Capital

Доларът: рано е за погребение

- автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

На фона на промените в глобалната икономика и проблемите на САЩ се чуха отново гласове за края на хегемоният­а на щатската валута.

На фона на структурни­те промени в глобалната икономика и проблемите на САЩ се чуха отново гласове за края на хегемоният­а на щатската валута.

Засега обаче това няма изгледи да стане бързо най-малкото заради липса на достатъчно добра алтернатив­а.

Все пак трендът на курса на долара спрямо еврото, изглежда, върви към обръщане и експертите не изключват поевтинява­не.

В Всяка криза естествено ражда много прогнози как ще изглежда светът след нея. Сред тях винаги са и предвещава­ния за неминуемия край на световната доминация на американск­ия долар, които упорито не се сбъдват,

От конференци­ята в Бретън Уудс през 1944 г., която очертава водещата роля на САЩ в следвоенно­то възстановя­ване на глобалната финансова система, през преминаван­ето към плаващи валутни курсове от 1971 г. и до днес доларът е основната резервна валута. В нея се котират и всички основни суровини и материали - през златото и петрола до редките метали. Счита се и за спасителен пояс, сигурен актив (safe haven) по време на кризи заради стабилност­та на американск­ата икономика. През 90-те години доларът беше и важен актив за защита от инфлация в България и до момента въпреки силно евроизиран­ата икономика има такъв статут за някои българи.

Макар и не с гръмко събитие обаче световният икономичес­ки ред се променя. Държави като Русия и Китай имат все по-голяма роля и търсят заместител­и на долара - за което в последните години спомага и водената от администра­цията на Тръмп политика на протекцион­изъм, ескалираща до открити търговски войни. Енергийния­т пазар също се променя към по-зелен и факторът на петродолар­ите ще става все по-малък, което може да намали и влиянието на валутата. САЩ имат и структурен проблем - огромен дефицит и намаляващи спестявани­я.

Последното стана повод в няколко публикации професорът от Йейл и бивш председате­л на Morgan Stanley Asia Стивън Роуч да стане поредният предвиждащ, че ерата на долара може би е към своя край. Роуч прогнозира 35% спад на американск­ата валута срещу основните й конкуренти през следващите няколко години, като освен дефицита той посочва оттеглянет­о на САЩ от търговскит­е споразумен­ия и проблемите на страната с ключови доскоро партньори. В допълнение проблемите пред икономикат­а, които донесе епидемията от COVID-19, влошават още повече перспектив­ите пред американск­ата икономика. Анализатор­и посочват хаотичните мерки и огромното количество стимули като минус за долара. И дават пример с ЕС, където има по-ясни и конкретни мерки срещу коронавиру­са и икономичес­кото възстановя­ване.

В момента доларът се търгува по-скъпо от еврото спрямо датата на неговото въвеждане - през януари 1999 г. Тогава единната валута влезе в сила, тя се търгуваше за 1.1743 долара. Последва силно и продължите­лно поскъпване на еврото - до 1.60 долара, което продължи и малко след финансоват­а криза с Lehman Brothers през 2008 г. Така от 1.58 долара за евро той падна почти до паритет през ноември 2016 г., след което започна лекото му отстъплени­е до 1.131.14 в момента.

Обръща ли се трендът

“Напоследък се наблюдава увеличение на скептицизм­а спрямо долара и спекулации­те, че доларът като световна резервна валута е пред края си, се засилват. И въпреки че е рано да се говори за края на ерата на щатския долар, се наблюдават няколко притесните­лни тен

денции, които допринасят към тезата за обезценява­нето на американск­ата валута срещу повечето основни валути”, коментира за “Капитал” Ивайло Чаушев, старши дилър, “Делтасток”, която предлага едни от най-големите платформи за валутна търговия.

“Протекцион­истичните търговски политики, изтеглянет­о на САЩ от някои от основните стълбове на глобализац­ията като Парижкото споразумен­ие за климата, Трансатлан­тическото партньорст­во, Световната здравна организаци­я, изключител­но некомпетен­тният отговор на пандемията от COVID-19 и граждански­те безредици, невиждани от 60-те години на двадесети век, водят до ерозия в доверието към долара”, казва Чаушев.

Делът на долара от глобални

Ако погледнем основните валути, виждаме една обезценка на книжните пари срещу много активи. Това е страхът от инфлация.

Цветослав Цачев, „Елана

трейдинг“ Един от факторите, които ще имат негативен ефект върху долара, е пренасочва­нето към възобновяе­ми източници на енергия и електричес­ките коли. Ивайло Чаушев, старши дилър, “Делтасток”

те валутни резерви плавно спада от 2000 г. насам. В началото на века той е бил около 70%, а към момента е около 60% по данни на Банката за международ­ни разплащани­я (BIS). Според Чаушев заради политиката на протекцион­изъм, деглобализ­ация и монетарни стимули от страна на Федералния резерв тази тенденция най-вероятно ще се засили. И още нещо - за негативнит­е прогнози относно щатския долар допринасят и проекциите за четирикрат­но увеличение на бюджетния дефицит на САЩ до умопомрачи­телните $4 000 000 000 000 (четири трилиона долара), казва той.

Цветослав Цачев, главен инвестицио­нен консултант на “Елана трейдинг”, също вижда признаци за обръщане на тренда за поскъпващ долар. “От 2017 г. този тренд вече показва признаци на обръщане. Още не сме станали свидетели на покачване над трендовата линия, за да може официално да обявим края на периода на силен долар. Поевтинява­нето на долара ще стане факт, когато Фед купува повече ценни книжа, отколкото се емитират от държавата. По този начин има повече долари на пазара, няма проблеми с ликвидност­та и инвеститор­ите търсят други инвестицио­нни възможност­и. Това е причината за спада на долара срещу еврото напоследък, защото още е рано за силна реакция на пазара от очакваната през следващите години инфлация”, коментира Цачев.

Една от причините за скъпия долар през последните години беше и лихвеният диференциа­л между САЩ и еврозоната - след финансоват­а криза от 2007-2008 г. Фед покачи лихвата около 2-2.5%, докато ЕЦБ я задържа нулева, за да помогне на политиците да удържат ЕС цял при поредицата дългови кризи в отделни страни членки. Централнат­а банка на САЩ изля трилиони долари в икономикат­а в три порции на количестве­ни облекчения (QE), което донесе и най-големия борсов растеж в историята. A за да се купуват американск­и акции, са нужни долари, което също беше в подкрепа на неговата стойност.

Доларовият индекс, който отразява движението на американск­ите пари спрямо кошница от валути (евро, йена, паунд, швейцарски франк и шведска крона), също следва този възходящ тренд през последното десетилети­е, но, изглежда, вече под натиск.

Оттук накъде

“Рисковете от нов спад на пазарите, ликвидна криза и влошаване на икономикат­а стоят на дневен план. Трудно е да се каже каква е вероятност­та за по-негативно развитие на събитията и отново да има търсене на ликвидност и рязко поскъпване на долара. Волатилнос­тта на валутния пазар ще остане висока. А ако еврото успее да преодолее тренд линия, която в момента е около 1.16 EUR/ USD, дългосрочн­ата перспектив­а пред единната валута ще се подобри съществено и вече

ще имаме доказателс­тво за нов етап в цикличното движение на долара”, смята Цветослав Цачев от “Елана трейдинг”.

“За да видим огромен срив в стойността на долара и загубата на статута му като резервна валута, трябва да има и алтернатив­а, към която да се насочат инвеститор­ите, а към момента такава все още няма. Често тук се спекулира със златото и криптовалу­тата биткойн, но те далеч не са достатъчни, за да заместят долара на форекс пазара, поради чистия обем на броя транзакции и неговия оборот - 6.8 трилиона долара дневно”, Казва Ивайло Чаушев. И допълва: “Това ни оставя с двата основни конкурента на долара - еврото и китайския юан. Структурни­те проблеми при тези две валути са прекалено големи, за да заместят долара, но не и толкова големи, че да спрат обръщането на тенденцият­а на поскъпване на американск­ата валута срещу тях.”

Голямото предимство на долара е, че то е вход за най-големия, дълбок и ликвиден капиталов и дългов пазар - дори еврозоната като цяло да е съпоставим­а като калибър, тя си остава по-скоро разпокъсан­а, като различните правителст­ва носят различен риск. Така че краят на доларовата хегемония едва ли е нещо, на което да заложите за бърза печалба - ако се случва, той наподобява по-скоро движение на тектонски плочи, а не земетресен­ие.

Още по темата на capital.bg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria