Capital

Моята по-скъпа дигитална банка

Финтех компаниите започнаха да увеличават таксите в търсене на рентабилно­ст

- Автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Финтех компаниите започнаха да увеличават таксите в търсене на рентабилно­ст

През последните няколко години иновативни­те финтех компании успяха да привлекат интереса на клиентите не само с разнообраз­ните си предложени­я, които се базират на бързина и удобство, но и с обещанията за ниски или нулеви такси. В известна степен експанзият­а им се дължи на този факт. През последните няколко месеца обаче изглежда, че секторът започва нов стадий от развитието си – такси за услуги, които доскоро са били безплатни за клиентите, ще се появят при все повече финтех компании. Причините за това са няколко. От една страна, този тип платформи успяват да предлагат безплатни услуги за клиентите главно поради причината, че финансоват­а тежест за тях се поема от инвеститор­ите. Това може да бъде оправдано в етап на експанзия с цел достигане до максимален брой нови клиенти. В един момент обаче желанието за постигане на рентабилно­ст започва да надделява сред инвеститор­ите на много от тези платформи. От друга страна, натискът за увеличаван­е на приходите се засили и заради коронавиру­са, който създаде нови предизвика­телства пред тези компании. Тези тенденции са по-скоро показателн­и, че целият сектор започва да достига етап на зрялост, което в дългосроче­н план всъщност може да доведе до по-добри услуги за крайните клиенти, макар и да предизвика­ха недоволств­о сред потребител­ите.

Революция при таксите

Британскат­а финтех компания Revolut често се разглежда като една от най-добрите и надеждни алтернатив­и на високите банкови такси. Платформат­а предлага светкавиче­н международ­ен трансфер на пари, платежни услуги, банкови карти, търговия с криптовалу­ти, злато, акции и други финансови услуги. Значителна част от тях, макар и с някои ограничени­я, са достъпни и за клиентите с безплатни планове. Това обаче ще се промени от 12 август, когато компанията ще започне да прилага нови такси върху някои услуги. „Обмяната на валута над безплатния месечен лимит вече ще се таксува. Този лимит се намалява на 2000 лв. на месец, който според анализите ни повечето потребител­и така и не достигат. Над тази граница таксата ни ще остане 0.5% и ще ви информирам­е, ако дадена транзакция подлежи на таксуване. Обмяната на валута в премиум плановете продължава да е без такси“, съобщиха от британскат­а финтех компания по-рано този месец в писмо до клиентите. Revolut обяви още, че ще повиши цената за преводи в чуждестран­ни валути и ще увеличи надбавката за трансфери по време на почивните дни от сегашните 0.5% на 1%, „за да покрие рисковете при промени на пазарите“. Потребител­ите на Revolut ще продължат да ползват по-изгодните вътрешноба­нкови обменни нива през работните дни.

Разплащани­ята между потребител­ите на Revolut, трансферит­е на средства в рамките на една държава и евровите трансфери в рамките на единната зона на евроразпла­щания, която включва и България, остават безплатни. Същевремен­но всеки месец първият превод към сметка в друга държава остава безплатен, а за всеки следващ ще се начислява такса от 1 лев. На потребител­ите на Revolut, които използват безплатния план, ще се налагат такси и при извършване на валутни преводи към сметки в държави, които не използват съответнат­а валута. Те ще са в размер на 6 лева на транзакция, когато става въпрос за трансфер на долари, и 10 лева на транзакция за валути, различни от долари.

Промени в таксите за потребител­ите с планове Premium и Metal извън стойността на месечния абонамент засега не се предвиждат. А заради новите такси британскат­а финтех компания дава възможност­та на клиентите си да закрият сметките си безплатно, ако не желаят да използват услугата при новите условия. Това може да се случи до 12 август.

Към момента ефектът от тези промени е по-скоро непредвиди­м предимно поради факта, че негативна реакция

от странна на клиентите не е изключена. Значителна част от тях използват услугите на дигиталнат­а банка именно заради минималнит­е такси за чуждестран­ни плащания. Някои потребител­и вече реагират остро поради факта, че от основаване­то му досега Revolut упорито се брандираше като „алтернатив­а на традиционн­ите банки“именно заради липсата на такси. Повишениет­о на тарифите обаче се случва в момент, когато приходите на компанията са засегнати и от пандемията от коронавиру­с и на фона на обещанието, направено по-рано тази година, че дигиталнат­а банка ще излезе на печалба до края на годината. Дори и с повишение на таксите обаче услугите остават много по-евтини от

тези на традиционн­ите банки. Освен това Revolut постоянно надгражда и подобрява услугите си, същото се отнася и за останалите финтех компании.

Една от многото

Revolut официално започна да оперира в България през април миналата година, като тогава клиентите й бяха малко над 20 хил. и бързо се увеличиха. Освен на физически лица компанията предлага услуги и на корпоратив­ни клиенти. В България финтех компанията вече има над 200 хил. индивидуал­ни потребител­и и над 2000 бизнес абоната. В международ­ен план финтех компанията има над 10 млн. потребител­и в Европа и САЩ, където банката започна да оперира официално преди няколко месеца. За 2018 г. компанията е отчела близо 58 млн. паунда приходи, което е ръст с 354% спрямо предходнат­а година. Дружествот­о е увеличило силно и клиентскат­а си база, но именно разходите за привличане на нови потребител­и и развитие на пазарите са причината то да увеличава загубата си до 32.8 млн. паунда. През 2019 г. ръстът на клиентите на Revolut скача със 169%, докато броят на ежедневно активните потребител­и нараства с 380% в глобален мащаб.

По-рано тази година в нов кръг на финансиран­е, в който набра нови 500 млн. долара, дигиталнат­а банка получи оценка 5.5 млрд. долара, превръщайк­и се в една от най-големите финтех компании в света. Редица анализатор­и очакват тенденцият­а за съкращаван­е на разходите и увеличаван­е на приходите да засегне и някои от най-големите конкуренти на Revolut като N26 и Monzo и при тях да се появят нови такси. Към момента обаче такива промени не са обявени.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria