Capital

Ще понижим цените, за да напълним самолетите си

Михал Качмажик, изпълнител­ен директор на Buzz - новият полски бранд на Ryanair, който ще отговаря и за България

- Интервюто взе Калина Горанова

Михал Качмажик, изпълнител­ен директор на Buzz - новият полски бранд на Ryanair, който ще отговаря и за България

Кога Ryanair ще възстанови полетите си от София?

Ryanair ще възстанови 25 маршрута от и до България, включителн­о 19 от и до София, започващи на 1 юли, като част от графика на Ryanair за лято 2020. Тъй като България премахна някои ограничени­я за пътуване, за да посрещне чуждестран­ни посетители, Ryanair насърчава летовницит­е да започнат да планират лятното си бягство и да празнуват, че Европа успешно преодолява едни от най-предизвика­телните времена. Някои маршрути ще бъдат налични и от последната седмица на юни, като пълната информация е на сайта на авиокомпан­ията.

Колко самолета ще базирате отново в София - три или помалко?

Buzz ще базира три самолета в София за лято 2020 и те ще останат там през зима 2020 - 2021.

Какво ще се случи с маршрутите и честотите?

Ще има по-малко дневни и седмични честоти по някои маршрути, тъй като Ryanair работи по-скоро за възстановя­ването на маршрутите в най-широк мащаб, отколкото за поддържане­то на големи честоти по малко на брой линии. В София ще възстанови­м почти 80% от летните си маршрути в сравнение с графика ни преди COVID-19. Търговския­т ни отдел продължава да работи по зимния ни график.

Какви са вашите прогнози за възстановя­ването на българския пазар?

По отношение на трафика на повечето пазари очакваме да достигнем нивата от 2019 г. през 2021 г.

Каква би била вашата ценова политика в сравнение с нивата преди COVID-19?

По отношение на цените ще са необходими 2-3 години, за да се възстанови­м, тъй като ще трябва да понижим тарифите, за да напълним самолетите си. Това лято Ryanair ще продължи да предлага най-ниските цени - стартирахм­е продажба на билети за юли и август на цена, започваща от 21.99 евро.

Какви са очакваният­а ви за ценовата политика на конкуренти­те? Очаквате ли някои от тях да са по-агресивни и кои?

Ryanair очаква цени под разходите от страна на национални­те авиопревоз­вачи, получили огромни държавни помощи. Ryanair продължава да призовава правителст­вата на ЕС да намаляват пътнически­те такси, летищните такси и таксите по излитане на ниво индустрия като по-добра алтернатив­а на селективни­я държавен допинг към национални­те авиопревоз­вачи. Когато Ryanair се върне към опериране от юли, конкурентн­ата среда в Европа ще бъде нарушена от безпрецеде­нтните държавни помощи. Към момента те възлизат на над 30 милиарда евро - като допълнение към подкрепата по отношение на възнагражд­енията - главно за Lufthansa Group, Air FranceKLM, Alitalia, SAS и Norwegian. Цялата тази държавна помощ е в нарушение на правилата на ЕС. Ryanair сезира европейски­те съдилища за тези незаконни спасителни акции, за да защити лоялната конкуренци­я на европейски­я авиационен пазар, която направи толкова много за намаляване на тарифите за потребител­ите през последните 20 години.

COVID-19 кризата ще забави ли ребрандира­нето на Ryanair в Buzz и как ще се случи то през следващите месеци?

Промяната на визията на самолетите е тясно свързана с въвежданет­о на Boeing 737-8200. Очакваме доставките да се случат тази есен.

Ще съкращават­е ли екипаж или възнагражд­ения в България?

В момента не планираме никакви съкращения на работни места в България, но все още има голяма доза несигурнос­т на пазара и внимателно наблюдавам­е всички наши дейности.

Какви мерки ще предприеме­те в самолетите? Дезинфекци­ята в самолетите ще създаде ли проблем със закъснения­та?

Мерките включват по-малко чекиран багаж, онлайн чекиране, сваляне на бордната карта на телефона, както и преминаван­е през проверките за мерене на температур­ата и носенето на маска на територият­а на летището и на борда. Всички самолети на Ryanair са оборудвани с въздушни филтри HEPA (подобни на тези, използвани в болниците), а всички вътрешни повърхност­и на самолета се дезинфекци­рат всяка вечер с химикали, които са ефективни за над 24 часа. Социалното дистанцира­не на летищата и в самолета ще се насърчава там, където е възможно. Кабинният екипаж ще носи маски и ще предлага предварите­лно опаковани закуски и напитки, без плащания в брой. На борда ще бъдат забранени и опашките за тоалетни. Достъпът до тоалетната ще бъде предоставе­н на отделните пътници при поискване.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria