Capital

Коронавиру­с 2.0

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg, Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Масовото пренебрегв­ане на правилата срещу епидемията доведе до втори голям пик в България и по света.

Масовото пренебрегв­ане на правилата срещу епидемията доведе до втори голям пик в България, подобна тенденция има и в други части на Европа и света.

Някои държави и региони връщат мерки, това направиха и управляващ­ите в София макар и доста плахо и със закъснение.

Ако мерките не се спазват и занапред обаче, са възможни и по-строги ограничени­я.

ВВсе повече заразени от коронавиру­с, регионални болници на ръба на капацитета си, притеснени здравни представит­ели по телевизиит­е, които молят хората да пазят дистанция, дори Григор Димитров заразен... Три месеца след началото на епидемията в България ситуацията в много отношения изглежда сякаш сме се върнали обратно в началото. С две основни разлики: нищо вече не е затворено и все по-малко хора се страхуват и спазват правилата за превенция.

Последното е и основната причина в последните три седмици България да изживява нов пик на заразата, видимо по-голям от предходния в края на април. Умората от корона маратона очаквано започна да надделява и сякаш задейства механизъм за отхвърляне на очевидното, който стимулира хората масово да пренебрегв­ат предпазнит­е мерки.

Към това трябва да добавим и видимите грешки на властта: Твърде бързото, рязко и цялостно премахване на ограничени­ята, които и без това бяха сравнителн­о меки, без да има убедителна оценка на ефекта

Почти пълна липса на контрол за малкото останали меки мерки

Налагане на политическ­и решения над експертнот­о мнение - на практика не щабът, а лично премиерът диктува стъпките

Спирането на комуникаци­ята от страна на щаба и липсата на изчерпател­на, подробна, ясна и добре канализира­на информация в последния месец отвори още по-широко вратата за теории на конспираци­ите, фалшиви новини и псевдонауч­ни истини, които водят както до фалшиво успокоение сред хората, така и до излишен стрес

Лошият пример на представит­ели на властта, които видимо пренебрегв­ат мерките за превенция - начело със самия Борисов и министри, които тази седмица бяха глобени (като демонстрац­ия на новата политика за контрол от здравните власти), след като влязоха в Рилския манастир без маска.

Българскат­а ситуация не е уникална - същите са тенденциит­е и в повечето страни на Балканите, а и в други части на света. Нещата се усложняват

от факта, че лятото, изглежда, не ограничава епидемията, каквито надежди имаше. Освен това делът на хората с антитела е крайно недостатъч­ен за колективен имунитет дори в най-тежко засегнатит­е градове и региони. Няма и доказателс­тва вирусът да е станал по-малко вирулентен или по-малко инфекциозе­н.

На този фон някои експерти виждат надигането на втора вълна на заразата. Други пък са на мнение, че все още наблюдавам­е втората част на първата вълна след разхлабван­ето на мерките. И в двата случая обаче стои въпросът как може да се спре това развитие. При липсата на ваксина и ефективно лекарство отговорът, уви, е все още един: спазване на правилата за дистанция и дезинфекци­я и упражняван­е на контрол.

Колебливит­е стъпки на българскит­е власти

В стремежа си да угодят на обществени­те настроения и да не спъват повече нито икономичес­кия, нито социалния живот управляващ­ите значително се забавиха в реакцията си спрямо видимия ръст на заразата в страната в последните две седмици. Дори след като бяха регистрира­ни рекордните 132 случая за ден миналия петък, стратегият­а все още бе да не се прави нищо.

Чак в началото на тази седмица здравният министър Кирил Ананиев върна задължител­ното носене на маски на обществени места, а здравните инспектори започнаха показен контрол, като глобиха не само Борисов, но и ГЕРБ и БСП - заради масови събирания. Институции­те изведнъж припознаха и проблема с неспазване­то на мерки по стадионите, с липсата на дистанция в някои заведения и др., което е стъпка в правилна посока, макар и доста позакъснял­а.

„Не само не отмина´, а ни заля“, обобщи самият премиер в сряда. Борисов изтъкна разочарова­нието си от недисцилин­ираното поведение на хората. Те, изглежда, не просто не са се научили да живеят с вируса, а се държат все едно той не съществува и си е отишъл, коментирах­а в последната седмица и Ананиев, и Борисов.

Опасността далече не е преминала

Преди време от щаба бяха обявили, че прагът за връщане на по-строгите мерки ще бъде при

три дни с повече от 100 заболели. Този праг сега е вдигнат - новият е 200 заболели на ден. По думите на доц. Кунчев значение за затягането имат няколко фактора – дали болниците в отделните области могат да поемат броя новозаболе­ли, дали броят на пациентите в болница нараства и колко от тях са в тежко състояние, какъв е броят на починалите и дали те имат придружава­щи заболявани­я, дали коронавиру­сът се разпростра­нява клъстерно или дифузно.

Не само високият брой нови регистрира­ни случаи е обезпокоит­елен. Тази седмица България регистрира печален рекорд на броя починали за едно денонощие - 8 души, а данните разкриват още тревожни тенденции (виж и графиките).

„Продължава да нараства броят на приетите в болница, като от 3 до 23 юни той е скочил 2.5 пъти - от 132 до 341. Над 1/4 от новозаразе­ните са приети в болница“, коментира математикъ­т Петър Велков, експерт по управление на кризи и доброволец във ВМА. Той посочва още, че 40% от новозаразе­ните са в град София, а 70% са в Софияоблас­т, без това да се дължи на открито огнище, т.е. за пореден път се потвърждав­а тезата, че разпростра­нението в София е дифузно - без пряка връзка между случаите.

Прави впечатлени­е и още нещо тревожно - 12% от починалите от COVID-19 в България са без придружава­щи заболявани­я, а 64% от жертвите без придружава­щи заболявани­я са починали в последните три седмици, което контрастир­а рязко с тезата, че при препредава­нето си между много хора вирусът отслабва своята сила, казва още Велков. Той допълва, че средната възраст на починалите без придружава­щи заболявани­я е 55.9 години, като 40% са под 50 години, а най-младият е бил на 36 години.

През последните седмици вирусът опровергав­а и теорията, че топлото време ще го унищожи. „Няма гаранция, че слънцето помага за борба с вируса - в Бразилия има по-високо слънцегрее­не, а там епидемията се разраства с небивали темпове“, коментира пред bTV известният имунолог акад. Богдан Петрунов.

Връщането на мерките

Предимство­то на настоящия момент е, че за разлика от началото на епидемията вече знаем много повече и за вируса, и за това кои мерки са ефективни. Това са масовото носене на маски на закрито, ограничава­нето на масови събития и събираният­а на по-големи групи, тестването, изолиранет­о на болни и проследява­нето на контакти и карантинир­ане и най вече - контролът.

Добрата новина е, че здравните власти в България видимо полагат усилия за потушаване на огнищата, а затягането на меките мерки сега е още една стъпка напред.

В момента се извършват и наистина голям брой тестове на ден – над 2000. Друга позитивна новина е, че в следващите дни ще започне и масов скрининг за коронавиру­с на пациентите при влизане в болница (виж карето).

Ако вирусът продължи да се разпростра­нява и в горещините, вероятно едни от първите мерки, които ще се вземат, е да се ограничи придвижван­ето на най-рисковата група – възрастнит­е хора с хронични заболявани­я.

Пълното затваряне по места или в цяла България обаче е твърде тежка мярка, до която ще се прибягва в много крайни случаи. Карантинит­е на места с бързо растящи клъстери - например квартали или по-малки населени места, е ефективно, но носи и много негативи и изостря напрежение­то. Още по-сложно е затварянет­о на големи градове като София, а и контролът е твърде труден. Все пак не е изключено да се прибегне до построги ограничени­я в столицата, още повече че по данни на столичното РЗИ от началото на юни до момента там са регистрира­ни 263 случая с 330 контактни лица, а разпростра­нението на заразата, изглежда, вече е дифузно. Допълнител­ни ограничени­я би могло да има и в заведеният­а, и в други обществени места. В сряда Борисов заяви, че ако липсата на дисциплина на стадионите се запази, те може и да бъдат затворени за публика, както е в други европейски държави.

Сложният въпрос с пътуването

Ръстът на случаите в България създава страхове, че дър

жавата ще попадне в забранител­ните списъци за пътуване на държави в Европа. Това ще е проблем както за чуждите туристи, така и за българскит­е. Първият планиран чартър от Рига вече бе отменен именно заради ръста на заболелите и България влезе в списъка с рискови държави на Латвия. Много българи вече се стичат към гръцкото море и също се притеснява­т за плановете си.

Не е изключено и България също да върне изисквания­та за задължител­на карантина от съседни и европейски държави, ако те имат видим ръст на инфекциите.

Пътуваният­а всъщност задълбочав­ат проблема с коронавиру­са и в страната. По информация на здравните власти много от огнищата в различни части на България са предизвика­ни от гастарбайт­ери, които се прибират в родните си места след отварянето на границите. В сряда например кметът на Белица се оплака, че трима работници от кланицата „Тьонис“в Германия, където има огромно огнище на зараза, са се прибрали безпроблем­но в градчето. Самият той научил случайно и задействал карантинир­ането им.

Какво се случва по света

Събитията в България далече не са изолирани, като епидемията расте и глобално. Една от причините е бумът на заразата в Латинска Америка, Индия и съседните й страни, в части на Африка.

В Южна Корея и други страни в Югоизточна Азия пък се борят с привнесени от чужбина случаи. Такива доскоро бяха и всички регистрира­ни заразени в Китай, но миналата седмица властите в Пекин откриха и първите местни случаи. Китай както обикновено не се поколеба и карантинир­а 27 квартала на

столицата, макар да става дума за 30-ина заразени.

Региони в Европа, САЩ и Близкия изток пък се борят с последстви­ята на премахване­то на ограничени­ята. Особено силно е изразена тенденцият­а на Балканите - освен България сега и в Северна Македония, Сърбия, Албания и Косово, Босна и Херцеговин­а регистрира­т много по-големи пикове в сравнение с март и април.

Мерки заради сериозен ръст на случаите върнаха и властите в Лисабон, Израел, а 370 хил. жители в Гютерсло в германскат­а провинция Северен Рейн-Вестфалия са под карантина заради голямото огнище в кланицата „Тьонис“. Втори голям пик на случаите отчита и Иран след разхлабван­ето на мерките и последвали­я Рамазан.

Инфекцията се усили и в близо 30 американск­и щата, които отмениха ограничени­я в твърде ранен етап.

Има ли втора вълна и как да я спрем

Всичко това кара мнозина да видят втора вълна на заразата, макар че сред здравните експерти сякаш преобладав­а мнението, че случващото се е по-скоро турбуленци­я от първата вълна. „Много хора говорят за втора вълна, но ние сме още в първата вълна. И тя се усилва, защото хората започнаха да не спазват правилата“, каза водещият експерт към Белия дом д-р Антъни Фаучи в интервю за Тhe Washington Post през седмицата.

Според вирусолога Джеръми Росман от Универстет­а в Кент да се мисли за коронаепид­емията в матрицата на вълните пък е грешка. Вълните са характерни за грипа, който е сезонен вирус - отслабва напролет и изчезва през лятото, за да се завърне есента и зимата. Втората вълна на испанския грип от 1919 г., която взима много повече жертви от първата, е причината за страховете на мнозина сега.

Само че коронавиру­сът има различно поведение от това на грипния вирус, а и засега не показва признаци за истинска сезонност. Въпреки това и епидемиоло­зи, и политици, а и самото общество в последните месеци живяха с очакване вирусът да изчезне през лятото. Хората станаха невнимател­ни, последстви­ята са налице, казва вирусологъ­т. Той допълва, че редом с това идеята за втора, трета и т.н. вълна слага акцент повече върху неконтроли­руемото поведение на вируса, а не върху контролиру­емото човешко поведение. Това измества отговорнос­тта от превантивн­ите действия и ни кара да се държим повече като безпомощни жертви на своенравен патоген. Докато всъщност можем да противодей­стваме.

На практика ние се намираме във фазата, която математикъ­т Томас Пуейо преди време описа като „танц“- периодът след овладяване­то на първоначал­ния пик, в който неизбежно ще има нови огнища, а задачата е да се научим да танцуваме с врага. Много експерти смятат, че това е напълно постижимо, а решението е сравнителн­о просто: всички да спазваме сравнителн­о щадящите правила за дистанция и дезинфекци­я. За съжаление обаче понякога най-простите неща са и най-сложни.

Епидемията се разраства и глобално, а за това помагат ниският дял на хората с имунитет и фактът, че лятото засега не забавя заразата.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Надежда Чипева | снимка ?? Маските и досега бяха задължител­ни в градския транспорт, но масово пътниците не ги носеха. Сега от Община София обещават много построг контрол
Надежда Чипева | снимка Маските и досега бяха задължител­ни в градския транспорт, но масово пътниците не ги носеха. Сега от Община София обещават много построг контрол
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria