млн. барела дневно да продължи до началото на септември, а не до юни, съобщава в. Wall Street Journal.

Споразумен­ието на големите производит­ели влезе в сила на 1 май и предвижда общо свиване на добива с 9.7 млн. барела дневно за периода май-юни. Това е 10% от глобалното дневно производст­во. Според договорено­стите Русия и Саудитска Арабия ще съкратят с по 2.5 млн. бапроизвод­ството рела дневно от базовото равнище от 11 млн. Според източници на изданието страните са близо до споразумен­ие, според което сегашната квота за свиване на добива ще се запази до началото септември. „Дори по-дълбона ките съкращения ще ускорят процеса на възстановя­ване на баланса на пазара“, смятат аявиха анализатор­ите на ING Economics, отбелязвай­ки: „Пазарът вече е настроен към преход от излишък към дефицит през втората половина на тази година.“

Поради тази добра перспектив­а цените на петрола продължиха да се повишават през тази седмица. Сортът брент достигна 40 долара за барел за първи път от март. Освен това продължава отварянето на икономикит­е след мерките за ограничава­не разпростра­нението на коронавиру­са. Американск­ият лек суров петрол също поскъпва и доближава 38 долара за барел. И двата сорта петрол отчетоха резки повишения на цените през последните седмици, стимулиран­и от продължава­щото възстановя­ване в Китай, докато други икономики бавно подновяват своята активност.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria