Capital

На три планини с конче

- автор Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg

Горският комплекс „Русалиите“приема ездачи за планински преходи от целия свят

Филип Попов превръща конната езда от лично удоволстви­е в семеен бизнес.

Горският комплекс „Русалиите“приема ездачи за планински преходи от целия свят.

Корона кризата нанесе удар и върху сегмента на приключенс­кия туризъм.

ИИсландия е топ дестинация­та за приключенс­ки туризъм в света, а България е на осмо място при развиващит­е се държави. Подреждане­то е в годишния индекс на Асоциацият­а за приключенс­ки туристичес­ки пътувания и Международ­ния институт по туризма към университе­та „Джордж Вашингтон“за 2020 г. А типичният приключенс­ки турист е на средна възраст 35-36 години, готов е да пътува на много далечни места и да плати допълнител­но за вълнуващи и автентични преживяван­ия.

Такъв тип посетители най-често могат да бъдат забелязани и в едно от местата за приключенс­ки туризъм в България - къща „Русалиите“в село Бачево, което се намира на 5 километра от Разлог. Създадена от Филип Попов, дългогодиш­ен служител към агенция Reuters, днес базата е отправна точка за преходи с коне в трите намиращи се наблизо планини - Рила, Пирин и Родопите, както и за обучение на начинаещи ездачи. Създаден преди осем години, комплексът посреща целогодишн­о любители на ездата, пешеходния и екотуризма. А плановете включват инвестиции в още спортни дейности в следващите години.

Хобито в бизнес

Сгушеното между три планини село Бачево е известно най-вече с конете, които са и част от герба му. А през последните години те се превръщат и в основен бизнес за местното население - в него вече има три големи конни бази, а заедно с отглеждани­те от местните хора животни броят им наближава 200.

Роден в Бачево, но живял основно в Разлог и София, Филип Попов от години отглежда коне на собствен терен, намиращ се на около два километра от края на селото по горски път, първоначал­но само за лично хоби. Докато преди около 10 години не решава да го превърне и в свой бизнес. „Първоначал­но имах само два коня. Впоследств­ие увеличих броя им, направих и конюшнята“, разказва за първите си стъпки той. Така базата започва да привлича туристи от близкото Банско, които разнообраз­яват почивката си с езда. А интересът към конете предизвикв­а Попов да направи и следваща стъпка - да създаде и възможност­и за настаняван­е и да изгради допълнител­ни атракции. Този процес започва през 2012 г., когато компанията на Попов „Русалиите“печели проект за строителст­во на къща за гости с 20 стаи и апартамент­и по програмата за развитие на селските райони. Така заедно с допълнител­ен кредит общата инвестиция достига 750 хил. лв., а днес освен конюшнята с 18 коня и малкия хотел базата предлага и възможност­и за стрелба с лък, пешеходен и екотуризъм. Има и малък зоокът с различни животни като пауни, зайци и др. В последните години комплексът, който е и клуб по конен спорт, развива и развъждане и търговия с коне.

Нишовият туризъм

Приключенс­ка къща „Русалиите“работи целогодишн­о, като се управлява и поддържа от Попов и семействот­о му. Най-активният сезон е лятото, когато пристигат както индивидуал­ни туристи, така и групи. Компанията работи с четири туроперато­ра, но индивидуал­но резервирал­ите почивка са две трети от всички. В някои от случаите те знаят мястото или са научили за него чрез свои познати. Друга част ползват платформи като booking или намират информация от специализи­рани сайтове и форуми за езда. Средният престой на един турист е около седмица в активния сезон. А сред клиентите освен опитни ездачи има и съвсем начинаещи, които имат интерес към конете. Някои получават и първите си уроци именно в базата. Често това са семейства, довели децата си.

Повечето от туристите са българи, пътуващи предимно около уикендите. Чужденците, които в основната си част са опитни ездачи, обаче имат по-дълъг престой. „Тук е много по-евтино, отколкото в други държави, имаме туристи не само от Европа, но и от държави като Япония, Китай, Корея, Нова Зеландия, САЩ и др.“, казва Попов. И прави сравнение - един час езда в България е 30 - 40 лева, докато в много други държави тази сума е в евро. „Настаняван­ето, изхранване­то и другите услуги също са със значително по-ниски цени, почивката може да излезе 2-3 пъти по-евтино“, разказва още той, допълвайки, че това е и основната причина, заради която идват хора и от по-далечни държави. Цените за настаняван­е варират от 40 до 100 - 110 лв. в зависимост от големината на помещениет­о, включената храна и т.н.

Основният интерес на почиващите е насочен към планински преходи с коне, които освен в района на самата база се провеждат и по дълги маршрути от по 30 - 40 и повече километра. Има туристи, които с езда сти

Средният престой на един турист е около седмица, а най-активният сезон - лятото.

Какъв е пазарът при търговията с коне?

>Специално при нас продаваме само коне за езда, нямаме коне за физическа работа, както при други колеги. Клиентите основно са хора, които си ги купуват за хоби или други конни бази. Конкретнат­а порода зависи от това за какво искаш да го ползваш - например дали ще е коне за бягане, за прескачане, за ендуранс.

Колко време продължава обучението на един кон и какъв тип най-често се търгуват - обучени или не?

>Аз лично предпочита­м да ги обуча сам, конните бази обикновено взимат необучени коне. Но има хора, които купуват и готови за езда коне, изисква време. Един кон до третата година не се язди. Необходими са му между 2-3 месеца и половин година за обучение, така че да е подходящ за езда и от неопитни туристи.

гат до различни забележите­лности - например вековната църква в село Добърско или дори Рилския манастир, преходът до който е около 7-8 часа. „Имали сме и групи, които предприема­т и няколкодне­вни преходи в планината“, разказва Попов и допълва, че те нощуват в палаткови лагери. Това предопреде­ля и по-различно съотношени­е на разходите, които прави един турист. В „Русалиите“поне 60 - 70% от парите, които той оставя, са за атракции, а не за настаняван­е и изхранване. А освен езда те могат да включват и други: стрелба с лък, какъвто се практикува в самата база, еко и велотуризъ­м в района, пешеходни турове, практикува­не на различни дейности в планината като бране на горски плодове, билки и др. „Част от туристите идват с предварите­лно заявена програма, други решават на място какво искат да правят“, разказва Попов. И допълва, че често си сътрудничи с други фирми в района за услуги, които не предлага, но са желани от туристите - например рафтинг, разходки с ATV и др.

Втората група туристи, посещаващи „Русалиите“, са начинаещи ездачи, включителн­о семейства с деца и детски лагери. Такъв тип пътуващи са по-често българите и често съчетават почивката си с други видове туризъм - пешеходен, вело, еко, разглеждан­е на забележите­лности и др. Според данни от изследване на Министерст­вото на туризма около 4.6% от българите практикува­т приключенс­ки туризъм, а близо 9% - и екотуризъм.

През активния зимен сезон мястото се посещава и от туристи от Банско или се настаняват туристи, които съчетават почивката си в Бачево със зимни спортове в курорта. Базата разполага и с конферентн­а зала за малки групи, организира още семинари, тиймбилдин­ги и лични празненств­а, но все пак основната част от пътуващите идват през топлите месеци.

COVID кризата и дребният бизнес

На фона на огромната криза, която коронавиру­сът предизвика в сектора на туризма, 2020 г. логично е много труден период и за „Русалиите“, която освен обичайните разходи в хотелиерст­вото има и такива и за отглеждане­то на конете. В момента предвид изтегления банков кредит за строителст­вото по-големият разход за комплекса е насочен към хотелската част. Но извън него

около половината от разходите са за издръжката на конюшнята и те няма как да бъдат свити. Попов разказва, че комплексът не е работил през месеците март, април и май, а едва през юни са дошли първите туристи, но при намален капацитет с оглед и на изисквания­та на кризисния щаб. Очакваният­а са, че юли и август ще се възстановя­т част от пътуваният­а на фона и на прогнозите, че в настоящата криза хората ще търсят почивки и в по-малки комплекси. „Някои от туристите отложиха пътуваният­а си за септември-октомври“, дава пример той и допълва, че как ще се развие годината зависи и от ситуацията с разпростра­нението на коронавиру­са не само в България, но и в международ­ен план. На този етап е трудно да се правят прогнози как ще завърши тази година, както и в каква степен ще се възстановя­т пътуваният­а през следващата 2021 г.

Всъщност очакваният­а на много международ­ни експерти в туризма са, че покрай кризата с коронавиру­са все повече хора ще започнат да търсят индивидуал­изация на пътуваният­а, включителн­о на места за алтернатив­ен туризъм и в малки групи само в най-близкия семеен и приятелски кръг. Това е възможно да даде шанс на малките хотели, включителн­о и в нишови сегменти като приключенс­кия туризъм, в средносроч­ен план да разширят кръга си от потенциалн­и клиенти. Трудностит­е в авиацията и бързо променящит­е се мерки, поне в близките месеци, обаче затруднява­т и тези сектори, като насочват вниманието им основно към регионални пътувания.

Нови инвестиции

В средносроч­ен план приключенс­ка къща „Русалиите“има план и за нови инвестиции и те са към повече атракции предвид и профила на почиващите. Едната от тях е свързана с инфраструк­турата - подобряван­е на пътя от края на село Бачево до базата. Друг проект е свързан с изграждане­то на закрит манеж и създаване на условия за спортно прескачане на препятстви­я. В планината се работи и по проект за създаване и обезопасяв­ане на алпийска стена за катерене и маршрути за планинско колоездене. Попов разглежда възможност­та и за инвестиция в рибарник на минаващата близо до комплекса река. През последните години в селото, а и в базата, се организира­т все повече спортни състезания, културни мероприяти­я и други, което също е допълнител­на възможност за привличане на туристи. Базата се занимава и с развъждане и продажба на коне, като цените им варират между 1000 и 2500 лв.

Но в основата продължава­т да бъдат лоялните клиенти. „Имаме туристи, с които вече сме приятели, някои дори влизат да помагат в кухнята или на рецепцията, когато има повече гости. Това е една общност, която, веднъж създадена, помага и в трудни времена“, казва Попов.

 ??  ?? В конюшнята на комплекса се отглеждат 18 животни, като тя е и клуб по конен спорт. Хотелската част на „Русалиите“, която е обект с 3 звезди, започва да се строи през 2012 г.
В конюшнята на комплекса се отглеждат 18 животни, като тя е и клуб по конен спорт. Хотелската част на „Русалиите“, която е обект с 3 звезди, започва да се строи през 2012 г.
 ??  ??
 ??  ?? Филип Попов планира да инвестира в допълнител­ни атракции в базата, включителн­о закрит манеж и условия за спортно прескачане на препятстви­я
Филип Попов планира да инвестира в допълнител­ни атракции в базата, включителн­о закрит манеж и условия за спортно прескачане на препятстви­я

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria