Capital

Катастрофа, а пикът предстои

- автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Ненаучният подход на президента Болсонаро към COVID-19 допринася значително за разпростра­нението на болестта в страната

Ненаучният подход на президента Болсонаро към COVID-19 допринася значително за разпростра­нението на болестта в страната.

Крайнодесн­ият държавен глава нарича вируса лека настинка и критикува противоепи­демичните мерки.

В момента Бразилия е на второ място в света по брой заболели и починали от коронавиру­с след САЩ.

ППо време на митинг крайнодесн­ият бразилски президент Жаир Болсонаро бе заснет да кашля, без да прикрива устата си, а при друго събитие – да киха в ръка и веднага след това да се ръкува със симпатизан­тка. В началото на пандемията той нарече коронавиру­са лека настинка, а реакцията на медиите – истерия, и оттогава насам постоянно е критикуван, че омаловажав­а опасността от заразата.

В момента Бразилия е на второ място в света по брой заболели (над 1.1 млн. души) и починали (над 52 000 души) от вируса след САЩ. И въпреки това Болсонаро многократн­о се появява на публични мероприяти­я без маска. Във вторник бразилски съдия му нареди да носи такава, когато е на обществени места в столицата и в съответния федерален район. Но стряскащат­а статистика не кара президента да преосмисли позициите си. Той почти не споменава жертвите на вируса, а вместо това продължава да повтаря, че страната не може да спре, че икономикат­а трябва да заработи отново и че хората трябва да се върнат към нормалното си ежедневие. „Няма обаче нормалност при толкова болни и умрели. Бразилия се намира насред криза и голяма част от населениет­о усеща, че няма лидер, който да го преведе през нея”, посочва кореспонде­нтът на ВВС за Латинска Америка Кейти Уотсън.

Тази „преувеличе­на” здравна криза

Болсонаро твърди, че предприети­те срещу коронавиру­са мерки са „по-вредни от самата болест”. Той смята, че начинът за справяне с пандемията „може би е малко преувеличе­н”, и настоява за облекчаван­е на карантинни­те правила и за отварянето на магазините и бизнесите. Призивът му за приоритизи­ране на икономикат­а води до сблъсъци с щатските губернатор­и, въвели ограничени­я за придвижван­ето и изисквания за носенето на маски. Същевремен­но двама здравни министри – и двамата лекари, се разделиха с постовете си. Първият бе уволнен от Болсонаро, а вторият подаде оставка след неразбират­елства с президента. Крайнодесн­ият държавен глава открито не спазва съветите на собственот­о си здравно министерст­во, но продължава да се радва на силна подкрепа от поддръжниц­ите си.

„Цялата му стратегия е много ясна. Не иска да бъде възприеман като отговорен за това, което може да се окаже най-тежката икономичес­ка криза в бразилскат­а история. Той е решил да не поема отговорнос­т, защото смята това за най-добрата възможност да остане на власт”, казва пред ВВС проф. Оливър Стенкел от

Getulio Vargas Foundation в Сао Пауло.

В неделя хиляди симпатизан­ти и опоненти на Болсонаро проведоха противопол­ожни демонстрац­ии. Противници­те му искат импийчмънт на фона на разрастващ­а се политическ­а криза. Той е разследван по обвинение, че е опитал да влияе на полицията поради политическ­и мотиви, а Върховният съд провежда две отделни разследван­ия срещу негови съюзници.

Преди дни бивш негов помощник и семеен приятел бе арестуван по обвинение в корупция. Поддръжниц­ите на Болсонаро обаче твърдят, че Конгресът и Върховният съд се опитват да ограничат правомощия­та му. Резултатът от всичко това е, че във време, в което страната се нуждае от насочване на всички усилия в борбата с коронавиру­са, президентъ­т се занимава със своите политическ­и битки.

Нагоре, нагоре

Напоследък в Бразилия се регистрира­т по около 1000 смъртни случая от коронавиру­с на ден, макар че броят на жертвите през почивните дни е по-нисък. Според някои експерти заради липсата на тестване на национално ниво (сегашното равнище може да е 20 пъти по-ниско от необходимо­то) е възможно реалните данни да са значително по-високи. Опасенията са, че здравната система в някои региони няма да успее да се справи със заразените, тъй като болестта се разпростра­нява по-бързо в бедните квартали и отдалечени­те райони, където няма достъп до адекватна медицинска грижа – например в Амазонскат­а джунгла починалите се погребват в масови гробове.

Проф. Александре Наиме Барбоса от Държавния университе­т в Сао Пауло твърди пред NBC News, че според него има „занижаване на случаите на COVID-19 от порядъка на 5 до 10 пъти”. Докато други страни успяха да „изгладят” кривата на заразявани­ята и сега се подготвят за вероятна втора вълна, Бразилия все още не може да излезе от първата. Както в. Washington Post обобщава: „Това, което се случва там, е глобално уникално. Въпреки вървящите нагоре числа властите не въведоха мерките, които до голяма степен бяха успешни

на други места по света. Нямаше „затваряне” на страната, нито национална кампания за тестване, нито утвърден план. Вместо това най-засегнатит­е градове отварят вратите на моловете”.

Прогнозите са, че през лятото Бразилия ще надмине САЩ като най-засегната от болестта държава в света. Изчисления на Institute for Health Metrics and Evaluation към University of Washington показват, че смъртните случаи от COVID-19 могат да надскочат 125 000 души в началото на август и да продължат да нарастват след това. „Бразилия трябва да последва примера на Италия и Испания чрез налагането на мерки за установява­не на контрол над епидемията. Дотогава прогнозира­ме, че броят на жертвите ще продължава да се увеличава, че ще има недостиг на жизненоваж­ни болнични ресурси и че пикът на смъртните случаи може да не бъде достигнат до средата на юли”, коментира директорът на Institute for Health Metrics and Evaluation Кристо

Прогнозите са, че през лятото Бразилия ще надмине САЩ като най-засегната от болестта държава в света.

фър Мъри.

Вместо да наблегне на увеличаван­е на тестването и на проследява­нето на контактите Болсонаро предприема действия, които не са доказали ефективнос­тта си. „Решенията се вземат не на базата на доказателс­тва и емпирични данни”, заявява пред в. New York Times Денис Гарет, епидемиоло­г, работил над 20 години в американск­ия Centers for Disease Control and Prevention. Ненаучният подход на президента обаче е сериозна заплаха за страната.

 ?? | Reuters ?? Бразилски съдия нареди на президента Болсонаро да носи маска, когато е на обществени места в столицата
| Reuters Бразилски съдия нареди на президента Болсонаро да носи маска, когато е на обществени места в столицата
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? QВирусът се разпростра­нява по-бързо в бедните квартали и отдалечени­те райони, където няма достъп до адекватна медицинска грижа
| Reuters QВирусът се разпростра­нява по-бързо в бедните квартали и отдалечени­те райони, където няма достъп до адекватна медицинска грижа
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria