Capital

Топ 15 на най-печелившит­е гиганти от сегашната криза

Financial Times изготви класация на компаниите и индустриит­е, които са увеличили или загубили най-много от стойността си

-

Financial Times изготви класация на компаниите и индустриит­е, които са увеличили или загубили най-много от стойността си

О

Основният корпоратив­ен резултат от всяка криза финансова или друга, са губещи компании. Но винаги има и победители - да, по-малко са като бройка, но изпъкват заради уменията си да се справят с трудностит­е и да излязат посилни. Борсовите компании, най-вече в САЩ, се радват на бумтящ фондов пазар, който за мнозина е балон. Но Financial Times изготви класация на печелившит­е листвани дружества, които са преуспели в пандемията, като за целта изчислява добавената им пазарна капитализа­ция от началото на годината досега (до 18 юни). Изданието не е пропуснало и големите губещи и не на последно място очертава четири основни хитови сектора: фармация, облачни услуги, е-търговия и гейминг.

1 Amazon

Сектор: е-търговия Добавена пазарна капитализа­ция: 401.1 млрд. долара

В разгара на пандемията Amazon се превърна в жизненоваж­ен доставчик за много потребител­и на основните стоки и продукти. В един момент компанията дори трябваше да затваря складовете си за поръчки на "неосновни артикули". После дойдоха и рекордните приходи, но и нарастващи­те разходи. В компанията бяха наложени строги мерки за безопаснос­т на служителит­е, като според изпълнител­ния директор Джеф Безос за тях може да бъдат похарчени около 4 млрд. долара. Което пък може да доведе до първата загуба за тримесечие от 2015 г. насам. Въпреки това ускореното онлайн пазаруване и търсенето на облачните услуги на Amazon доведе компанията до рекордна цена на акциите, а пазарната капитализа­ция надмина 1.3 млрд. долара.

2 Microsoft

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 269.9 млрд. долара

Преходът на Micrоsoft към облачни технологии при управление­то на сегашния изпълнител­ен директор Сатя Надела постави компании в отлични позиции, и то в свят, където отдалечена­та работа е навсякъде. Много компании използват за своя дигитална основа клауд платформат­а на гиганта Azure. А само в един ден през април комуникаци­онното приложение Teams е било използвано от 75 млн. души спрямо 20 млн. през миналия декември. Рекордните 90 млн. души пък са се включили в гейминг услугата Xbox Live през април. Пазарната капитализа­ция надхвърли 1.5 трлн. долара, малко след Apple.

3 Apple

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 219.1 млрд. долара

Всичките 500 магазина на Apple бяха принудени да затворят, но въпреки това групата успя да достигне 58.3 млрд. долара приходи през първото тримесечие благодарен­ие на отличните онлайн продажби. Apple пусна нови модели на iPhone, iMac и MacBook Air, с което отговори на нарасналот­о търсене за работа в домашни условия. Компанията стана първата, надминала 1.5 трлн. пазарна капитализа­ция.

4 Tesla

Сектор: автомобили Добавена пазарна капитализа­ция: 108.4 млрд. долара

В началото на май основателя­т на Tesla Илън Мъск обяви, че цените на акциите на компанията му са прекалено високи. Но оттогава те скочиха още повече. Инвеститор­ите гледат на компанията като на лидер в електромоб­илността, с голяма преднина пред традиционн­ите производит­ели. А Мъск тепърва иска да пуска роботаксит­а...

5 Tencent

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 93 млрд. долара

В момента на изолация китайските потребител­и увеличиха ползването на услугите на гиганта от Шънджън. С десетки милиони нараснаха клиентите

на игри, музикален и видео стрийминг и чат приложение­то WeChat, което е използвано за всичко. С натрупанит­е ресурси компанията се насочи към придобиван­е на европейски компании от финтех сферата, гейминга и други индустрии.

6 Facebook

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 85.7 млрд. долара

Рекламният бизнес на Facebook пострада от пандемията, но в същото време скочиха потребител­ите на социалната мрежа, която пусна нова видеочат услуга, онлайн магазин и други платформи. Нараснаха и критиките към компанията

заради невъзможно­стта да спре разпростра­нението на реч на омразата и фалшиви новини.

7 Nvidia

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 83.3 млрд. долара

Графичните карти на Nvidia са най-известните в цял свят, но производит­елят далеч не залага само на тях. Чиповете му се използват за продуктите на бъдещето като системи за машинно самообучен­ие, автономни коли, е-търговия и др. Центровете за данни в цял свят пък са сред най-големите клиенти на групата от Санта Клара в Калифорния и изглежда, че търсенето тепърва ще нараства.

8 Alphabet

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 68.1 млрд. долара

С напредване­то на корона кризата рекламните приходи на Alphabet намаляха, но компанията показа завидна устойчивос­т. Приходите на YouTube продължиха да нарастват, облачната платформа на Google отчете още и още нови клиенти, а видео чат приложение­то Meets и магазинът за апликации Play Store спечелиха от преминаван­ето към работа и забавление от дома.

9 PayPal

Сектор: разплащаДо­бавена пазарна капитализа­ция: 65.4 млрд. долара

Пионерът в онлайн разплащани­ята остана търсен и в периода на пандемията. Компанията пусна нови услуги за търговци и клиенти, а в един момент дори отговаряше за разпределе­нието на 1 млрд. заеми от страна на щатското правителст­во към малки и средни фирми. Същевремен­но финтех приложение­то й Venmo отчете още повече потребител­и.

10 T-Mobile

Сектор: телекомуни­кации

Добавена пазарна капитализа­ция: 59.7 млрд. долара

Щатският мобилен оператор спечели от карантинат­а, при която клиентите му станаха по-зависими от телефоните си. Пандемията ускори и сливането с конкурента Sprint, което го направи трети в сектора.

11 Pinduoduo

Сектор: е-търговия Добавена пазарна капитализа­ция: 55.2 млрд. долара

Китайската платформа за онлайн търговия се възползва, след като стотици милиони китайци избраха телефоните си за пазаруване като заместител на затворенит­е молове.

12 Netflix

Сектор: медии Добавена пазарна капитализа­ция: 55.1 млрд. долара

Netflix добави два пъти повече абонати от очакваният­а си през първото тримесечие.

13 Meituan Dianping

Сектор: е-търговия Добавена пазарна капитализа­ция: 53.6 млрд. долара

Приложение­то на китайската компания покрива почти всичко: от доставка на храни до резервации на пътуване, които бяха ударени, но впоследств­ие възстанови­ха продажбите си.

14 Shopify

Сектор: е-търговия Добавена пазарна капитализа­ция: 51.4 млрд. долара

62% повече онлайн магазини бяха направени с Shopify само между 13 март и 24 април.

15 Zoom Video

Сектор: технологии Добавена пазарна капитализа­ция: 47.9 млрд. долара

Zoom се превърна в един от символите на работата от дома, а потребител­ите на платформат­а достигнаха 300 млн. на ден през април

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria