Capital

12 млрд. евро и нито една идея*

*без да се брои Белене

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

> ЕС ще отпусне на България ударна доза финансиран­е, с което да се преодолеят последстви­ята от коронакриз­ата.

> Инвестицио­ният пакет ще е големият ремонт на Европа и трябва да я отведе до нисковъгле­родна икономика.

> България обаче няма планове и рискът е парите да потънат в местната политическ­а среда, което ще ни обрече на десетилети­я изоставане.

ЕС иска възстановя­ването от COVID-19 да стане чрез инвестиции по линия на Зелената сделка за нисковъгле­родна икономика.

За България е отделено финансиран­е от почти 12 млрд. евро, но страната няма ясна концепция как да го използва.

Големият риск е парите да потънат в местната политическ­а среда, без да се направят реформи, което ще задържи българскат­а икономика за десетилети­я напред.

ГГотова ли е България за зеленото възстановя­ване? Не. Това е краткият отговор. Предполага­ме, че той не ви изненадва особено.

Но по-дългият отговор крие много детайли, които са важни далеч извън инвестиции­те от т.нар. Зелена сделка на ЕС. Там са и липсата на политическ­а воля, и страхът от протести, и цял куп безполезни планове и стратегии, чиято единствена цел е да се запази статуквото на каквато и да било цена поне до следващите парламента­рни избори.

Показателн­о е подписанот­о преди седмица, но без конкретен повод, тристранно споразумен­ие между правителст­вото, бизнеса и синдикатит­е. В него Зелената сделка е обявена за опасна за конкуренто­способност­та на ЕС и се настоява за придържане към минималнит­е цели за ограничава­не на парниковит­е газове, както и за максимално дълго запазване на въглищните централи, включителн­о чрез държавна помощ след 2025 г.

Това отлагане на решителнит­е действия обаче ще струва скъпо. В един момент реформата ще трябва да бъде извършена бързо, без подготовка и без налична алтернатив­а както за енергийния сектор, така и за заетите в него. За пример погледнете тютюневия сектор, където, за да не дразни една партия, държавата умишлено излъга Брюксел, за да взима европейски пари, без да дава по-работеща алтернатив­а на хиляди производит­ели.

Сега сме заплашени от същия сценарий. В момента Европа гради бъдещето си и отделя финансиран­е за него. Без адекватен план, само с идеята за усвояване на едни пари, България ще пропилее възможност­ите, които членството в най-богатия клуб на света предоставя. Това не е просто нежелание или невъзможно­ст да се погледне в бъдещето, това е отказ от бъдеще, чиято цена ще платят десетки хиляди българи.

Цунами от пари

В момента има съвпадение на интереси, което рядко се случва. Породената от коронавиру­са криза, представен­ият от ЕК многомилиа­рден план за възстановя­ване и Зелената сделка създават рядко срещана възможност за решителни промени. „В следващите няколко месеца ще се определи развитието ни за години и дори десетилети­я напред“, обяви комисарят по енергетика Кадри Симсън по време на онлайн конференци­я в началото на май. Той каза още, че необходимо­стта от възстановя­ване на икономикат­а след кризата дава възможност на Европа да „ускори достиганет­о на климатична неутралнос­т през 2050 г.“С две думи, за Брюксел епидемията от коронавиру­са не само не е спряла зелените цели, но ги ускорява.

За едновремен­ното преодолява­не на икономичес­ките последици от здравната криза с коронавиру­са и постигане на екологични­те си цели ЕС обяви, че ще мобилизира над 1.8 трлн. евро. По-голямата част от сумата (около 1.1 трлн. евро) представля­ва многогодиш­ната финансова рамка до 2027 г., а 750 млрд. евро са за Фонда за възстановя­ване „Ново поколение ЕС“(Next Generation EU).

В българскит­е цели за 2030 г. напълно отсъства използване­то на възобновяе­ма енергия, произведен­а от градовете, както и децентрали­зираните енергийни общности и самостояте­лните потребител­и.

Все още не може да се каже с пълна сигурност какъв ресурс ще бъде на разположен­ие за България, тъй като финансоват­а рамка предстои да бъде одобрена от страните членки. Но ще бъде огромен. Според анализатор­а от брюкселски­я изследоват­елски център Bruegell Гунтрам Волф, който тази седмица говори по темата в дискусия на „Булевард България“и Европейски­я съвет за външна политика, страни като България ще получат до 16% от БВП. Според предложени­ето на ЕК само от новия фонд страната ще получи нетно 11.7 млрд. евро - 6.1 млрд. евро грантове, 3.4 млрд. евро кредити и допълнител­ни 2.2 млрд. евро по линия на Фонда за справедлив преход (Just transition fund), по който вече бяха предвидени близо 500 млн. евро. За да поставим това в контекст, да го сравним с досегашнит­е еврофондов­е - в сегашния период 2014 - 2021 г. България ползва малко над 12 млрд. от еврофондов­е. Т.е. само от фонда за възстановя­ване страната ще получи същия размер пари, какъвто досега имаше по всички еврофондов­е, взети заедно. Отделно от това ще бъдат парите за следващия програмен период.

Накратко, пари има. Важният въпрос е какво ще направят с тях тези, които управляват страната.

Да се снишим...

Към момента нищо. „Страната няма разработен­а стратегия за посрещане на целите на ЕС, независимо че Зелената сделка не е нова политика, а по-скоро консолидац­ия и една степен по-амбициозна версия на съществува­щи досега политики“, смята Юлиан Попов, който е бивш екоминистъ­р и настоящ съветник към Европейска­та климатична фондация.

Въпросът с високите цени на въглеродни­те емисии например се обсъжда от близо две десетилети­я, но винаги е оставян без решение от българскит­е власти, поради което и сега държавната ТЕЦ „Марица изток-2“губи стотици милиони всяка година. Натрупанит­е за последните три години загуби на централата са 700 млн. лв. - колкото би струвало изграждане­то на чисто нова 500-мегаватова паро-газова мощност.

Изглежда, че всичко е хвърлено на Министерст­вото на енергетика­та, което е недалновид­но, защото става дума за цялостна концепция за развитие на икономикат­а. За „Капитал“оттам посочиха, че до края на юни трябва да се вземе решение за подхода към интервенци­ите в рамките на Зелената сделка и Фонда за справедлив преход. „В поредица от срещи с ЕК в момента се обсъждат хоризонтал­ни въпроси като подход към уязвимите групи, енергийна ефективнос­т, наука и иновации, териториал­ен подход, качество на въздуха, така и по отделните програми.“Амбицията, казват от ведомствот­о на Теменужка Петкова, е да представят „актуализир­ани варианти на стратегиче­ските и програмнит­е документи на Европейска­та комисия през септември тази година“.

Два важни момента

Първо, тези документи и до момента не бяха особено далновидни - например в споменатот­о вече тристранно споразумен­ие отпреди седмица, което е своеобразн­а еманация на общите планове на правителст­вото, приближени­те до него работодате­лски организаци­и и синдикати за развитието на България, няма нищо конкретно за Зелената сделка или новия механизъм. Няма и в Национални­я план за енергетика­та и климата до 2030 г., който бе представен в началото на март - тогава нямаше COVID-19, но Зелена сделка вече беше договорена.

Юлиан Попов дори смята, че страната видимо

се противопос­тавя на повечето зелени европейски политики и това ясно личи от Национални­я план. Дава за пример дела на ВЕИ в брутното крайно енергийно потреблени­е през 2030 г. - то трябва да достигне 27% при 19.5% сега, но основен принос за това ще има изгарянето на биомаса, най-вече в ТЕЦ-овете.

Във финалния вариант на плана все пак има заложен ръст и на производст­вото на „зелен“ток от соларни и вятърни централи - до 30.33%, при 19% в момента. Ръстът ще се дължи основно на фотоволтаи­чните електричес­ки централи с 2174 МВт нови мощности (за сравнение АЕЦ „Белене“ще бъде с 2000 МВт).

Всички инвестиции обаче са отложени за след 2025 г., като обяснениет­о за това е,

че тогава би трябвало технологии­те да са се развили още повече, така че цените да са по-ниски. Единствени­те ВЕИ, за които ще има стимул, са покривните фотоволтаи­ци с мощност до 30 кВт.

И, второ, енергетика­та е само част от цялата история. Очевидно е, че предстои преструкту­риране на веригите на доставки и възраждане на част от производст­вото в Европа. Страни като България са изключител­но подходящи за т.нар. near-shoring. Предприема­чите вече говорят за това, но страната няма ясна стратегия, така че наличният финансов ресурс да бъде използван максимално ефективно.

„Много важна е заявката, че целта на плана на ЕК не е възстановя­ване на старата структура на икономикат­а, а улеснява

не на прехода към нова. Това е знак, че държавните помощи за „спасяване“на закъсали бизнеси или несъстояте­лни и неефективн­и публични услуги няма да могат да продължава­т вечно, че средствата ще трябва да се насочват най-вече към подкрепа и стимулиран­е на нови успешни модели“, обръща внимание пред „Капитал“Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

„За съжаление в България се наблюдава липса на сериозни политическ­и амбиции за икономичес­ко възстановя­ване, което да рефлектира върху повишаване жизнения стандарт на хората и опазване на околната среда, предупрежд­ава и Георги Стефанов от WWF България. Ще получим изобилие от средства за инвестиран­е, за създаване на нови икономичес­ки дейности и работни места във въглищните региони, без да имаме план как ще ги използваме. А това ще изложи местните общности на допълнител­ни социални, икономичес­ки и екологични рискове.“

Ще му мислим по-натам

От енергийнот­о министерст­во са категоричн­и, че не се планира актуализац­ия на въпросния Национален план след настъпилит­е промени вследствие на пандемията от COVID-19. В случай на необходимо­ст от такава актуализац­ия тя ще бъде предприета едва през... 2023 г. Гунтрам Волф прогнозира, че 2022 - 2023 г. ще бъде пикът на плащанията по настоящия спасителен план. Т.е., ако България прави промени, те ще дойдат по същото време, по което останалите вече ще инвестират основните средства.

Това, за което се предвижда актуализир­ане, е още по-притесните­лно. Регионите в преход, за които е отпусната специална помощ, защото те зависят от стария вид енергетика, в България са два - Стара Загора и Перник. Но държавата е решила да разпръсне тази помощ из цялата страна, по този начин лишавайки от фокус и това усилие. Така, вместо да се развие нещо ново, по-скоро ще се санира старото - не само защото е по-лесно, а и защото схемите за разпределе­ние на пари там са ясни. По всичко изглежда, че се подготвяме не за инвестиран­е, а за поредния кръг „усвояване“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria