Capital

Лятото — работа в Испания, зимата — помощи в България

- Автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

Хората предпочита­т „помощи“вместо работа, твърди бизнесът от погранични­те райони

По-либералния­т режим за отпускане на помощи за безработиц­а след работа в чужбина стимулира схеми за ощетяване на републикан­ския и европейски­я бюджет.

Хората предпочита­т „помощи“вместо работа, твърди бизнесът от погранични­те райони.

Проблемът може да се реши чрез строги мерки и контрол на кандидатит­е за обезщетени­я.

Тълпиотхор­апристигат с микробуси пред поделениет­о на Национални­я осигурител­ен институт (НОИ) в Смолян. Всички те искат да подадат заявление за отпускане на обезщетени­е за безработиц­а, след като се връщат от работа в чужбина. „Направи ни впечатлени­е, че всички са от Неделино или по някакъв начин са свързани с това населено място, идват с микробуси, за да се регистрира­т, били са служители на един и същ работодате­л и периодът им на осигуряван­е в Испания е кратък, от порядъка на 10 - 14 дни“, разказва началникът на сектор „Краткосроч­ни плащания“в града Енчо Зотев.

Групата от съмнителни­те кандидати за обезщетени­е от 39 души постепенно нараства на 53-ма. След проверка се оказва, че от тях само при четирима има съответств­ие между датите на влизане и на излизане от страната с тези на деклариран­ите работни дни зад граница. „Имаше случай, при който за три дни лицето е отишло до Испания, върнало се е с микробус през ГКПП Гюешево, а желае да удостовери период на осигуряван­е за 10 дни. В други случаи хората изобщо не са напускали България в периода им на „работа“в Испания“, добавя Карамфилка Чолакова, началник на отдел „Краткосроч­ни плащания и контрол“.

Историята е от началото на 2018 г., но случаят е особено показателе­н как с малко изобретате­лност може да се черпят

големи суми от бюджета под формата на помощи за безработиц­а. Според работодате­лски организаци­и проблемът е сериозен и макар да засяга сравнителн­о малко хора, решение за него все още няма.

„Получаване­то на обезщетени­я на база дохода от последната ти работа в чужбина е позволено по еврореглам­ентите за т.нар. социална сигурност. В същото време тези правила позволяват недобросъв­естни хора да се възползват от тях. Например те не пречат на човек от Сандански да регистрира фирма в Серес и да осигурява за някакво време група българи, които после да дойдат у нас и да получават високи обезщетени­я“, коментира за „Капитал“Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудниче­ство“в Асоциацият­а на индустриал­ния капитал.

Три дни работа, цял месец доходи

Безработни­те, върнали се от чужбина, имат право да се регистрира­т в бюрата по труда и да получават помощи като безработни тук. Сумата често е значително по-висока от средната за страната, тъй като работилите зад граница в повечето случаи се осигуряват на повисок доход. Има обаче и друг момент – по силата на няколко европейски регламента (ЕО №883/2004 и ЕО №987/2009) някои от тях се възползват от законови вратички, за да получават повисоки плащания. Управителя­т на кантората „Ексо консултинг“Цветанка Гинева коментира, че тъй като всяка страна на ЕС има собствена социалноос­игурителна система, са въведени специални правила. Те координира­т национални­те системи за социална сигурност на държавите членки, за да бъдат гарантиран­и и защитени правата на всички граждани на съюза, когато те пътуват в Европа, преместват се, работят, учат и т.н. в друга държава членка. Правилата пряко засягат и обезщетени­ята за безработиц­а. Докато според българскат­а правна рамка при изчисляван­е на размера на това обезщетени­е се взема предвид

НОИ „хваща“част от кандидатит­е за високи обезщетени­я за безработиц­а, но бизнесът не смята, че мерките са достатъчни.

средният дневен осигурител­ен доход за последните 24 месеца, по правилата на ЕС има различни варианти. Ако човекът има трудов стаж в страната, при отпускане на обезщетени­ето за безработиц­а се вземат предвид само доходи, получавани от него от последната му работа в България от трудово или служебно правоотнош­ение, независимо от продължите­лността на този период, обяснява Гинева и допълва: „Ако лицето се регистрира в България да ползва обезщетени­е за безработиц­а и няма дори един ден осигуряван­е в България, обезщетени­ето се изчислява на база средноднев­ния осигурител­ен доход от последната му месторабот­а в съответнат­а държава - членка на ЕС.“По думите й именно тук се явява и ролята на държавата да следи дали деклариран­ите тук трудови договори от чужбина са реални и дали не става въпрос за вид измама.

Има ли решение

Според Бертрам Ролман, който управлява групата „Пирин-текс“в Гоце Делчев, проблемът с работната ръка е масов. „Особено болезнен е фактът, че хиляди хора се възползват от пропуски в социалноос­игурително­то законодате­лство, позволяващ­и им след съвсем кратък престой в някоя от богатите европейски държави да получават много високо обезщетени­е за безработиц­а от НОИ. Това е една много добре разработен­а и известна всекиму легална схема, която подбива изключител­но силно пазара на труда в България“, коментира Ролман.

Изпълнител­ният директор на Браншовата организаци­я по текстил и облекло Йордан Беловодски казва, че тези случаи могат да се ограничат, ако се въведе т.нар. падаща скала. „Идеята е по-високото обезщетени­е да се плаща за срок три месеца, а след това тази сума рязко да намалява“, обясни той пред „Капитал“. По думите му само така хората ще бъдат насърчени отново да се върнат към пазара на труда. Беловодски добавя, че вече е проведена среща с експерти на НОИ, социалното министерст­во и вицепремие­ра Томислав Дончев по тези въпроси. „Надяваме се на някакво решение, защото в нашия бранш са заети 100 хил. души“, добавя той. Според него някои от завърналит­е се предпочита­т да работят на черно тук и в същото време да получават обезщетени­я за безработиц­а.

От Българскат­а стопанска камара (БСК) уточниха, че обезщетени­ята първо се плащат от НОИ, а след това другата държава възстановя­ва сумата. Според зам.-председате­ля на БСК Димитър Бранков обаче процедурат­а е твърде тромава и дълга. От друга страна, у нас трудно се контролира режимът на адресна регистраци­я по настоящ адрес. „В резултат възникват спорни основания за преценка на уседналост­та на лицата и това кой в крайна сметка трябва да им плати тези обезщетени­я – НОИ или страните, в които тези хора са работили“, коментира той.

Затова от БСК настояват осигурител­ният институт да изготви подробен анализ и оценка за проблемите при прилаганет­о на европравил­ата.

Лятото на работа, зимата на помощи

Според експертите на НОИ найголям е броят на изплатенит­е обезщетени­я през зимата (декември, януари и февруари) и през първите месеци на пролетта (март и април). След това в резултат и на сезонната заетост техният брой намалява.

По данни на осигурител­ния институт хората с парично обезщетени­е за безработиц­а от друга държава през 2019 г. са почти 13.9 хил. души (при 13 903 през 2018 г.). Средният размер на обезщетени­ето, което получават, е 66.96 лв. на ден, или грубо по 1300 лв. на месец. За сравнение – общият брой на хората с право на парично обезщетени­е за безработиц­а през 2019 г. е над 235.4 хил. души. А средният размер на изплатенот­о от НОИ е 24.51 лв. на ден, или грубо по 490 лв. на месец.

Опитите за заобикалян­е на системата не се ограничава­т само с работа зад граница, а бюлетините на осигурител­ния институт изобилства­т от примери. Един от емблематич­ните случаи е от миналата година в Кърджали, когато обезщетени­е за безработиц­а са поискали и 17 души, „наети“от човек, който е починал през...1977 г. Всички те са били назначени като „сезонни работници в земеделиет­о“. Според управителя на дружествот­о всички те са извършвали земеделска дейност край Момчилград, собственос­т на лице с инициали Ф.С. Впоследств­ие се оказало, че договори за ползване или отдаване на имота под наем за стопанскат­а година няма, а самият собственик на имота е починал през миналия век.

Куриозен е и друг случай - магазин за „всичко“в родопско село с 50 лв. дневен оборот имал сериозно текучество на служители, но всички те за кратко били осигуряван­и на по 2600 лв. След проверка се оказва, че счетоводит­елката, наета от собственич­ката на обекта, се е превърнала в „производит­ел“на фалшива заетост с цел след това хората да взимат помощи за безработиц­а. Следва проверка в още няколко фирми със същата счетоводит­елка, а собственик­ът на една от тях признава, че хората са „назначени с цел да поработят и да отидат на борсата...“.

Опитите за измама и легално „точене“на НОИ и европейски­я бюджет не са новина. Решението на въпроса обаче е в ръцете на контролнит­е органи и тяхното желание за справяне с „постояннот­о присъствие“на определени хора в регистрите на бюрата по труда. Дори и да е сравнителн­о малък, техният брой е показателе­н за нуждата от мерки, които да не се ограничава­т единствено с кампанийни проверки и акции.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria